Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Rode huid

Zeg eindelijk gedag tegen die roodheid in je gezicht

Of neem contact op: 088 - 7785201

MA - DO

08.00 - 18.00

VR

08.00 - 17.00

Roodheid in het kort

  • Een rode huid kenmerkt zich door roodheid op wangen, neus, voorhoofd of kin.
  • Roodheid kan verergeren door inwendige of uitwendige triggers zoals hormonale schommelingen, stress, temperatuurswisselingen en bepaalde cosmetica
  • Blijvende roodheid kan ook een symptoom zijn van een huidprobleem zoals couperose en rosacea.
  • Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar tegen roodheid, waaronder licht- en laserbehandelingen en oppervlakkige peelings.

Wat is een rode huid?

Heb jij continu last van rode wangen of een rode neus? Vaak is dit kleurverschil lastig te camoufleren. Een rode huid kan soms erg vervelend zijn en je belemmeren in sociale contacten. De rode huid kenmerkt zich door roodheid op wangen, neus, voorhoofd of kin. Vaak ook met de aanwezigheid van rode of blauwe adertjes. In sommige gevallen kunnen er ook kleine ontstekingen in de huid aanwezig zijn. Dit uit zich in de vorm van kleine rode bultje of puistjes. Ook kan het een jeukend of branderig gevoel veroorzaken. Herken je deze klachten? Dan zou het kunnen zijn dat je last hebt van couperose of rosacea.

Hoe ontstaat een rode huid?

Roodheid is een veel voorkomend symptoom. Het kan onder andere een uiting zijn van een gevoelige of geïrriteerde huid. De roodheid kan dan verergeren door inwendig of uitwendige triggers zoals hormonale schommelingen, stress, temperatuurswisselingen en bepaalde cosmetica. Blijvende roodheid kan ook een symptoom zijn van een huidprobleem zoals couperose en rosacea. Ook door de opstapeling aan zonbloostelling gedurende ons leven kan op den duur een vlekkige of blijvende diffuse roodheid in de huid van het gelaat, hals en decolleté optreden (Erythrosis/Poikiloderma van civatte).

Couperose en Rosacea: symptomen & verschillen

Zowel couperose als rosacea geven de huid een rood uiterlijk. Couperose is een netwerkje van kleine, rode en soms blauwe bloedvaatjes op wangen, kin en neus. Bij couperose zijn de vaatwandjes verzwakt geraakt. Dit gebeurt geleidelijk, meestal door veroudering van de huid. Veel buiten zijn in weer en wind, en blootstelling aan UV-straling kunnen couperose verergeren. Daarnaast speelt erfelijkheid een belangrijke rol. Deze zichtbare vaatjes zijn niet functioneel, aangezien ze geen rol meer spelen bij de aanvoer van zuurstof of afvoer van afvalstoffen in de huid. Couperose is in principe onschuldig, maar veel mensen vinden het wel ontsierend.

Couperose kan ook een symptoom zijn bij het huidbeeld van rosacea. Rosacea is een chronische huidaandoening die voornamelijk voorkomt bij volwassenen. Mensen met rosacea ervaren daarnaast ook klachten van algemene roodheid in het gezicht. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes en/of puistjes, en soms zelfs met grotere ontstekingen in de huid. Andere klachten die je bij rosacea kunt ervaren, zijn een stekend en branderig gevoel in het gezicht, een droge huid, een grove huidstructuur van de neus en oogirritatie.

Anders dan bij couperose is er bij rosacea sprake van een chronische ontstekingsreactie in de gezichtshuid welke deze symptomen doet veroorzaken. De oorzaak van rosacea is op dit moment nog onbekend. Waarschijnlijk spelen invloeden van binnenuit (immunologische reacties) of van buitenaf zoals de demodex mijt een belangrijke rol. Verder is het huidbeeld van couperose vaak vrij stabiel, terwijl bij rosacea het huidbeeld soms plotseling kan opvlammen waardoor het moeilijk kan zijn het onder controle te krijgen. Deze schommelingen komen doordat de huid met rosacea doorgaans gevoelig kan reageren op zonblootstelling, hormonale veranderingen, temperatuurwisselingen, pittig gekruid of histamine rijk eten, stress en cosmetica.

De behandeling van een rode huid

Wil je af van die roodheid in je gezicht? Onze gespecialiseerde huidtherapeuten helpen je graag. Tijdens het eerste consult doet onze huidtherapeut een uitgebreide huidanalyse. Hij/zij bespreekt de mogelijke behandelingen. Afhankelijk van jouw wensen en huidstructuur bepalen we de meest geschikte methode. 

Couperose is doorgaans heel goed te behandelen met een effectieve laserbehandeling waardoor de zichtbare vaatjes voor een groot deel kunnen worden verwijderd uit de huid.

Behandelingen bij rosacea zijn op dit moment gericht op het bestrijden van de aanwezige symptomen en eventuele micro-organismen op de huid. Uniek bij Velthuis kliniek is dat we ons ook richten op het verbeteren van het cosmetisch beeld en het onderhoud hiervan. We kunnen zorgen voor vermindering van ontstekingen, verbetering van de huidconditie, couperose en roodheid van de huid. Er worden adviezen gegeven over het gebruik van huidproducten en er kan een plan op maat worden gemaakt om de huidconditie te onderhouden. In overleg met een arts kan worden besloten hiernaast medicatie in te zetten. Genezing is helaas niet mogelijk, maar een grote verbetering wel!

Elite MPX: Laser

Met de Elite MPX Nd:YAG laser kan couperose heel goed behandeld worden. De Elite MPX Nd:YAG laser geeft lichtimpulsen met een hoge energie-intensiteit af. Deze energie wordt alleen opgenomen door de verwijde vaatjes, maar niet door de omringende huid en gezonde vaatjes blijven intact. Zo worden de vaatjes gecontroleerd beschadigd waarna het lichaam de vaatjes binnen enkele weken zelf opruimt.

Elite MPX: IPL

Bij een algemene roodheid kan ook IPL (Intense Pulsed Light) worden ingezet. Deze apparatuur lijkt erg op laser; het geeft een lichtimpuls af met een breder spectrum aan golflengten, terwijl een laser maar één golflengte heeft. Door het bredere aanbod van golflengten kan de roodheid met IPL effectief afgebroken worden.

Oppervlakkige peeling

Soms wordt een laserbehandeling gecombineerd met een oppervlakkige peeling (zoals een salicylzuur- of glycolzuurpeeling) om ontstekingen in de huid te verminderen en de conditie te verbeteren. Met een oppervlakkige peeling verwijderen we veilig en gecontroleerd de bovenste huidlaag met de beschadigde huidcellen. Je roodheid vermindert, je 'gezonde huid' wordt weer zichtbaar en kan weer stralen.

Huidverzorging

Je zult het advies krijgen om milde huidverzorgingsproducten te gebruiken. De huid is namelijk snel geïrriteerd en verdraagt veel gewone cosmeticaproducten niet. Aan te raden zijn huidproducten met hogere concentraties antioxidanten zoals vitamine C en E en ingrediënten die de huid herstellen zoals Niacinamine Allantoïne en Panthenol. Verder kun je de zon beter zoveel mogelijk vermijden. Kom je toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Wat kost de behandeling van een rode huid?

Op basis van het eerste consult en een analyse van jouw huid door de huidtherapeut, wordt gekeken wat de beste behandeling is. De kosten van een behandeling zijn afhankelijk van de gekozen behandelmethode.

 

 

Oppervlakkige peeling rode huid

vanaf € 80,-

Laserbehandeling

vanaf € 130,-
Welke huidtherapeuten helpen je bij deze behandeling?

Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van een rode huid. Zij doen er alles aan doen om je huid egaler te maken en weer te laten stralen.

Maak kennis met onze specialisten

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een intake
Of neem contact op: 088 - 7785201
MA - DO 08.00 - 18.00
VR 08.00 - 17.00
Bel 088 - 7785201