Boek je consultafspraak online     

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Welke opties zijn er na het verwijderen van borstprotheses?

Door Felicia Smits - 18 / 02 / 2022

Het komt met regelmaat voor dat vrouwen hun borstprotheses verwijderd willen hebben. Dit kan om verscheidene redenen zijn, zoals tijd voor een prothesewissel, verandering van lichaam of verandering van wens in grootte of vorm. Veel vrouwen vragen zich af wat dan de mogelijke opties zijn. Het is gelukkig zeker niet nodig om het bevreesde 'lege theezakje' over te houden! Per cliënt verschilt het advies, aangezien de huidkwaliteit en de grootte van de prothese bij iedereen anders is. Tijdens een vrijblijvend consult kan ik je hier goed over informeren.

Wat zijn de opties?

1. Verwijderen protheses

Soms hebben cliënten alleen de wens om de implantaten uit te laten nemen. Hierbij neem ik altijd zeer uitgebreid en nauwgezet het gehele kapsel weg zodat het helemaal schoon is en er ook geen siliconenrest of ander lichaamsvreemd materiaal overblijft. Dit is in mijn ogen heel belangrijk om te doen omdat we dan ook zien dat borsten sneller en rustiger genezen. 

2. Prothesewissel

Er zijn natuurlijk verschillende type en merken protheses op de markt. Ik werk al meer dan 10 jaar alleen met Mentor protheses. De producent van Mentor geeft aan dat deze implantaten niet op een vast moment gewisseld hoeven worden, maar we merken momenteel dat veel vrouwen toch graag na 10-15 jaar een wissel ondergaan ondanks dat ze geen klachten ervaren. Ook weten sommigen niet exact welk merk prothese ze hebben, waardoor ze ook willen wisselen. Het blijft een lichaamsvreemd product waarvoor je goed je controles moet doen en het is logisch dat elk product veroudert. Een prothesewissel hoeft niet altijd een grotere borst te betekenen. Veel vrouwen denken dit omdat dat voornamelijk in de media is te zien. Ook als een vrouw geen klachten heeft, ben ik zeer uitgebreid in het schoonmaken van de pocket/holte omdat er dan minder kans is op kapselvorming na het plaatsen van een nieuw implantaat.

3. Verwijderen protheses en borstlift

Na het verwijderen van protheses kan het soms nodig zijn om een borstlift te doen om weer een fraaie vorm borst te creëren. Een prothese rekt de huid toch in mindere of meerdere mate op. Hoe groter het implantaat, hoe meer huid er overtollig is na het verwijderen en dus hoe meer de borst gelift kan worden. Voor vrouwen is een borstlift vaak een stap omdat dit inhoudt dat er een litteken rondom het tepelhof nodig is en vaak ook een kleiner ankervormig litteken eronder. Echter, doordat er geen druk/spanning op deze littekens staat aangezien er geen prothese meer achter zit, genezen deze littekens vaak ontzettend netjes. Natuurlijk kost dit tijd, maar gemiddeld zijn de littekens al smal en mooi in huidskleur na 4 tot 6 maanden. Bij een borstlift wordt er enkel huid weggenomen, dus al het eigen borstweefsel blijft intact. Gelukkig hebben de meeste vrouwen, ondanks dat ze ooit gekozen hebben voor een vergroting middels protheses, voldoende eigen weefsel om dit mooi te liften. 

Resultaat na 6 maanden. 

4. Verwijderen protheses en lipofilling

De vraag groeit naar lipofilling omdat het een elegante en vooral lichaamseigen oplossing is om volume te creëren. Het is in resultaat uiteraard wel anders dan een prothese; een prothese is steviger dan ons eigen lichaamsvet en heeft een stabiele vorm. Eigen lichaamsvet kan toenemen bij aankomen, maar ook verdwijnen door veel borstspiertraining of afvallen. Het geeft daarnaast nooit die ronde en prompte look in het decolleté, voornamelijk als de huid rijper is en de borst al iets gezakt is van zichzelf. Als voorbeeld; 250cc prothese geeft een hele andere vorm borst dan 250cc eigen vet. Tijdens het consult kan ik dit goed inschatten en bespreek ik dit in de spiegel met je zodat je goed weet wat er mogelijk is. In sommige gevallen herhaal ik lipofilling, omdat er elke keer meer vet kan ingroeien doordat de borst steeds groter wordt na elke sessie. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er voldoende eigen lichaamsvet ergens vandaan gehaald kan worden. 

5. Verwijderen protheses, borstlift & lipofilling

Alle combinaties zijn mogelijk! In dit geval versterken de verschillende technieken elkaar. Als een borst ' leeg' oogt na het verwijderen van protheses en de tepelhoven te laag op de borstkas komen te staan (of hangen zoals mijn eigen clienten dit altijd noemen), dan geeft een borstlift weer de juiste vorm aan de borst. Daarnaast kan voor een volumetekort gebruik gemaakt worden van lipofilling. Het is dan allemaal puur natuur en heft zoveel als mogelijk de gevolgen van het verwijderen van protheses op. Bij een borstlift wordt er alleen huid aan de onderzijde van de borsten weggenomen en het eigen weefsel in stand gehouden. Hiernaast vul ik dan het decolleté met name met eigen lichaamsvet op, zodat dit maximaal volume krijgt en hiermee de beste contouren van decolleté en cleavage. Deze genoemde regio's zijn het meest belangrijk. Het oogt heel natuurlijk omdat het nooit een ' zichtbare' of ' overdreven' uitstraling heeft.

Ben jij benieuwd naar de verschillende mogelijkheden rondom het verwijderen van je protheses? Kom gerust eens op consult bij één van onze plastisch chirurgen, wij helpen je graag verder!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201