Schaamlipcorrectie: verkleinen van de schaamlippen, labiareductie

Schaamlipcorrectie

Velthuis kliniek is gespecialiseerd in het corrigeren van de schaamlippen door middel van een schaamlipverkleining ofwel labiareductie genoemd.

Informatie over de schaamlipcorrectie

Er zijn steeds meer vrouwen die zich storen aan de vorm of de grootte van een of beide kleine schaamlippen. Wanneer de kleine schaamlippen een aantal centimeters buiten de grote schaamlippen uitsteken, kan dat pijn of ongemak geven bij dagelijkse bezigheden zoals fietsen, paardrijden of tijdens het vrijen. Het afwijkende uiterlijk van de schaamlippen kan ook schaamte veroorzaken.

De schaamlipcorrectie is een steeds vaker voorkomende behandeling - hoewel er relatief nog weinig over wordt gesproken.
Bij een schaamlipverkleining (ook wel labiareductie genoemd) wordt overtollig schaamlipweefsel weggehaald. Deze relatief eenvoudige ingreep kan uw schaamte doen verdwijnen.

Overweegt u deze ingreep, maak dan gerust een afspraak voor een consult met een van onze plastisch chirurgen. Zij hebben er ruime ervaring mee en kunnen u uitgebreid voorlichten.

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico's en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een schaamlipcorrectie. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Aan een consult zijn € 50,- consultkosten verbonden, dit bedrag wordt in mindering gebracht op de behandelprijs.

Voor de behandeling worden er foto's gemaakt voor uw medisch dossier. Een schaamlipcorrectie wordt meestal onder plaatselijke verdoving of sedatie uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg. Tijdens de operatie wordt het teveel aan slijmvlies van de kleine schaamlippen verwijderd, zodat deze weer kleiner worden dan de grote schaamlippen. Het resterende slijmvlies van de kleine schaamlippen wordt gehecht met dun oplosbaar hechtdraad dat niet verwijderd hoeft te worden. De behandeling duurt gemiddeld 45 minuten.

U kunt na de ingreep gewoon naar huis, maar u mag niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.

U kunt na de operatie wat napijn hebben door de zwelling en bloeduitstortingen. Vaak is een lichte pijnstiller als Celebrex hiervoor voldoende.

Napijn en herstel

Na een labiareductie kan er een aanzienlijke zwelling optreden. Door het behandelde gebied direct goed te koelen kan deze zwelling verminderen. Gemiddeld neemt de zwelling na de derde dag sterk af.
De dag na de ingreep mag u gewoon douchen. Een (heet) bad wordt afgeraden tot de hechtingen weg zijn, omdat dit de zwelling kan versterken.

De eerste week kan het gaan zitten en het gebruik van het toilet wat pijnlijk zijn. Wij raden u aan minimaal een week rust te houden, maar normale beweging is juist bevorderlijk voor het genezingsproces. Doordat de schaamlippen zo goed zijn doorbloed, geneest de wond zeer snel.

U mag de eerste week na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen verrichten en ook niet zwaar tillen. Na een week kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. De meeste vrouwen gaan na enkele dagen weer aan het werk. Wij raden u aan de eerste twee weken seksueel contact te vermijden.

Een week na de behandeling komt u terug naar de kliniek voor wondcontrole, en na drie maanden komt u bij de plastisch chirurg op eindcontrole.

Doordat de schaamlippen goed doorbloed zijn, geneest de wond erg snel. De huid wordt volgens de beste techniek gehecht, maar hoe het uiteindelijke litteken eruit ziet verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen genezen de meeste vrouwen erg goed.

Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto's gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2%.

Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

Specifiek risico van een labiareductie is een asymmetrisch resultaat. Symmetrie is niet te garanderen, alleen al door het feit dat de uitgangssituatie vaak niet symmetrisch is.

Roken vergroot de kans op een infectie. Daarom raden we u dringend aan om drie weken voor de ingreep te stoppen, en ook drie weken na de ingreep niet te roken.

Hoe lang ben ik in de kliniek op de dag van de behandeling?

Wij vragen u altijd een half uur voor aanvang van de behandeling aanwezig te zijn. U wordt dan door de verpleegkundige opgevangen. U zult al met al ruim 2,5 uur in de kliniek aanwezig zijn.

Blijft het litteken lang zichtbaar?

Afhankelijk van hoe snel en mooi u geneest is het litteken langer of minder lang zichtbaar. Voor alle littekens geldt dat ze de eerste maanden erg vurig (rood) kunnen zijn en langzaam steeds lichter worden. En litteken kan zelfs in de jaren na een operatie nog veranderen.

Moet ik na de behandeling op controle komen?

Ja, we vinden het prettig om u te zien na bepaalde tijd, om te kijken hoe het met u gaat. Een week na de behandeling komt u voor controle en eventueel verwijderen van de hechtingen naar de kliniek. Daarna komt u na 3 maanden op eindcontrole.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

De meeste vrouwen gaan na enkele dagen weer aan het werk afhankelijk van het werk wat u doet.

Verkleinen jullie ook grote schaamlippen?

Nee, wij verkleinen alleen de kleine, binnenste schaamlippen. Het verkleinen of verwijderen van de grote schaamlippen wordt binnen onze kliniek als besnijdenis gezien.

Wanneer mag ik weer sporten?

De meeste mensen gaan na een periode van twee weken weer sporten. Alleen als de bloeduitstortingen langer zichtbaar blijven, raden wij u aan nog even te wachten. Wanneer u iets van de grond wilt pakken, buig dan niet voorover maar zak door de knieën.

Wordt de behandeling vergoed door de verzorgverzekeraar?

Labiareductie (schaamlipcorrectie) wordt uitsluitend vergoed indien er sprake is van ernstige misvorming door verminking, ziekte, ongeval of medische verrichting. Correctie van de labia komt doorgaans dus niet in aanmerking voor vergoeding. Mechanische klachten met bijvoorbeeld fietsen en vrijen zijn geen redenen tot vergoeding.

Is het mogelijk in termijnen te betalen?

Een behandeling op afbetaling of in termijnen is helaas geen mogelijkheid, daar de betalingsvoorwaarden voor alle cliënten van Velthuis kliniek gelijk zijn.

Zijn er medicijnen die ik niet mag nemen?

Tijdens het eerste consult laat u de arts weten welke medicijnen u gebruikt. De arts zal dan adviseren met welke medicijnen u eventueel moet stoppen. Vanaf twee weken voor de ingreep mag u geen bloedverdunnende medicijnen meer nemen (dus ook geen aspirine).

Waarom kiezen voor Velthuis kliniek?

  • Zeer ervaren en deskundige specialisten
  • De nieuwste behandelmethodes voor het beste resultaat
  • Wij nemen de tijd voor u en luisteren écht

Kosten

Kosten van een schaamlipcorrectie.

Behandeling Prijs
Schaamlipcorrectie € 2.400,-

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Neem dan contact op met ons informatiecentrum of maak een afspraak voor een consultgesprek.

Artsen gespecialiseerd in schaamlipcorrecties (12)

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten