Buikwandcorrectie, voor een strakkere buik - Velthuis kliniek

Buikwandcorrectie

Zwangerschappen, gewichtsverlies, veroudering: de huid op de onderbuik kan door verschillende oorzaken slap en uitgerekt zijn.

Met behulp van een buikwandcorrectie (ook wel abdominoplastiek of buikwandplastiek genoemd) kunnen we dat herstellen. Wanneer er geen sprake is van huidoverschot, maar van plaatselijke vetophopingen kan liposuctie een oplossing bieden.

Informatie over de buikwandcorrectie

Bevindt het teveel aan huid zich alleen onder de navel, dan kunnen we volstaan met een mini-buikwandcorrectie. Is de buikwand in zijn geheel verslapt, dus ook de huid en de spieren boven de navel, dan is een totale buikwandplastiek de beste oplossing. Bij deze ingreep wordt het huidoverschot verwijderd en de navel naar boven verplaatst. Een buikwandcorrectie is een grote ingreep waarvoor u meestal een nacht moet blijven in onze kliniek.

Voordat u een buikwandcorrectie overweegt moet u zich goed realiseren dat u altijd met littekens te maken zult krijgen. Het litteken loopt dwars over de onderbuik van de ene heup tot aan de buitenkant van de andere heup. Meestal wordt de navel opnieuw ingehecht, zodat rond de navel ook een litteken ontstaat. Uiteraard doen onze ervaren plastisch chirurgen hun uiterste best de littekens zoveel mogelijk binnen de 'bikini-grens' te houden.

Een buikwandplastiek kan u een beduidend plattere buik geven. Maar deze ingreep is geen oplossing tegen overgewicht. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het resultaat van de operatie zal daarna aanzienlijk beter zijn.


Foto's voor en na de behandeling(7)

Inclusief liposuctie bovenbuik en flanken

Deze behandeling is uitgevoerd door Wiebren van den Berg, Plastisch chirurg

Deze behandeling is uitgevoerd door Laura Zaal, Plastisch chirurg

Dhr. Verbeek schaamde zich voor zijn dikke buik. Lijnen hielp niet, een buikwandcorrectie plus liposculptuur wél. Lees zijn ervaringsverhaal

Deze behandeling is uitgevoerd door Yvonne Smulders, Plastisch chirurg

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico's en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een buikwandcorrectie. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Aan een consult zijn € 50,- consultkosten verbonden, dit bedrag wordt in mindering gebracht op de behandelprijs (deze regeling geldt niet wanneer het een consult in een verzekerd traject betreft).

Buikwandcorrectie

Bekijk video

Ervaringsverhaal

Bekijk video

Voor de behandeling worden er foto's gemaakt voor in uw medisch dossier. Een buikwandplastiek wordt altijd uitgevoerd onder narcose door een ervaren plastisch chirurg. Die maakt eerst een licht gebogen horizontale snede boven de schaamheuvel. Van daaruit worden huid en vet tot aan de ribbenboog losgemaakt, terwijl de navel op de onderliggende spierlaag blijft vastzitten.

Daarna brengt de chirurg zonodig de uitgerekte buikspieren bij elkaar op de normale plaats. De overtollige huid en het teveel aan vet worden verwijderd en de navel wordt op een nieuwe plaats ingehecht. De behandeling duurt ongeveer 2 uur.

Verdoving

Een buikwandcorrectie wordt altijd onder narcose uitgevoerd. Het kan zijn dat u opziet tegen een narcose, vanwege het nare gevoel achteraf. Dan is het goed om te weten dat Velthuis kliniek met speciale narcosemiddelen werkt, die voorkomen dat u misselijk bent na de narcose. Tot het moment waarop u de kliniek verlaat, wordt u begeleid door een verpleegkundige, de anesthesioloog en uw chirurg.

Wanneer u bijkomt uit de narcose kunt u zich slap en moe voelen. De reacties op de narcose verschillen per individu maar omdat Velthuis kliniek met speciale narcosemiddelen werkt, is de kans op misselijkheid een stuk kleiner. Na de operatie is de buikhuid verbonden en ligt u met gebogen heupen in bed. Dat is nodig om de spanning op de wondranden te verminderen. In sommige gevallen komen er twee slangetjes (drains) uit uw buik om eventueel bloed en/of wondvocht af te voeren. Meestal worden deze drains de dag na de operatie verwijderd.

U mag de kliniek verlaten op het moment dat uw plastisch chirurg en anesthesioloog dit verantwoord vinden. Velthuis kliniek Enschede, Rotterdam, Amsterdam, Velp en Eindhoven bieden u de mogelijkheid om de avond na de ingreep te blijven overnachten. U kunt dan de volgende dag weer naar huis, maar u mag u niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand regelt die u naar huis kan brengen.

Napijn en herstel

Na de operatie heeft u waarschijnlijk niet veel pijn, maar als het nodig is krijgt u pijnstillers. Doordat uw buikspieren opnieuw aan elkaar zijn gezet, kunt u na de operatie pijn en ongemak hebben bij hoesten, lachen en persen.

De eerste twee weken na de operatie heeft de buikwand nodig om te genezen. U kunt in die tijd het beste rust houden, en mag in ieder geval geen zwaar lichamelijk werk verrichten. Na twee weken kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken en na zes weken kunt u weer zwaarder werk doen en gaan sporten.

De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig van kleur zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden. Het is belangrijk om de littekens gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon bloot te stellen. Door de zon kunnen ze 'inbranden' en daardoor blijven ze meer zichtbaar. Hou de littekens bedekt of smeer ze in met een zeer hoge beschermingsfactor.

Meteen na de ingreep is al duidelijk te zien dat uw buik veel platter is geworden. Het eindresultaat is pas één jaar na de operatie te beoordelen. Ondanks de flinke littekens zijn de meeste mensen heel blij met het resultaat. Een buikwandcorrectie geeft het beste resultaat als u voor de operatie op uw streefgewicht bent. Soms is het dus nodig om eerst af te vallen.

Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto's gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2%. Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding, vooral bij mensen die roken. Daarom raden we u dringend aan om drie weken voor de ingreep te stoppen, en ook drie weken na de ingreep niet te roken. Tevens adviseren wij u vooraf en vlak na de ingreep geen bloedverdunnende (stollingsremmende) middelen en/of pijnstillers te gebruiken.

Bij elke uitgebreidere chirurgische ingreep bestaat er een zeer kleine kans op trombose. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

Bij een buikwandcorrectie ontstaat onder in de buik een gevoelloze plek. Dat is tijdelijk; het gevoel komt op deze plek op den duur weer terug.

Hoelang ben ik in de kliniek op de dag van de behandeling?

U zult al met al ruim vier uur in de kliniek aanwezig zijn. Wij vragen u altijd een half uur voor aanvang van de behandeling aanwezig te zijn. U wordt dan door de verpleegkundige opgevangen. Na de behandeling kunt u uw roesje uitslapen in de uitslaapkamer. Wanneer u weer in staat bent zich aan te kleden gaat u naar de relaxruimte waar uw begeleider op u wacht. Na een kopje thee of bouillon en een laatste controle door de arts mag u weer naar huis.

Ik ben te zwaar, kan ik toch een buikwandplastiek ondergaan?

Een buikwandplastiek kan u een beduidend plattere buik geven, maar deze ingreep is geen oplossing voor overgewicht. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Bij overgewicht loopt u namelijk meer risico op complicaties zoals infectie en nabloeding. Een buikwandcorrectie geeft het beste resultaat als u voor de operatie op uw streefgewicht bent. Ook mag de Body Mass Index nooit meer dan 30 bedragen. Voor berekening van uw BMI klikt u hier.

Ik wil een buikwandcorrectie na een maagverkleining / gastric bypass / sleeve / maagband?

Deze operatie doen wij helaas niet in onze kliniek, hiervoor kunt u terecht in het ziekenhuis.

Is de behandeling en de periode daarna erg pijnlijk?

Tijdens de behandeling bent u onder narcose en voelt u dus geen pijn. Na de behandeling moet u strikte rust houden. U zult merken dat het vervelend is om uw buikspieren te gebruiken, dus bij het opstaan, gaan zitten en gaan liggen. Dit wordt iedere dag een stukje beter. En door het ondersteunde korset dat u minimaal vier weken moet dragen, zult u zich letterlijk ‘steviger’ in uw vel voelen.

Kan ik in aanmerking komen voor vergoeding van mijn zorgverzekeraar?

Een buikwandcorrectie wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. Er zijn echter gevallen waarin er wél een vergoeding mogelijk is. De regels hiervoor zijn echter streng. In de Velthuis Kliniek komen deze operaties eigenlijk niet voor. Criteria voor vergoeding buikwandcorrectie: - Ernstige belemmering bij het lopen - Voortdurende ontstekingen in de plooi onder het vetschort

Wat is het verschil tussen een buikwandcorrectie en een mini-buikwandcorrectie?

U komt voor een mini-buikwandcorrectie in aanmerking wanneer het teveel aan huid zich onder de navel bevindt. Er wordt dan huidoverschot direct onder de navel tot net boven het schaambeen verwijderd. Is de buikwand in zijn geheel verslapt, dus ook de huid boven de navel, dan is een buikwandcorrectie (totale buikwandplastiek) de beste oplossing. Bij deze laatste ingreep wordt ook de navel verplaatst. Deze behandeling is veel ingrijpender.

Is het mogelijk in termijnen te betalen?

Een behandeling op afbetaling of in termijnen is helaas geen mogelijkheid, daar de betalingsvoorwaarden voor alle cliënten van Velthuis kliniek gelijk zijn.

Waarom kiezen voor Velthuis kliniek

  • Zeer ervaren en deskundige specialisten
  • De nieuwste behandelmethodes voor het beste resultaat
  • Wij nemen de tijd voor u en luisteren écht

Kosten buikwandcorrectie

Hieronder vindt u een overzicht van de prijzen van een buikwandcorrectie.

Behandeling Prijs
Buikwandcorrectie (excl. overnachting) vanaf € 3.400,-
Volledige buikwandcorrectie € 6.250,-
Overnachting € 750,-

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Neem dan contact op met ons informatiecentrum of maak een afspraak voor een consultgesprek.

Artsen gespecialiseerd in een buikwandcorrectie. (10)

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten