Boek eenvoudig online je consultafspraak  

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Who nose? Alles over een neuscorrectie

15 / 08 / 2018

Neuzen; ze zijn er in alle vormen en maten. Niet iedereen is even blij met zijn of haar gegeven vorm of grootte. Misschien stoort je neus je zo erg, dat je een neuscorrectie overweegt. Maar wat houdt een neuscorrectie in? Hoe wordt een neuscorrectie gedaan? En waar moet je op letten bij je behandelend arts? Ik vertel je alle ins en outs rondom een neuscorrectie.

Wat is een neuscorrectie?

Een neuscorrectie is een cosmetische operatie aan de neus (rhinoplastiek), waarbij de vorm en de grootte van de neus wordt veranderd. In sommige gevallen worden ademhalingsproblemen ook verbeterd. De operatie verandert de neus in relatie tot de rest van het gezicht, zodat de neus niet meer opvalt en mooier is.

Is een neuscorrectie iets voor mij?

Een neuscorrectie is een definitieve verandering van je neus door een operatie . Als je twijfelt of alleen kleine veranderingen wilt, is een correctie met fillers mogelijk iets voor je. Als je een lange termijn oplossing wilt door een operatie, bespreek je wensen dan met een erkende chirurg die gespecialiseerd is in neuzen.

Wat gebeurt er tijdens een neuscorrectie?

De meeste neuscorrecties worden uitgevoerd terwijl je helemaal slaapt (algehele narose). Tijdens de operatie die 2 tot 3 uur duurt, wordt via incisies (sneetjes) de vorm van je neusbot en kraakbeen aangepast om zowel de functie als de vorm te verbeteren.

Wat is het verschil tussen een open en een gesloten neuscorrectie?

Bij een ‘gesloten’ neuscorrectie worden alle incisies (sneetjes) in de neus geplaatst. Er zijn dan geen zichtbare littekens. Bij een ‘open’ neuscorrectie wordt er ook nog een sneetje in de columella (het stukje huid tussen de neusgaten) gemaakt.

Hoe lang is de herstelperiode?

Herstel na een neuscorrectie vergt geduld en tijd. In de eerste paar dagen na de operatie zwelt je gezicht en neus en zijn er blauwe plekken zichtbaar om je ogen. Als je neustampons hebt, zullen deze na 2-3 dagen worden verwijderd. Na ongeveer 7-10 dagen worden de pleisters en het kapje verwijderd. Na 10-14 dagen is het meestal mogelijk om weer aan het werk te gaan. Brillen en intensieve fysieke activiteit moet je de eerst maand vermijden.

Wanneer kan ik het uiteindelijke resultaat verwachten?

Het duurt ongeveer 12-18 maanden voordat alle zwelling weg is. Vaak wordt tot na die periode gewacht voordat een eventuele nabehandeling plaatsvindt.

Doet een neuscorrectie pijn?

De operatie zelf voel je niet omdat je helemaal slaapt (algehele narcose). In de eerste week na de operatie wordt geadviseerd de voorgeschreven pijnstillers te gebruiken. Daardoor is de pijn in de meeste gevallen minimaal. Soms wordt er druk op de neus ervaren door het kapje, de pleisters en de zwelling. Er kan een tijdelijke verandering in de doorgankelijkheid van de neus optreden door zwelling.

Wat moet ik verder weten?

De ervaring van je chirurg is heel erg belangrijk. Vragen die je zeker moet stellen tijdens het consult zijn:

  • Hoe lang doe je al neuscorrecties?
  • Welk percentage van je operaties zijn neuscorrecties?
  • Hoeveel neuscorrecties doe je per jaar?
  • Wanneer was je laatste neuscorrectie?
Twijfel jij over een neuscorrectie? Kom dan eens voor persoonlijk advies op consult! Onze ervaren chirurgen helpen je graag verder.
Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201