Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Borstimplantaten vervangen of verwijderen

vanaf € 3200,-

Bij deze ingreep worden implantaten, die ooit voor een borstvergroting zijn ingebracht, vervangen door nieuwe borstimplantaten of definitief verwijderd.

Plan een intake
Of neem contact op: 088 - 7785201

MA - DO

08.00 - 18.00

VR

08.00 - 17.00

Of neem contact op

Vertrouw op Velthuis kliniek

De beste technieken voor het gewenste resultaat

Prothesewissel of verwijdering implantaten

Bij deze ingreep worden implantaten, die ooit voor een borstvergroting zijn ingebracht, vervangen door nieuwe borstimplantaten of definitief verwijderd. Soms zal het rond het implantaat gelegen kapsel ook worden verwijderd. Of het verwijderen van het kapsel nodig is, is afhankelijk van onder andere het kapsel zelf en het eigen borstvolume.

Waarom implantaten wisselen of verwijderen?

Voor het laten wisselen of verwijderen van borstimplantaten kunnen meerdere redenen bestaan:

  • Veranderingen in het volume en/of slapte van de huid van de borst;
  • Verharding en verstrakking van het kapsel rond de prothese, ofwel kapselschrompeling
  • Het niet meer willen hebben van borstimplantaten.
  • De huidige implantaten zijn kapot en dit is bevestigd op een MRI

 

Kom ik in aanmerking voor deze behandeling?

Niet iedere vrouw komt in aanmerking voor alleen het vervangen of verwijderen van de borstimplantaten. Als de borsten erg verslapt zijn, kan een borstlift, al dan niet in combinatie met een groter of kleiner implantaat, een betere oplossing zijn. Soms volstaat het vervangen van het huidige implantaat door een groter implantaat. De plastisch chirurg overlegt met jou welke ingreep voor jou het mooiste resultaat kan opleveren.

Wat zijn de mogelijkheden?

Tijdens het verwijderen van de borstimplantaten kunnen aanvullende operaties verricht worden:

  1. Alleen verwijderen van de implantaten: het volume van het implantaat mag hiervoor niet te groot zijn en de borst niet verslapt
  2. Vervangen van de borstimplantaten: de borst mag hiervoor niet teveel verslapt zijn. Soms is het nodig om een iets groter implantaat terug te plaatsen of juist gebruik te maken van een rond implantaat.
  3. Verwijderen/vervangen van de borstimplantaten gecombineerd met een borstlift: indien de borst teveel verslapt is en/of gekozen wordt om een kleiner implantaat terug te plaatsen kan het nodig zijn de overtollige huid te corrigeren met een borstlift
  4. Verwijderen van de borstimplantaten gecombineerd met lipofilling: We gebruiken daarvoor vetcellen uit je eigen lichaam om je borsten net dat cupmaatje meer te geven.

Wat in jouw geval de beste methode is voor het vervangen of verwijderen van de borstimplantaten wordt samen met je plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Het behandeltraject

De stappen van een prothesewissel of verwijdering borstimplantaten

  • Telefonische intake

    Telefonische intake

    Bel 088 – 7785201 (ma-do van 8-18 uur, vrij van 8-17 uur). Je krijgt dan een van de medewerkers van ons Informatiecentrum aan de lijn. Zij vragen je naar je klachten en je wensen en plannen op basis daarvan een consult in bij de arts die jou het beste kan helpen. Uiteraard houden we rekening met de plaats waar je woont en de dagen die voor jou handig zijn.

    Om het consult zo goed mogelijk voor te bereiden vragen we naar je medische achtergrond en je medicijngebruik. Ook ontvang je alvast informatie over de behandeling.

    Direct contact opnemen

    MA - DO 08.00 - 18.00

    VR 08.00 - 17.00

  • Advies gesprek met arts

    Consult met je behandelend arts

    Tijdens het consult spreek je de medisch consulente en de plastisch chirurg. De medisch consulente geeft je eerst informatie over de behandeling, de voor- en de nazorg. Zij zal je persoonlijke aanspreekpunt zijn tijdens het gehele behandeltraject. Het werkelijke consult volgt bij de plastisch chirurg.

    Bij Velthuis kliniek zie je altijd de arts die je later ook gaat behandelen. Je bespreekt samen je wensen en je verwachtingen. De arts kan je precies uitleggen welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Hij/zij geeft je eerlijk advies over het te verwachten resultaat, de risico’s en het herstel.

    Besluit je de behandeling te doen, dan wordt alle informatie op papier gezet. Samen met de plastisch chirurg onderteken je deze behandelovereenkomst.

  • De behandeling

    De behandeling

    Vlak voor de ingreep tekent de plastisch chirurg op je borsten het operatiepatroon af. Deze ingreep vindt plaats onder narcose. Velthuis kliniek gebruikt speciale narcosemiddelen die voorkomen dat je misselijk bent bij het wakker worden. Daarnaast wordt een antibioticum gegeven ter voorkoming van eventuele infecties. 

    De chirurg maakt een snee van ongeveer 4 tot 5 cm op de vooraf afgesproken plaats. Meestal kan hiervoor het oude litteken gebruikt worden, soms is het nodig om het litteken iets te verlengen. Via dit sneetje wordt de borstprothese en eventueel het kapsel verwijderd. De nieuwe prothese wordt in dezelfde holte geplaatst. Soms is het beter om de nieuwe borstprothese in een nieuwe holte op of half achter de grote borstspier te plaatsen. Als aanvullend een borstlift uitgevoerd wordt, zullen de littekens uitgebreider zijn. Zie hiervoor de informatie bij de pagina borstlift. 

     

    Overtollig wondvocht wordt zo nodig via een slangetje (drain) afgevoerd naar een plastic flesje. Het verwijderen van de borstimplantaten duurt ongeveer 60 minuten. Afhankelijk van de aanvullende operaties kan de operatieduur oplopen tot 120 minuten.

  • Nazorg

    De nazorg

    Meestal mag je enkele uren na de operatie weer naar huis. Je mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die je naar huis kan brengen.

    De eerste dagen kun je last hebben van wat napijn en zwelling. Daarvoor krijg je een recept voor pijnmedicatie van ons mee. De dag na de operatie mag je weer douchen met zeep, ook met drains. In bad gaan mag pas na 6 weken.

     

    Indien je drains hebt, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek plastische chirurgie.

     

    De eerste weken draag je een speciale sportbeha, en soms een elastische band over de bovenkant van de borst. De eerste week moet je echt rust houden. Daarna kun je rustig je dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de borsten komt te staan. Twee weken na de operatie kom je langs om de hechtingen te laten verwijderen. De meeste vrouwen zijn na zes weken weer helemaal hersteld.

     

    De littekens kunnen nog een poosje vrij vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Ook het gevoel in de tepels is de eerste maanden vaak anders. Geleidelijk komt het normale gevoel terug, maar dit kan even duren.

    Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in je medische dossier. Goed om te weten: de kliniek is 24/7 bereikbaar voor vragen of als je je zorgen maakt over je herstel.

  • Risico's

    Risico's

    Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

    Tijdens de eerste weken na de ingreep ontstaat er een kapsel rond de prothesen, dit is een natuurlijk proces. Daarom mag je tijdens die periode niet sporten en geen zwaar werk doen.

    Het vervangen van de borstprotheses gecombineerd met een borstlift geeft een groter risico op een gestoorde wondgenezing of een gestoorde doorbloeding of gevoeligheid van de tepel. Je plastisch chirurg kan je hierover verder informeren.

     

    Specifieke risico's van een borstprothese zijn het plooien of het scheuren van de buitenste laag van de prothesen. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden. Met de huidige cohesieve (vaste) siliconenvulling loopt de inhoud echter niet meer naar buiten. Daarnaast kunnen de borsten asymmetrisch worden en soms is er een blijvende gevoelloosheid van (een deel van) de borst.

     

    Het litteken kan de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. 

     

    Lees ook de chirurgische bijsluiter “siliconen borstimplantaten” van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Welke plastisch chirurgen helpen je bij deze behandeling?

Deze artsen zijn gespecialiseerd in het wisselen of verwijderen van borstimplantaten.

Maak kennis met onze specialisten

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een intake
Of neem contact op: 088 - 7785201
MA - DO 08.00 - 18.00
VR 08.00 - 17.00
Bel 088 - 7785201