Boek eenvoudig online je consultafspraak  

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Veroudering en full-face approach

14 / 01 / 2021

Het gebeurt regelmatig: een cliënt vraagt om een behandeling van een specifieke plooi of lijn. Vervolgens krijgt hij of zij het advies om het gehele gezicht of een groot deel van het gezicht te behandelen. Verwarring, want hoe zit dat nu eigenlijk? Als die plooi stoort, dan behandel je toch die plooi? Ik leg het je graag uit.

Neuslippenplooi

Is bovenstaand voorbeeld herkenbaar? Het antwoord ligt in de manier waarop het gezicht veroudert. Vrijwel altijd is die plooi het gevolg van verslapping en volumeverlies ergens anders. Neem nu de neuslippenplooi (NLP), een veelvuldig voorkomende plooi waarvoor behandeling wordt gevraagd. Men verwacht dat door het opvullen van de NLP het probleem wordt verholpen, terwijl het zomaar kan zijn dat als je alleen dit gebied behandelt, het resultaat er niet natuurlijk uitziet. Iedereen heeft een neuslippenplooi, maar naarmate we ouder worden, krijgen we te maken met volumeverlies, zwaartekracht, afname van de huidkwaliteit en verandering van het skelet. De huid en het vetweefsel ter plaatse van de jukbeenderen en de wangen schuiven als het ware schuin naar voren en beneden (het gezicht glijdt zogezegd schuin naar voren van je schedel af), waardoor het volume naar de voorkant van het gelaat verplaatst. Doordat er een aantal ligamenten (bindweefselbandjes) zijn die deze weefsels op specifieke plekken in het gezicht verankeren, heb je te maken met een typisch beeld van verouderen.

In het geval van de wangen ter plaatse van de neuslippenplooi, wordt dit door cliënten vaak omschreven als een soort ‘worstje’. Dit zorgt ervoor dat de neuslippenplooi veel zwaarder en dieper oogt door zowel het volume van het worstje als de schaduw over de NLP. Wanneer we alleen de neuslippenplooi zouden behandelen, zou deze zwaarte alleen maar geaccentueerd worden en de verhoudingen in het gelaat verstoren. Dit zou dus niet tot het gewenste resultaat leiden, omdat de oorzaak van de verslapping (ter plaatse van het jukbeen bijvoorbeeld) niet wordt aangepakt.


Het aanpakken van de oorzaak in plaats van de symptomen

Hetzelfde principe geldt ook voor de marionetlijnen en de hangende mondhoeken; die worden vaak veroorzaakt en verergerd door zwaarte elders. Wat we willen bereiken met een behandeling is het aanpakken van de oorzaak, en niet de symptomen (ogenschijnlijk diepere plooien) behandelen. Het behandelen van de oorzaak geeft immers de meest fraaie en natuurlijke resultaten. Dit is de reden dat er vaak als eerste gekeken wordt naar bijvoorbeeld volumeverlies ter plaatse van de jukbeenderen en het gebied vlak voor het oor en de kaakhoek. Natuurlijk kan het zo zijn dat na het aanpakken van de oorzaak van de verslapping door middel van injectables blijkt dat de neuslippenplooi en de marionetlijnen alsnog diep zijn. Is dit het geval, dan kunnen deze uiteraard ook nog behandeld worden.

Belangrijk om te onthouden is dat eerst de basis aangepakt dient te worden, voordat de losse plooien aandacht krijgen. Want als er sprake is van verslapping, dan wil je als eerste dit probleem met de fundering van het gezicht als basis behandelen. Dit gebeurt vaak van boven naar beneden (van kruin naar onderkaak). Ofwel: als de gordijnen niet juist op de rails hangen, dan kan je de onderkant ook niet recht strijken. Uiteraard geldt dit niet voor elke persoon die om een behandeling vraagt, aangezien geen gezicht hetzelfde is en er dus geen ‘standaard behandeling’ voor eenieder kan worden uitgevoerd. Maatwerk is het gouden woord. Belangrijk is dat het gezicht, de wensen van de patiënt en de haalbare resultaten uitvoerig worden bekeken en besproken. Het is essentieel dat er realistische verwachtingen worden geschept om teleurstellingen te voorkomen.

Om terug te komen op verslapping en liften door middel van fillers: de plekken in het gelaat waar het product geplaatst kan worden om te kunnen ‘liften’ zijn onder andere de slapen, het jukbeen en het deel van de ‘wangen’ vlak naast het oor. Verder kan ter plaatse van de kin en kaaklijn ook worden behandeld om verdere verzachting of verstrakking te behalen. Belangrijk om te weten: indien het juiste product met de juiste hoeveelheid en techniek op correcte wijze en op de juiste plaats wordt ingebracht, hoef je niet bang te zijn voor een onnatuurlijke en opgeblazen look. Het doel is immers verzachten, niet veranderen!

Wil je meer informatie over de mogelijkheid van injectables en een full-face approach? Maak dan een afspraak bij een van onze cosmetisch artsen, zij vertellen je er graag meer over.

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201