Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Rosacea

Krijg een rustigere en minder rode huid, zonder ontstekingen

Of neem contact op: 088 - 7785201

MA - DO

08.00 - 18.00

VR

08.00 - 17.00

Rosacea in het kort

  • Rosacea is een huidaandoening waarbij roodheid en een ontstekingsreactie in de gezichtshuid ontstaat.
  • De oorzaak van deze aandoening is niet helemaal bekend. We weten dat o.a. Uv-straling, stress, bepaalde genees- en voedingsmiddelen en de overgang van kou naar warmte het huidbeeld beïnvloeden.
  • Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder licht- en laserbehandelingen en oppervlakkige peelings.

Wat is rosacea?

Rosacea is een huidziekte waarbij roodheid en een ontstekingsreactie in de gezichtshuid ontstaat. Met name vrouwen tussen de 30 en 60 jaar kunnen ermee te maken krijgen, maar ook mannen kunnen last krijgen van rosacea in het gezicht. Je kunt last hebben van algemene roodheid in het gezicht en oppervlakkige vaatjes. Beginnende rosacea kan gepaard gaan met kleine bultjes en/of puistjes, en in een later stadium soms zelfs met grotere ontstekingen in de huid. Andere klachten die je kunt ervaren, zijn een stekend en branderig gevoel in het gezicht, een droge huid, een grove huidstructuur en oogirritatie. De klachten zijn meestal aanwezig op de wangen, neus, kin en het voorhoofd. Rosacea kan soms plotseling opvlammen waardoor het moeilijk kan zijn het onder controle te krijgen. Lees er meer over. 

Hoe ontstaat rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening waarvan de oorzaak nog niet volledig is vastgesteld. Wel weten we dat er verschillende uitlokkende factoren zijn. Zo kunnen onder andere Uv-straling, stress, bepaalde genees- en voedingsmiddelen en de overgang van kou naar warmte het huidbeeld beïnvloeden. Ook is bekend dat door een toegenomen afweerreactie op bepaalde huideigen micro-organismen zoals de Demodex mijt, de ontstekingsreacties in de huid kunnen verergeren of in stand worden gehouden. Lees meer over de triggers van rosacea

Rosacea kan zich in verschillende stadia ontwikkelen. Beginnend bij een algehele tot felrode kleur van de huid en oppervlakkige vaatjes en tot aan een ontstekingsstadium. Soms kan in later stadium ook een grove huidstructuur en verdikking van de neus (rhinophyma) optreden. Naast huidproblemen geeft deze aandoening soms ook oogproblemen. Je kunt een licht brandend of stekend gevoel ervaren, alsof er een zandkorreltje in je oog zit.

De rosacea behandeling

Misschien heb je al verschillende middeltjes geprobeerd of zelfs al eens je dieet aangepast. Als niets lijkt te helpen: wat dan? Wij snappen dat je niet wilt blijven rondlopen met ontstekingen en rode vlekken op je gezicht. En dat hoeft ook niet. Door een combinatie van verschillende methodes is rosacea goed te verminderen. Afhankelijk van de klachten en het huidbeeld kunnen de verschillende kenmerken van rosacea behandeld worden. Het resultaat is afhankelijk van de ernst.

De huidtherapeut doet een uitgebreide huidanalyse. Ze bespreekt samen met jou welke behandeling(en) voor jou het beste resultaat zullen geven. De behandeling wordt afgestemd op het huidbeeld: bij de een staan vaatjes meer op de voorgrond, bij de ander juist de ontstekingen.

Antibiotica

De puistjes en ontstekingen in de huid worden vaak behandeld met antibioticatabletten of met een crème of gel waar antibiotica in zit.

Huidverzorging

Je zult het advies krijgen om milde huidverzorgingsproducten te gebruiken. De huid is namelijk snel geïrriteerd en verdraagt veel gewone cosmeticaproducten niet. Aan te raden zijn huidproducten met hogere concentraties antioxidanten zoals vitamine C en E en ingrediënten die de huid herstellen zoals Niacinamine en Allantoïne. Verder kun je zonlicht beter zoveel mogelijk vermijden. Kom je toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. 

Licht- en laserbehandeling

De roodheid,  oppervlakkige vaatjes en ontstekingen kunnen verminderen door een licht- en/of laserbehandeling. Hiervoor gebruiken we de Elite MPX laser; deze combineert een Nd:YAG laser, een Alexandrite laser en IPL.

Oppervlakkige peeling

Soms wordt een laserbehandeling gecombineerd met een oppervlakkige peeling (zoals een salicylzuur- of glycolzuurpeeling) om ontstekingen in de huid te verminderen en de conditie te verbeteren.

Flushing door rosacea

Indien je last hebt van flushing door rosacea - overmatig blozen met een warmtegevoel - dan kun je dit ook behandelen met een tijdelijke spierontspanner

Wat kost een rosacea behandeling?

Voor de behandeling van rosacea wordt een combinatie van verschillende methodes toegepast: huidverzorging, medicatie, oppervlakkige peeling, IPL en laser. De prijs hangt samen met het soort behandeling dat voor jou geschikt is. Een goede indicatie krijg je na een eerste consult en op basis van een analyse van jouw huid door de huidtherapeut.

Laser- of IPL behandeling

vanaf € 130,-

Combinatie laser of IPL met salicylzuurpeeling

vanaf € 285,-

Behandeling flushing door rosacea

vanaf €370,-
Welke huidtherapeuten helpen je?

Deze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van rosacea. Zij zullen er alles aan doen om je roodheid en ontstekingen te verminderen.

Maak kennis met onze specialisten

Meer informatie over rosacea

Veelgestelde vragen

Hoe ontstaat het en wat zijn de triggers? Hoe kom ik er weer vanaf en welke huidverzorgingsproducten kan ik het beste gebruiken? Het antwoord op deze vragen vind je hieronder.  

Hoe krijg je rosacea? En hoe lang duurt rosacea?

Hoe rosacea precies ontstaat is onbekend, wel is bekend dat het afweersysteem, vaatstelsel en zenuwstelsel verband houden. Het is een huidaandoening die veel triggers kent, deze triggers zorgen voor een activering en toename van symptomen zoals roodheid, couperose en ontstekingen. Belangrijk om te weten is dat het een chronische huidziekte is die helaas niet volledig overgaat. Maar met de juiste aanpak zijn goede resultaten te bereiken. Behandelen van rosacea richt zich dan ook op het verminderen van de symptomen.

Hoe lang blijft het resultaat van een behandeling zichtbaar?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Door het toepassen van de geadviseerde zelfzorgmiddelen en het vermijden van triggers haal je het maximale uit de behandeling. We begrijpen ook dat sommige triggers niet altijd te beïnvloeden zijn. Rosacea kan daarom gepaard gaan met zogenaamde exacerbaties. Dit zijn momenten waarop het huidbeeld opnieuw toeneemt en voor klachten zorgt. Voor het behouden van een optimaal resultaat adviseren wij daarom om regelmatig een behandeling te blijven ondergaan. Bespreek met de huidtherapeut welke interval het beste bij jou situatie past.

Wat zijn de oorzaken of triggers van rosacea?

Er zijn verschillende uitlokkende factoren die ervoor zorgen dat de rosacea verergert.
Dit zijn: Zon- of UV blootstelling, stress, bepaalde voedingsmiddelen, temperatuurverschillen door weeromstandigheden, maar denk ook aan een heet bad/douche of sauna, irriterende cosmetische producten of agressieve huidbehandelingen, geneesmiddelen (vasodilatoren en corticosteroïde crèmes), intense inspanning en sporten en hormonale invloeden (menopauze). Wil je erachter komen wat jouw triggers zijn? Houd dan een dagboekje bij waarin je vermeld wat je hebt gegeten, gedronken en welke activiteiten je hebt ondernomen. Hierdoor kun je makkelijker achterhalen wanneer het verergert.

Welke voedingsmiddelen beïnvloeden rosacea?

Het beste kun je voedingsmiddelen vermijden die het blozen en branderige gevoel verergeren. Het wordt geadviseerd om hete dranken (bijvoorbeeld koffie), scherp/pittig voedsel (bijvoorbeeld mosterd en knoflook), capsaïcine rijk voedsel (bijvoorbeeld pepers), alcohol (voornamelijk wijn en likeur), histaminerijk voeding (zoals avocado en spinazie) en voedingsmiddelen die zorgen voor een hoge glycemische index (bijvoorbeeld banaan, chocola etc.) te minderen en gelieve te vermijden. Hoewel er geen toonaangevende onderzoeken zijn naar voedingstoffen welke positieve effecten hebben op het verlichten van rosacea, kan is het algemeen een gezond voedingspatroon waardoor een gezonde darmflora wordt ondersteund (pre/probiotisch dieet) en ontstekingsremmende producten (zoals omega-3) worden aangeraden.

Welke huidverzorgingsproducten kan ik het beste gebruiken?

Mensen met rosacea lijden vaak aan een gevoelige huid. Zij ervaren vaak een irritatie. Huidverzorgingsproducten moeten daarom gericht zijn op het herstellen van de barrièrefunctie, hydrateren en beschermen. Bij Velthuis kliniek adviseren we je om je huid te reinigen met een milde cleanser op waterbasis en deze af te spoelen met lauwwarm water en je huid droog te deppen. Na het reinigen wordt het gebruik van een moisturizer met hydraterende en werkzame stoffen geadviseerd. Aan de moisturizer dienen ingrediënten te zijn toegevoegd welke roodheid helpen verminderen, dit zijn: Green tea, Ginkgo biloba, Allantoïne, Niacinamide (vitamine B3), ascorbinezuur (vitamine C), Tocopherol (vitamine E) en glycyrrhiza inflata (zoethoutwortel). Het dagelijks gebruik van zonbescherming kan voorzien in langetermijn verbetering. Kies een zonnefilter op basis van titanium dioxide en zink oxide. Deze filter weerkaatsen de UV-straling in plaats van ze te absorberen en veroorzaken daardoor minder snel een warm gevoel. Irriterende ingrediënten dienen in elk product vermeden te worden zoals parfum, menthol, pepermunt, toverhazelaar, lavendel en eucalyptus. Voor een advies over zelfzorgmiddelen kun je terecht bij onze huidtherapeuten.

Kun je rosacea laseren?

De roodheid,  ontstekingen en oppervlakkige vaatjes die horen bij rosacea kunnen we verminderen door een laser- en of licht behandeling. We gebruiken hiervoor de Elite MPX laser.

Direct contact opnemen

MA - DO 08.00 - 18.00

VR 08.00 - 17.00

Vestigingen Stel een vraag

Wil je meer informatie over rosacea?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een intake
Of neem contact op: 088 - 7785201
MA - DO 08.00 - 18.00
VR 08.00 - 17.00
Bel 088 - 7785201