Blog
Get your pre-baby body back; wat is een mommy makeover?
Een zwangerschap kan behoorlijk heftig zijn en een grote impact op je lichaam hebben. Het is dan ook niet gek dat de mommy makeover een van de populairste behandelingen is wereldwijd. Maar wat is dit precies? En kom ik ook in aanmerking als ik nog geen zwangerschappen heb doorgemaakt maar wel last heb van borstvorm- of borstvolumeverlies en mijn buik? Het antwoord is: JA!
Wat is je doel?
Het doel van een mommy makeover is het herstellen van de vormen en het volume van het vrouwelijk lichaam na een zwangerschap met eventueel borstvoeding. De term mommy makeover is overigens niet helemaal correct, want zowel vrouwen die niet (recentelijk) zwanger zijn geweest als mannen komen voor deze combinatie van ingrepen! Meerdere gebieden van het lichaam kunnen in een operatie behandeld worden. Er zijn verschillende technieken om een mommy makeover uit te voeren, dit is helemaal afhankelijk van huidkwaliteit, resterend eigen borstvolume en jouw wens. De meeste aandacht ligt op:
- Borsten
- een borstvergroting
- met of zonder borstlift (al dan niet met lipofilling)
- Buik
- liposculptuur
- lipofilling
- (mini-) buikwandcorrectie
- Vagina
- vaginaverstrakking
- eventueel gecombineerd met een schaamlipcorrectie
Borstvergroting, borstlift, lipofilling of een combinatie?
De meeste vrouwen die een mommy makeover ondergaan vertellen dat ze graag iets meer stevigheid en vulling in hun decolleté zouden willen, en niet zozeer grotere borsten. In de meeste gevallen is een borstvergroting dan ook een bescheiden verbetering van vorm en versteviging van weefsel.
Moet mijn tepel gelift worden?
Vaak wordt gevreesd dat je meteen aan een opvallend litteken midden op de borst vastzit als er over mommy makeovers wordt gepraat, maar niets is minder waar! Wanneer het volume van de borsten hersteld wordt, is het lang niet altijd noodzakelijk om het tepelhof te verplaatsen. Overigens is het vaak niet de wens van moeders om te jeugdige borsten te krijgen. Hedendaags wordt de fijne, subtiele esthetische verbetering het meest toegepast. Grote littekens worden zoveel mogelijk vermeden.
Ik krijg mijn buik niet weggesport; wat nu?
Buiken kennen we zowel voor, tijdens als na een zwangerschap in alle soorten en maten. Sommige vrouwen hebben geen aanleg voor het stapelen van buikvet, maar krijgen een slappe huid die niet meer weg te trainen is. Anderen hebben na een zwangerschap alleen nog last van dat kleine restje vet wat ook maar niet weg gaat. Wat zijn de verschillende opties en krijg ik altijd een groot opvallend litteken hiervoor terug?
Liposculptuur
Dit is nog altijd de enige permanente en definitieve manier om van overtollig onderhuids vetweefsel af te komen. Uiteraard is het geen behandeling om mee af te vallen. Ik motiveer mijn cliënten altijd om eerst zelf gewicht te verliezen omdat het uiteindelijke esthetische resultaat dan veel beter is. Ook moet je huid in goede conditie zijn wil liposculpturing het gewenste effect geven. Het grote voordeel van deze techniek is dat de herstelperiode zeer mild is door minimale littekentjes en uiteindelijk een fraai body contour!
Mini-buikwandcorrectie
Wanneer huidoverschot beperkt is tot onder de navelhoogte, kan de mini-buikwandcorrectie een goede optie voor je zijn. Je kunt het litteken vergelijken met dat van een keizersnede. Het litteken zit net boven de behaarde regio en onder een bikinibroekje. Vaak wordt deze ingreep aangeraden als je bijvoorbeeld al een keizersnede hebt gehad en juist over dat litteken slappe huid heen valt. Uiteraard krijg je dan niet 2 littekens maar wordt het volledige keizersnede litteken in een keer weggenomen! Bedenk wel dat een mini-buikwandcorrectie betekent dat je twee weken rustig aan moet doen en 4 weken niet kunt sporten. Het litteken kan tenslotte maar 1 keer goed genezen!
Buikwandcorrectie
(Extreem) gewichtsverlies of een post-zwangerschapsbuik kan zorgen voor een opgerekte huid van maag tot schaamstreek. In dat geval is er simpelweg maar 1 manier waarop er een strakke buik kan worden gecreëerd en dat is door een volledige buikwandcorrectie. Veel vrouwen ervaren na 1 of meerdere zwangerschappen dat er ondanks frequente buikspiertraining weinig verbetert. Dit heeft te maken met de ligging van de lange buikspieren oftewel onze sixpack; het zijn eigenlijk 2 threepacks geworden! De spieren lopen namelijk niet meer correct in het midden naast elkaar dus je kunt trainen wat je wilt.. zichtbaar strakker wordt het niet. Bij deze techniek worden de spieren vaak weer in de midline gefixeerd. Dit geeft automatisch meer contouren van de flanken, maar zorgt wel voor een litteken van flank-tot-flank. Gelukkig kan deze wel zo laag mogelijk worden gemaakt en wegvallen onder een onderbroek/ bikini. De meeste cliënten gaan na 2 weken weer rustig aan het werk en beginnen met wandelen, fietsen en andere lichte fysieke inspanningen. De volledige herstelperiode is wel 6 weken.. plan deze ingreep dus goed!
Body-contouring (buikwandcorrectie icm liposculptuur)
Niet ongewoon is een aanvullende liposculpturing van de flanken en maagregio tijdens de buikwandcorrectie. Alles moet goed met elkaar in balans blijven en daarom is het soms nodig de klassieke ‘zwemband’ tevens te corrigeren terwijl huid aan de buikzijde zo strak mogelijk wordt gezet. Het voordeel hiervan is dat er eigenlijk 2 herstelperiodes in elkaar worden geschoven. Men loopt gemiddeld 4 weken na de operatie met steunende elastische kleding (niet zichtbaar onder kleding) en heeft een vergelijkbare herstelperiode als na een standaard buikwandcorrectie. Het is belangrijk om te weten dat ieder lichaam anders reageert en de herstelperiode nooit precies te voorspellen valt. We zien dan ook frequent iedereen terug ter controle om je zo goed mogelijk te begeleiden tijdens deze toch wel spannende en soms onzekere periode.
Wil je weten wat het beste bij jouw lichaam past? Maak dan een vrijblijvende afspraak bij een van onze specialisten.