Mini-buikwandcorrectie - Velthuis kliniek

Mini-buikwandcorrectie

Zwangerschappen, gewichtsverlies, veroudering: de huid op de onderbuik kan door verschillende oorzaken slap en uitgerekt zijn.

Wanneer die overtollige huid echt als een 'schortje' naar beneden hangt, kan dat voor veel ergernis zorgen. Een mini-buikwandcorrectie kan dan uitkomst bieden.

Meer informatie over de mini-buikwandcorrectie

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, gaat het hier om een grote ingreep waarbij de huid als het ware opnieuw wordt aangespannen, maar zonder de navel te verplaatsen. De medische term voor een buikwandcorrectie is abdominoplastiek of buikwandplastiek.

U komt voor een mini-buikwandplastiek in aanmerking wanneer het teveel aan huid zich onder de navel bevindt. Er wordt dan maximaal tien centimeter huidoverschot direct onder de navel tot net boven het schaambeen verwijderd. Is de buikwand in zijn geheel verslapt, dus ook de huid en de spieren boven de navel, dan is een totale buikwandplastiek de beste oplossing. Bij deze ingreep wordt de navel naar boven verplaatst. Deze behandeling is veel ingrijpender en kan niet tijdens een dagopname.

Voor vrouwen met littekens onder het navelgebied (vooral striae) is dit een goede ingreep. Soms wordt ook het teveel aan onderhuids vetweefsel door middel van een liposculptuur-behandeling verwijderd.

Voordat u een mini-buikwandplastiek overweegt moet u zich goed realiseren dat u altijd met littekens te maken zult krijgen. Uiteraard doen onze ervaren plastisch chirurgen hun uiterste best deze littekens zoveel mogelijk binnen de 'bikini-grens' te houden.


Foto's voor en na de behandeling(1)

Deze behandeling is uitgevoerd door Yvonne Smulders, Plastisch chirurg

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico's en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een mini-buikwandcorrectie. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Aan een consult zijn € 50,- consultkosten verbonden, dit bedrag wordt in mindering gebracht op de behandelprijs.

Voor de behandeling worden er foto's gemaakt voor in uw medisch dossier. Een mini-buikwandcorrectie wordt altijd uitgevoerd onder narcose door een ervaren plastisch chirurg. Voor de ingreep tekent de plastisch chirurg op de onderbuik nauwkeurig aan hoeveel huid er verwijderd kan worden.

Tijdens de operatie wordt de huid losgemaakt van de onderliggende vet- en spierlagen. Het teveel aan huid wordt weggesneden en eventueel wordt het teveel aan vet weggezogen. De behandeling duurt gemiddeld een uur.

Verdoving

Een mini buikwandplastiek wordt binnen Velthuis kliniek altijd onder narcose gedaan. Het kan zijn dat iemand de narcose moeilijk verwerkt, maar het is de meest cliëntvriendelijke en veilige verdovingswijze. Wanneer u bijkomt uit de narcose kunt u zich slap en moe voelen. De reacties op de narcose verschillen per individu. Tot het moment waarop u de kliniek verlaat wordt u begeleid door een verpleegkundige, de anesthesioloog en uw plastisch chirurg.

In de uitslaapkamer kunt u rustig wakker worden uit de narcose. Wanneer u bijkomt uit de narcose kunt u zich slap en moe voelen. De reacties op de narcose verschillen per individu maar omdat Velthuis kliniek met speciale narcosemiddelen werkt, is de kans op misselijkheid een stuk kleiner. Om het wondvocht af te voeren krijgt u in sommige gevallen twee drains (dunne slangetjes) ingebracht. Deze drains moeten meestal twee dagen blijven zitten.

U mag de kliniek verlaten op het moment dat uw plastisch chirurg en anesthesioloog dit verantwoord vinden. Dat is meestal enkele uren na de ingreep. U kunt gewoon naar huis, maar u mag u niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.

U kunt na de operatie wat napijn hebben door de zwelling en bloeduitstortingen. Vaak is een lichte pijnstiller als Celebrex hiervoor voldoende.

Napijn en herstel

Na een mini-buikwandcorrectie kunnen de zwelling en bloeduitstortingen aanzienlijk zijn. Het litteken moet droog blijven tot de hechtingen zijn verwijderd, dus ongeveer een week. De dag na de ingreep mag u alweer kort douchen, maar u moet ervoor zorgen dat de littekens niet nat worden of aangeraakt worden. Na een week kunt u weer gewoon douchen of in bad. De temperatuur van het water mag niet te heet zijn, omdat daardoor het behandelde gebied onnodig kan zwellen.

Na een mini-buikwandplastiek moet u een week rust nemen. U zult de eerste dagen hinder ervaren bij het aanspannen van uw buikspieren (bij het lopen en het zitten). Na één tot twee weken mag u lichte werkzaamheden hervatten, waarbij u niet teveel hoeft te lopen. Na twee weken kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. Met zware lichamelijke inspanning of zwaar tillen moet u minimaal zes weken wachten. Probeer zware inspanning - zowel geestelijk als lichamelijk - de eerste zes weken te vermijden. Het is belangrijk dat er de eerste weken geen druk of spanning op uw buik komt te staan. Over het algemeen is het ongemak groter dan de pijn. Wanneer u besluit de behandeling te ondergaan, krijgt u desgewenst een recept voor pijnstillers die u na de ingreep kunt gebruiken.

U moet vier weken een ondersteunend korset om de buik of een pantybroekje dragen. Gemiddeld neemt de zwelling na de derde dag sterk af. Een of twee dagen na de behandeling worden de drains in de kliniek verwijderd. Een week na de behandeling komt u weer terug naar de kliniek om de uitwendige hechtingen te laten verwijderen. De onderhuidse oplosbare hechtingen verdwijnen vanzelf. De bloeduitstortingen zijn over het algemeen na een tot twee weken verdwenen; in sommige gevallen pas na vier weken. Het duurt gemiddeld twee tot zes weken voor de zwelling volledig is verdwenen. De meeste mensen gaan na twee weken weer aan het werk en zijn na zes weken weer volledig actief.

De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig van kleur zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden. Het is belangrijk om de littekens gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon bloot te stellen. Door de zon kunnen ze 'inbranden' en daardoor blijven ze meer zichtbaar. Hou de littekens bedekt of smeer ze in met een zeer hoge beschermingsfactor. Na een jaar is het verstandig om de littekens met mate aan de zon bloot te stellen. Daardoor worden ze minder zichtbaar.

De beste kandidaten voor een buikwandplastiek zijn mannen en vrouwen met een reële verwachting van het resultaat. De ingreep geeft altijd een duidelijke verbetering, maar uw buik wordt er niet opeens 'perfect' door.

Kort na de ingreep is de verstrakking al enigszins zichtbaar. Pas wanneer de zwelling grotendeels verdwenen is kunt u het resultaat goed beoordelen. Toch zal het uiteindelijke resultaat pas zichtbaar zijn nadat de operatiewond en het onderhuidse weefsel volledig genezen zijn. Dat is ongeveer een jaar na de operatie. De incisie die wordt gemaakt om een mini-buikwandcorrectie uit te kunnen voeren, wordt zo mooi mogelijk gehecht. Het litteken, een horizontale snede net boven uw schaambeen, valt zoveel mogelijk binnen de bikini-grens. De eerste maanden kan het litteken nogal vurig zijn. Hierna zal het meer en meer de kleur van de huid aannemen. Uiteindelijk resteert niet meer dan een lange lichte lijn.
Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto's gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2%.

Bij elke uitgebreidere chirurgische ingreep bestaat er een zeer kleine kans op trombose. Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

Specifieke complicaties bij een abdominoplastiek zijn (tijdelijke) gevoelloosheid in de onderbuik en wondgenezingsstoornissen, wat overigens zelden voorkomt. Roken vergroot de kans op een infectie. Daarom raden we u dringend aan om drie weken voor de ingreep te stoppen, en ook drie weken na de ingreep niet te roken.

Is de behandeling en de periode daarna erg pijnlijk?

Tijdens de behandeling bent u onder narcose en voelt u dus geen pijn. Na de behandeling moet u strikte rust houden. U zult merken dat het vervelend is om uw buikspieren te gebruiken, dus bij het opstaan, gaan zitten en gaan liggen. Dit wordt iedere dag een stukje beter. En door het ondersteunde korset dat u minimaal vier weken moet dragen, zult u zich letterlijk ‘steviger’ in uw vel voelen.

Hoelang ben ik in de kliniek op de dag van de behandeling?

U zult al met al ruim vier uur in de kliniek aanwezig zijn. Wij vragen u altijd een half uur voor aanvang van de behandeling aanwezig te zijn. U wordt dan door de verpleegkundige opgevangen. Na de behandeling kunt u uw roesje uitslapen in de uitslaapkamer. Wanneer u weer in staat bent zich aan te kleden gaat u naar de relaxruimte waar uw begeleider op u wacht. Na een kopje thee of bouillon en een laatste controle door de arts mag u weer naar huis.

Blijft het litteken lang zichtbaar?

Dat is afhankelijk van hoe snel en mooi u geneest. Voor alle littekens geldt dat ze de eerste maanden erg vurig (rood) kunnen zijn en langzaam steeds lichter worden. Een litteken kan zelfs in de jaren na een operatie nog veranderen. Wij geven het advies om de littekens te verzorgen met littekencreme, dit is een crème met Vitamine E.

Kan ik in aanmerking komen voor vergoeding van mijn zorgverzekeraar?

Een buikwandcorrectie wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. Er zijn echter gevallen waarin er wél een vergoeding mogelijk is. De regels hiervoor zijn echter streng. In de Velthuis Kliniek komen deze operaties eigenlijk niet voor. Criteria voor vergoeding buikwandcorrectie: - Ernstige belemmering bij het lopen - Voortdurende ontstekingen in de plooi onder het vetschort

Wat is het verschil tussen een buikwandcorrectie en een mini-buikwandcorrectie?

U komt voor een mini-buikwandcorrectie in aanmerking wanneer het teveel aan huid zich onder de navel bevindt. Er wordt dan huidoverschot direct onder de navel tot net boven het schaambeen verwijderd. Is de buikwand in zijn geheel verslapt, dus ook de huid boven de navel, dan is een buikwandcorrectie (totale buikwandplastiek) de beste oplossing. Bij deze laatste ingreep wordt ook de navel verplaatst. Deze behandeling is veel ingrijpender.

Is het mogelijk in termijnen te betalen?

Een behandeling op afbetaling of in termijnen is helaas geen mogelijkheid, daar de betalingsvoorwaarden voor alle cliënten van Velthuis kliniek gelijk zijn.

Zijn er medicijnen die ik niet mag nemen?

Tijdens het eerste consult laat u de arts weten welke medicijnen u gebruikt. De arts zal dan adviseren met welke medicijnen u eventueel moet stoppen. Vanaf twee weken voor de ingreep mag u geen bloedverdunnende medicijnen meer nemen (dus ook geen aspirine).

Waarom kiezen voor Velthuis kliniek?

  • Zeer ervaren en deskundige specialisten
  • De nieuwste behandelmethodes voor het beste resultaat
  • Wij nemen de tijd voor u en luisteren écht

Kosten

Kosten van een mini-buikwandcorrectie.

Behandeling Prijs
Mini-buikwandcorrectie € 3.400,00

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Neem dan contact op met ons informatiecentrum of maak een afspraak voor een consultgesprek.

Artsen gespecialiseerd in mini-buikwandcorrectie (11)

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten