Borstverkleining / mammareductie, veilig en vertrouwd

Borstverkleining

Wanneer uw last heeft van te zware borsten of uw borsten ernstig zijn uitgezakt of verslapt dan kan een borstverkleining / mammareductie bij Velthuis kliniek uitkomst bieden.

Bij een borstverkleining wordt een deel van de huid en het klierweefsel verwijderd en de tepel verplaatst. De borsten worden daar kleiner en steviger door. Een borstverkleining is een flinke ingreep die altijd littekens geeft. Toch zijn de meeste vrouwen zeer tevreden met het resultaat.

Informatie over de borstverkleining

Te zware borsten kunnen allerlei klachten geven: pijn in de rug, nek en schouders komt het meest voor. Daarnaast kunnen zware borsten u belemmeren in uw bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Wanneer de borsten ernstig uitgezakt of verslapt zijn, kan de huid onder de borsten gaan smetten. Allemaal redenen om een mammareductie / borstverkleining te willen ondergaan. 


Foto's voor en na de behandeling

Op deze pagina staan afbeeldingen welke alleen geschikt zijn voor volwassenen.

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico's en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een borstverkleining. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Aan een consult zijn € 50,- consultkosten verbonden, dit bedrag wordt in mindering gebracht op de behandelprijs (deze regeling geldt niet wanneer het een consult in een verzekerd traject betreft).

Lelijke Eendjes Seizoen 2

Bekijk video

Hoe wordt de ideale cupmaat bepaald?

De chirurg kijkt samen met u welke grootte en vorm het mooiste bij uw lichaam past. Hij kan echter geen garantie afgeven over de uiteindelijke beha-cupmaat. het uiteindelijke resultaat wordt voor een groot deel bepaald door de basisbreedte van de borst.

Voor de behandeling worden er foto's gemaakt voor in uw medisch dossier. Een borstverkleining wordt altijd uitgevoerd onder narcose door een ervaren plastisch chirurg. Tijdens de operatie worden de borsten verkleind door huid en klierweefsel aan de onderkant weg te halen. Hierdoor ontstaat een horizontaal litteken onder de borst. Om de borst een natuurlijke vorm te geven, wordt er een figuurnaad gelegd van de tepelhof recht naar beneden. Dit geeft een verticaal litteken. Tenslotte wordt de tepel naar boven verplaatst en vaak wordt daarbij het tepelhof verkleind. Daarbij ontstaat een litteken om de tepelhof. De behandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Verdoving

Een borstverkleining wordt altijd onder narcose uitgevoerd. Het kan zijn dat u opziet tegen een narcose, vanwege het nare gevoel achteraf. Dan is het goed om te weten dat Velthuis kliniek met speciale narcosemiddelen werkt, die voorkomen dat u misselijk bent na de narcose. Tot het moment waarop u de kliniek verlaat, wordt u begeleid door een verpleegkundige, de anesthesioloog en uw chirurg.

Risico's

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2%. Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding, vooral bij mensen die roken. Daarom raden we u dringend aan om vier weken voor de ingreep te stoppen, en ook vier weken na de ingreep niet te roken.

Bij elke uitgebreidere chirurgische ingreep bestaat er een zeer kleine kans op trombose. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

Het ongemak van zwelling, roodheid van de littekens en bloeduitstortingen is van tijdelijke aard. Daarnaast zijn er specifieke risico's bij een borstverkleining zoals het wijken van de huidranden bij het litteken en rimpeling van de huid rond het litteken. Daardoor kan het herstel wat langer duren, maar het hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat.

Andere risico's zijn gevoelloosheid van de tepels, een verminderd vermogen of soms zelfs onvermogen tot het geven van borstvoeding, gedeeltelijk verlies van de tepel (partiële tepelnecrose) en de vorming van hypertrofische (= sterk verdikte) littekens. U moet er rekening mee houden dat de borsten niet altijd volledig symmetrisch zullen worden.

Lees ook de chirurgische bijsluiter borstverkleining van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

 

Lelijke Eendjes Seizoen 1

Bekijk video

Kan ik in aanmerking komen voor vergoeding van mijn zorgverzekeraar?

De wens tot borstverkleining kan ook niet-esthetische redenen hebben. Te zware borsten kunnen allerlei lichamelijke klachten geven: pijn in de rug, nek en schouders komt het meest voor. Daarnaast kunnen zware borsten u belemmeren in uw bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Wanneer de borsten ernstig uitgezakt of verslapt zijn, kan de huid onder de borsten gaan smetten. In zulke gevallen wordt de behandeling veelal door de zorgverzekeraar vergoed. Criteria voor vergoeding borstverkleining 1. Borstomvang - Cup DD of groter (cup D bij lengte < 1.60 meter), én - u heeft last van hoge rugklachten of nek/schouderklachten die ontstaan door de borstomvang en waarbij andere oorzaken zijn uitgesloten, én - andere therapieën zoals ondersteunende beha, pijnstilling en fysiotherapie blijken niet afdoende te zijn 2. Hygiëne - Chronisch smetten onder de borsten waarbij voldoende hygiënische maatregelen en een adequate medische behandeling onvoldoende resultaat hebben gehad Tevens speelt uw BMI een rol. De BMI is de Body Mass Index en geeft de verhouding tussen uw gewicht en lengte aan. Uw BMI dient lager dan 30 te zijn en gedurende 12 maanden stabiel. Voor berekening van uw BMI klikt u hier. Daarnaast houden we binnen de Velthuis Kliniek een leeftijdsgrens van 21 jaar aan. Onder deze leeftijd kan alleen met toestemming van ouders/voogd een operatie worden uitgevoerd.

Wanneer u bijkomt uit de narcose kunt u zich slap en moe voelen. De reacties op de narcose verschillen per individu maar omdat Velthuis kliniek met speciale narcosemiddelen werkt, is de kans op misselijkheid een stuk kleiner.

Na de operatie krijgt u soms een drain om het bloed en/of wondvocht af te voeren. Meestal worden deze drains de dag na de operatie verwijderd.

U mag de kliniek verlaten op het moment dat uw plastisch chirurg en anesthesioloog dit verantwoord vinden. Velthuis kliniek Enschede, Rotterdam, Amsterdam, Velp en Eindhoven bieden u de mogelijkheid om de avond na de ingreep te blijven overnachten. U kunt dan de volgende dag weer naar huis, maar u mag u niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand regelt die u naar huis kan brengen.

De eerste vier weken na de ingreep adviseren wij u een stevige sportbeha te dragen. Deze beha houdt u zowel overdag als 's nachts aan, om uw borsten zoveel mogelijk steun te geven. In het begin zijn uw borsten gezwollen en zijn er bloeduitstortingen. Deze trekken gemiddeld vanaf de derde dag na de behandeling geleidelijk weg.

De hechtingen worden na een week verwijderd. U kunt de eerste week het beste rust houden, geen zwaar lichamelijk werk verrichten en niet zelf autorijden. Ook moet u voorkomen dat er druk of spanning op het behandelde gebied komt. U krijgt een recept voor pijnstillers en middelen die de zwelling tegen zullen gaan of verminderen.
Na drie weken kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. Probeer hevige inspanning - zowel geestelijk als lichamelijk-  de eerste weken te vermijden. Na gemiddeld zes weken kunt u weer zwaarder werk doen en gaan sporten.

De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig van kleur zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden. Het is belangrijk om de littekens gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon bloot te stellen. Door de zon kunnen ze 'inbranden' en daardoor blijven ze meer zichtbaar. Hou de littekens bedekt of smeer ze in met een zeer hoge beschermingsfactor. Na een jaar is het verstandig om de littekens met mate aan de zon bloot te stellen. Zo zullen ze minder zichtbaar worden.
Het gevoel in de tepels zal in de meeste gevallen veranderen: ze kunnen ongevoelig of juist heel gevoelig worden. In sommige gevallen is die verandering blijvend.

Meteen na de ingreep is al duidelijk te zien dat de borsten veel kleiner van omvang zijn geworden. Het eindresultaat is pas een jaar na de operatie te beoordelen. Dit resultaat is echter niet altijd blijvend: in de loop der jaren kunnen uw borsten weer wat slapper worden. De zwaartekracht en de veroudering blijven ook na een borstverkleining hun tol eisen. Een zwangerschap, aankomen in gewicht of pilgebruik kunnen ervoor zorgen dat uw borsten weer zwaarder worden.

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat na een borstverkleining altijd littekens zichtbaar zullen blijven. Weliswaar trekken ze na verloop van tijd meer en meer weg, maar helemaal onzichtbaar worden ze nooit. Het gevoel in de tepel is vaak wat minder, maar komt na verloop van tijd bijna altijd weer terug. Omdat de tepel verplaatst wordt bestaat de kans dat de melkklieren beschadigen. Uit onderzoek blijkt dat u iets minder kans heeft op het geven van borstvoeding.

Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto's gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Jessica (23) : “Mijn nieuwe cupmaat past precies bij mijn lichaam.”

Jessica: “Ik ben maar 1.52 meter en had een cup F. Door die zware borsten had ik last van mijn rug en nek. Al vier jaar lang dacht ik erover een borstverkleining te laten doen en nu vond ik dat het tijd was om in actie te komen. Tijdens het eerste consult bij dr. Moojen-Zaal bleek dat mijn indicatie goed was en dat de ingreep gedeeltelijk vergoed zou worden. Dus dacht ik: nu ga ik het ook echt doen. Toch heb ik daarna nog wel een tweede consult aangevraagd, om te bekijken hoe het precies zou gaan worden. Toen was ik helemaal gerustgesteld en heb ik de afspraak voor de operatie gemaakt.

De ingreep is prima verlopen maar de weken erna waren pittig. Ik kon niks zelf en moest door mijn ouders worden verzorgd. Ik kon niet goed rechtop lopen en was bang dat de hechtingen los zouden laten. Maar over de hele linie is het herstel wel goed gegaan, het heeft alleen wat tijd nodig gehad. Ik ben in totaal anderhalve maand uit de roulatie geweest.

Je weet bij een borstverkleining nooit precies hoe het zal worden, je legt je lichaam toch in handen van iemand die je niet kent. Maar dr. Moojen heeft echt prima werk afgeleverd, ik ben heel blij met het resultaat. Er is een groot deel van het weefsel weggehaald en mijn borsten zijn ook gelift. Ik ben naar een C-D cup gegaan en dat past precies bij mijn lichaam. Het litteken zit net onder mijn borst, dat zie je niet. Het is echt heel mooi geworden.

De operatie is inmiddels vijf maanden geleden en ik merk dat ik veel meer rechtop loop. Ik kan meer kleding aan, een nieuwe beha kopen is simpel en ook sporten gaat veel makkelijker. Nek- of rugklachten heb ik niet meer. Het was een groot avontuur want ik was nog nooit geopereerd. Maar in mijn eigen beleving heeft mijn borstverkleining echt enorm veel verschil gemaakt.”


 

Door haar zware borsten had Eline veel last van haar nek en rug. Een borstverkleining loste dat probleem op.

Eline (56): “Ik had al jaren last van mijn nek omdat ik zware borsten had. In de overgang werden mijn borsten almaar groter, uiteindelijk had ik cup G. Niet alleen de nekklachten werden daardoor erger, ik kreeg ook last van mijn onderrug. Als ik ’s ochtends uit bed kwam, zat de hele boel vast. Mijn huisarts vroeg: zou je niet eens een borstverkleining overwegen? In mijn omgeving kende ik niemand die daar ervaring mee had. En de meeste mensen die ik sprak, raadden de operatie af. ‘Waar begin je aan?’ zeiden ze. Ik dacht: jullie hebben makkelijk praten, maar ik zit met die pijn. Een paar vriendinnen hadden goede ervaringen met Velthuis kliniek, dus ik besloot de gok te nemen.

Zo kwam ik bij dr. Moojen-Zaal terecht. Ik werd heel vriendelijk ontvangen in een gemoedelijke sfeer en ze stelde me meteen op mijn gemak. Ze was heel realistisch in de informatie die ze gaf en heeft me ook wat voorbeelden van haar werk laten zien. Dat gaf vertrouwen dus ik ben ervoor gegaan. Ik dacht: als ik het nu niet doe, doe ik het nooit.

Op de dag van de ingreep kwam ik bij binnenkomst in een warm bad terecht. Dat was zo fijn, ik was helemaal niet bang voor de operatie. Ik heb het gewoon laten gebeuren. Ook toen ik wakker werd, is er goed voor me gezorgd. Iedereen op de zaal kreeg persoonlijke zorg. De pijn is mij enorm meegevallen en de genezing verliep prima. Wel was ik blij dat ik na zes weken eindelijk weer mocht sporten, dat had ik gemist.

Het is nu drie maanden geleden en het gaat heel goed. De littekens beginnen al te vervagen, die zul je straks amper nog zien. De nek- en rugpijn zijn helemaal verdwenen en daar ben ik heel blij mee. Maar minstens zo belangrijk vind ik dat de operatie echt met zorg is uitgevoerd. Er is niet alleen iets weggehaald, ik heb er ook iets moois voor terug gekregen. Ik ben van een G- naar een D-cup gegaan. Er is heel goed gekeken naar de proporties van mijn lichaam en naar wat kon. Dr. Moojen heeft dat prachtig gedaan, ik ben vol lof.

Uiteindelijk is de ingreep me 300% meegevallen. Ik heb mijn hele leven grote borsten gehad en nog nooit zomaar een bikini uit het rek kunnen trekken of tussen de beha’s iets leuks kunnen vinden. Als ik ergens binnenkwam, zag je eerst mijn borsten en dan kwam ik erachteraan. Nu gaan mijn jasjes gewoon dicht. Ik kan iedereen met grote borsten aanraden het ook te doen.”


 

Nelly (64) had last van haar schouders en rug door haar zware borsten. Ze had nooit gedacht aan een borstverkleining, totdat een vriendin haar erover vertelde. De ingreep werd volledig vergoed door de zorgverzekering.

Nelly (64): “Ik wil heel graag mijn ervaring delen, omdat ik andere vrouwen op leeftijd wil laten weten dat deze mogelijkheid er is. Misschien kan het ze helpen bij hun beslissing. Zelf had ik namelijk nooit gedacht aan een borstverkleining. Ik had door mijn borsten wel last van mijn schouders en rug, en die knellende behabandjes waren ook niet prettig. Maar ik dacht: je wordt ouder, dit hoort er gewoon bij. Totdat een vriendin die in het buitenland woont me vertelde dat een borstverkleining ook kan als je ouder bent en dat het gewoon wordt vergoed door de zorgverzekering.

Voor mij was het duidelijk dat ik voor deze ingreep naar een privékliniek wilde. Ik heb me vooraf goed georiënteerd en bewust voor Velthuis kliniek gekozen. Ik was al bij Helder kliniek onder behandeling voor iets anders en daarover was ik heel tevreden. Velthuis kliniek behoort tot dezelfde groep. Het is er niet overdreven luxe en je ziet er geen vrouwen met enorme opgespoten lippen; het is een kliniek voor gewone mensen en ik voelde me er thuis. Wel wilde ik heel graag bij een vrouwelijke arts, want ik geneerde me toch wel een beetje. Gelukkig kon ik terecht bij dr. Moojen-Zaal. Zij was heel vriendelijk, maar ook heel nuchter en zakelijk. Dat was fijn, want daardoor viel de gêne meteen van me af. Ook de consulente was heel aardig en informatief. Ze heeft van alles verteld over de operatie zodat ik precies wist wat er ging gebeuren.

Ik mocht er nog even over nadenken, maar dat hoefde niet: nu ik beslissing had genomen wilde ik liever vandaag dan morgen. We hebben dus meteen een datum geprikt op 1 september ben ik geopereerd. Van de ingreep zelf heb ik niks gemerkt en toen ik wakker werd ben ik flink vertroeteld. Dat was echt super. Na de ingreep heb ik helemaal geen pijn gehad. Ik ben na een week alweer aan het werk gegaan.

Ik ben zo blij verrast met het resultaat; mijn rug- en nekklachten zijn weg en ik heb het gevoel dat ik wel vijftien kilo lichter ben. Ik kan weer gewone kleding aan en daardoor voel ik me veel zekerder. Het verschil is enorm: ik loop weer rechtop, ik ben gewoon een ander mens. Ik had tegen niemand verteld dat ik een borstverkleining zou laten doen, maar daarna kreeg ik zoveel complimentjes. Wat zie je er goed uit, ben je afgevallen? Mensen zien wel dat er iets is veranderd, maar niet precies wat.

Bij de laatste controle heb ik dr. Moojen bedankt dat ze mijn borsten niet alleen kleiner, maar ook mooier heeft gemaakt. Toen zei ze: maar dat had ik toch beloofd? En dat was ook zo – maar ik was haar belofte helemaal vergeten. De pijnklachten waren voor mij de belangrijkste reden om te gaan, maar dat ik er nu mooi uitzie met én zonder kleding, dat is echt een cadeautje. Echt waar: veel meer vrouwen zouden het moeten doen!”

Geeft deze ingreep veel littekens?

Een borstverkleining geeft altijd littekens. Ze lopen van de tepelhof naar beneden en vaak ook onder de borst door (de zogenaamde ankervorm), en ook rond de tepelhof zelf. Hoe duidelijk deze littekens zichtbaar blijven, hangt af van hoe u geneest. In het begin kunnen de littekens heel vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden ze witter en vallen ze minder op. Tegenwoordig kunnen we ook de rodere littekens goed nabehandelen met daarvoor bestemde littekenpleisters. Uw plastisch chirurg kan deze aan u voorschrijven. Ondanks deze littekens zijn de meeste vrouwen overigens zeer tevreden met het resultaat.

Hoe wordt de ideale cupmaat bepaald?

De chirurg kijkt samen met u welke grootte en vorm het mooiste bij uw lichaam past. Hij kan echter geen garantie afgeven over de uiteindelijke beha-cupmaat. het uiteindelijke resultaat wordt voor een groot deel bepaald door de basisbreedte van de borst.

Kan ik in aanmerking komen voor vergoeding van mijn zorgverzekeraar?

De wens tot borstverkleining kan ook niet-esthetische redenen hebben. Te zware borsten kunnen allerlei lichamelijke klachten geven: pijn in de rug, nek en schouders komt het meest voor. Daarnaast kunnen zware borsten u belemmeren in uw bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Wanneer de borsten ernstig uitgezakt of verslapt zijn, kan de huid onder de borsten gaan smetten. In zulke gevallen wordt de behandeling veelal door de zorgverzekeraar vergoed. Criteria voor vergoeding borstverkleining 1. Borstomvang - Cup DD of groter (cup D bij lengte < 1.60 meter), én - u heeft last van hoge rugklachten of nek/schouderklachten die ontstaan door de borstomvang en waarbij andere oorzaken zijn uitgesloten, én - andere therapieën zoals ondersteunende beha, pijnstilling en fysiotherapie blijken niet afdoende te zijn 2. Hygiëne - Chronisch smetten onder de borsten waarbij voldoende hygiënische maatregelen en een adequate medische behandeling onvoldoende resultaat hebben gehad Tevens speelt uw BMI een rol. De BMI is de Body Mass Index en geeft de verhouding tussen uw gewicht en lengte aan. Uw BMI dient lager dan 30 te zijn en gedurende 12 maanden stabiel. Voor berekening van uw BMI klikt u hier. Daarnaast houden we binnen de Velthuis Kliniek een leeftijdsgrens van 21 jaar aan. Onder deze leeftijd kan alleen met toestemming van ouders/voogd een operatie worden uitgevoerd.

Kan ik na een borstverkleining nog borstvoeding geven?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in het algemeen 75% van alle vrouwen borstvoeding kan geven. Na een borstverkleining is dit 70%. Er is dus een kleine kans dat u geen borstvoeding meer kunt geven na een borstverkleining. Als een ingetrokken tepel gecorrigeerd moet worden, kunt u echter geen borstvoeding meer geven.

Is het mogelijk in termijnen te betalen?

Een behandeling op afbetaling of in termijnen is helaas geen mogelijkheid, daar de betalingsvoorwaarden voor alle cliënten van Velthuis kliniek gelijk zijn.

Waarom kiezen voor Velthuis kliniek?

  • Zeer ervaren en deskundige specialisten
  • De nieuwste behandelmethodes voor het beste resultaat
  • Wij nemen de tijd voor u en luisteren écht

Kosten

De kosten van een borstverkleining / mammareductie

Behandeling Prijs
Borstverkleining / mammareductie €5.250,00
Overnachting €750,00

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Neem dan contact op met ons informatiecentrum of maak een afspraak voor een consultgesprek.

Artsen gespecialiseerd in borstverkleiningen (10)

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten