Boek je consultafspraak online   

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Veroudering van het gezicht uitgelegd

Door Tobias van Genderen - 13 / 02 / 2023

De meeste cliënten bezoeken het spreekuur van de cosmetisch arts vanwege dat ene hinderlijke rimpeltje, vanwege dat ene hinderlijke plooitje of vanwege dat ene hinderlijke deukje dat zij zien. Men raakt gefocust op kleine stoorzenders in het gezicht en komt bij de cosmetisch arts (of plastisch chirurg) vragen om advies. Kun je mij van hiervan afhelpen luidt doorgaans de vraag. Een groot onderdeel van onze tijd wordt gestoken in uitgebreide consultvoering, want zonder duidelijke uitleg over het verouderingsproces is er geen adequate en geen goede behandeling mogelijk. Alleen focussen op kleine details is namelijk bijna nooit de manier om een gezicht op een subtiele en natuurlijke manier op te frissen. De veroudering van het gezicht is namelijk zo eenvoudig nog niet, we leggen het in deze blog uit.

Facial aging

Iedereen veroudert op zijn eigen manier. Rimpels ontstaan bij niemand precies op dezelfde manier en niet op precies dezelfde plek, maar in de basis verloopt het verouderingsproces wel degelijk hetzelfde. Wij zijn allemaal onderhevig aan dezelfde fysiologische processen en biochemische/natuurkundige krachten. Ongeacht etnische achtergrond, leefgewoonten, aanleg of gezondheid. Gezichtsveroudering vindt bij iedereen plaats op 3 niveaus, en in alle niveaus tegelijkertijd.

1. In de botstructuur van de schedel

2. In de omvang, volume en grootte van het onderhuidse vet

3. In de structuur van de huid.

Veroudering door botstructuur

In de diepste laag van het gezicht, is bot-atrofie de belangrijkste reden van veroudering en verandering in het gezicht. Het bot volume neemt af, de schedel verkleint. De huid krimpt niet mee en daardoor raakt verhouding tussen huid en schedel verstoord. Met het ouder worden wordt er steeds meer bot afgebroken en steeds langzamer nieuw bot aan gemaakt. Dit proces vertaalt zich in het gezicht met name in vergroting van de oogholtes, krimpen van de jukbeenderen en het naar achter trekken van de kin. Veel mensen associëren de neuslippenplooi en de marionetlijnen met veroudering in het gezicht, maar minstens net zo belangrijk en bepalend zijn de door botresorptie afgevlakte jukbeenderen, wallen onder de ogen, en verminderde contour in de kaaklijn.

Veroudering door de vetpockets in het gezicht

In het tweede niveau onder de huid liggen de vetpockets. Deze vetpockets zijn op jonge leeftijd mooi gevuld, rond en stevig. Er bestaat daarbij een egaal verloop van diepe naar oppervlakkige vetpockets en aan de buitenkant oogt het gelaat zacht en glooiend. Het verlies van volume door afname in deze onderhuidse vet pockets veroorzaakt scherpe plooien, verlies van ondersteuning van de huid, en daardoor rimpeltjes. De meest in het oog springende symptomen van deze laag van veroudering zijn: uitholling van de slaapregio, uitzakking van de wang, wallen onder de ogen, smallere lippen en lijntjes in de fronsregio. Ook de bekende neuslippenplooi en marionetlijnen hebben hun oorzaak liggen in de gekrompen vetzakjes van het gezicht.

Veroudering van de huid

De laag die het eerst/meest zichtbaar is, is de huid. Huid veroudert zichtbaar, en kan goed in de gaten worden gehouden. Inwendig is er met name een progressief verminderde aanmaak van collageen en elastine. De huid is hierdoor minder stevig en flexibel. Ook is er relatief te veel huid voor de gekrompen schedel en daardoor vallen er ‘kreukeltjes’ in het laken. De craquelé, droogheid, fijne lijnen, grove poriën zijn voor de hand liggende verouderingskenmerken van de oppervlakkige huidlaag. Bij de verouderende huidlaag hoort ook het zakken van de wenkbrauw, het huidoverschot in de bovenoogleden, de kraaienpootjes naast de ogen, en de (verticale) lijntjes rondom de lip en de mond.

Uiteindelijk is met name de verstoorde verhouding tussen de krimpende bot en vetlaag en de verslapte huidlaag de oorzaak van zichtbare gezichtsveroudering.

Binnen Velthuis kliniek zetten wij in op onopvallende behandelingen. Wij streven naar herstel van structuur en frisheid in het gezicht. Om op deze manier te behandelen wordt er gekeken naar het complete verouderingsproces en op basis van anatomie, degeneratieve processen en uiterlijke kenmerken aan een behandelplan gewerkt. Juist door op strategische plekken en in verschillende lagen met minimale hoeveelheden product te werken, worden behandelingen ultra subtiel en onopvallend. Dit is de manier ouder te worden en tegelijkertijd gezondheid uit te stralen. Plan gerust eens een consult bij een van onze specialisten, zij helpen je graag verder!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201