Mijn Velthuis

Tel: 088 - 7785201

Rosacea

Krijg een rustigere en minder rode huid, zonder ontstekingen

Of neem contact op: 088 - 7785201

MA - DO

08.00 - 18.00

VR

08.00 - 17.00

Of neem contact op

Rosacea in het kort

  • Rosacea is een huidaandoening waarbij roodheid en een ontstekingsreactie in de gezichtshuid ontstaat.
  • De oorzaak van rosacea is niet helemaal bekend. We weten dat o.a. Uv-straling, stress, bepaalde genees- en voedingsmiddelen en de overgang van kou naar warmte het huidbeeld beïnvloeden.
  • Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar tegen rosacea, waaronder licht- en laserbehandelingen en oppervlakkige peelings.

Wat is rosacea?

Rosacea is een huidaandoening waarbij roodheid en een ontstekingsreactie in de gezichtshuid ontstaat. Met name vrouwen tussen de 30 en 60 jaar kunnen ermee te maken krijgen, maar ook mannen kunnen er last van krijgen. Je kunt last hebben van algemene roodheid in het gezicht en oppervlakkige vaatjes. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes en/of puistjes, en soms zelfs met grotere ontstekingen in de huid. Andere klachten die je bij rosacea kunt ervaren, zijn een stekend en branderig gevoel in het gezicht, een droge huid, een grove huidstructuur en oogirritatie. De klachten zijn meestal aanwezig op de wangen, neus, kin en het voorhoofd. Rosacea kan soms plotseling opvlammen waardoor het moeilijk kan zijn het onder controle te krijgen.

Hoe ontstaat rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening waarvan de oorzaak nog niet volledig is vastgesteld. Wel weten we dat er verschillende uitlokkende factoren zijn. Zo kunnen onder andere Uv-straling, stress, bepaalde genees- en voedingsmiddelen en de overgang van kou naar warmte het huidbeeld beïnvloeden. Ook is bekend dat door een toegenomen afweerreactie op bepaalde huideigen micro-organismen zoals de Demodex mijt, de ontstekingsreacties in de huid kunnen verergeren of in stand worden gehouden.

Rosacea kan zich in verschillende stadia ontwikkelen. Beginnend bij een algehele tot felrode kleur van de huid en oppervlakkige vaatjes en tot aan een ontstekingsstadium. Soms kan in later stadium ook een grove huidstructuur en verdikking van de neus (rhinophyma) optreden. Naast huidproblemen geeft rosacea soms ook oogproblemen. Je kunt een licht brandend of stekend gevoel ervaren, alsof er een zandkorreltje in je oog zit.

De behandeling van rosacea

Misschien heb je al verschillende middeltjes geprobeerd of zelfs al eens je dieet aangepast. Als niets lijkt te helpen: wat dan? Wij snappen dat je niet wilt blijven rondlopen met ontstekingen en rode vlekken op je gezicht. En dat hoeft ook niet. Door een combinatie van verschillende methodes is rosacea goed te verminderen. Afhankelijk van de klachten en het huidbeeld kunnen de verschillende kenmerken van rosacea behandeld worden. Het resultaat is afhankelijk van de ernst.

De huidtherapeut doet een uitgebreide huidanalyse. Ze bespreekt samen met jou welke behandeling(en) voor jou het beste resultaat zullen geven. De behandeling wordt afgestemd op het huidbeeld: bij de een staan vaatjes meer op de voorgrond, bij de ander juist de ontstekingen.

Antibiotica

De puistjes en ontstekingen in de huid worden vaak behandeld met antibioticatabletten of met een crème of gel waar antibiotica in zit.

Huidverzorging

Je zult het advies krijgen om milde huidverzorgingsproducten te gebruiken. De huid is namelijk snel geïrriteerd en verdraagt veel gewone cosmeticaproducten niet. Aan te raden zijn huidproducten met hogere concentraties antioxidanten zoals vitamine C en E en ingrediënten die de huid herstellen zoals Niacinamine en Allantoïne. Verder kun je zonlicht beter zoveel mogelijk vermijden. Kom je toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. 

Licht- en laserbehandeling

De roodheid,  oppervlakkige vaatjes en ontstekingen kunnen verminderen door een licht- en/of laserbehandeling. Hiervoor gebruiken we de Elite MPX laser; deze combineert een Nd:YAG laser, een Alexandrite laser en IPL.

Oppervlakkige peeling

Soms wordt een laserbehandeling gecombineerd met een oppervlakkige peeling (zoals een salicylzuur- of glycolzuurpeeling) om ontstekingen in de huid te verminderen en de conditie te verbeteren.

Tijdelijke spierontspanner

Ook tijdelijke spierontspanners kunnen worden ingezet, voornamelijk om algemene roodheid die ineens opkomt (flushing) tegen te gaan. Flushing (ook wel vergelijkbaar met het gevoel van blozen) kan zomaar ontstaan, maar ook door de overgang van kou naar warm, bij het drinken van een glaasje wijn of bij (in)spanning.

Meer over Laser & Licht behandelingen

Wat kost een rosacea behandeling?

Voor de behandeling van rosacea wordt een combinatie van verschillende methodes toegepast: huidverzorging, medicatie, oppervlakkige peeling, IPL en laser. De prijs hangt samen met het soort behandeling dat voor jou geschikt is. Een goede indicatie krijg je na een eerste consult, op basis van de huidscan.

Laser- of IPL behandeling

vanaf € 125,-

Combinatie laser of IPL met salicylzuurpeeling

vanaf € 275,-
Welke huidtherapeuten helpen je bij de behandeling van rosacea?

Deze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van rosacea. Zij zullen er alles aan doen om je roodheid en ontstekingen te verminderen.

Maak kennis met onze specialisten

Wil je meer informatie over rosacea?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Of neem contact op: 088 - 7785201
MA - DO 08.00 - 18.00
VR 08.00 - 17.00
Bel 088 - 7785201

Afspraak op één van onze vestigingen? Bekijk onze coronarichtlijnen.

Meer informatie