Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Alles wat je wilt weten over de en-bloc facelift

Door Jacques van der Meulen - 17 / 10 / 2023

Plastisch chirurg Jacques van der Meulen is gespecialiseerd in de en-bloc facelift. In een webinar vertelde hij onlangs uitgebreid over deze ingreep, die veel voordelen heeft ten opzichte van andere facelift-technieken. In dit blog geeft hij antwoord op veelgestelde vragen over de en-bloc facelift.

Wat is de en-bloc facelift?

Bij de en-bloc facelift worden de huid en de onderliggende laag samen omhoog gebracht. Deze techniek corrigeert niet alleen verslapping van het gezicht, maar óók van de kaaklijn en de hals. Omdat het wondoppervlak duidelijk kleiner is dan bij andere technieken, heb je minder last van zwelling en blauwe plekken. Vaak ben je na een week alweer redelijk toonbaar. Ook het litteken is kleiner dan bij de klassieke facelift-technieken. Een ander groot voordeel is dat de en-bloc facelift een heel natuurlijk resultaat geeft.

Hoe lang heb je er plezier van?

Hoelang het resultaat zichtbaar blijft, hangt af van de stevigheid van je huid en van je levensstijl. Hoe minder je slaapt en hoe ongezonder je leeft, hoe sneller je veroudert. Ook zonnebaden en roken zijn schadelijk voor je huid. Gemiddeld kan je na de en-bloc facelift weer zo’n 10 tot 15 jaar vooruit.

Moet je na 10 jaar een tweede facelift?

Mijn ervaring is: wanneer je kiest voor een reset als het verval begint, ben je met één operatie in principe klaar voor de rest van je leven. Je wordt natuurlijk wel ouder, maar als je het op tijd doet blijf je er altijd goed uitzien voor je leeftijd. Een tweede facelift is eigenlijk alleen nodig bij mensen met een slechte huidkwaliteit (genetisch, zon, roken), die heel kritisch zijn op hun uiterlijk of mensen die hun geld verdienen met hun gezicht. Als je afhankelijk bent van je uiterlijk en daarop moet kunnen bouwen, is dat een logische reden om ermee bezig te zijn en te blijven.

Is het resultaat net zo duurzaam als bij een deep plane lift?

Het effect van een facelift wordt bereikt door de diepere laag te liften en dat gebeurt bij beide technieken. Het resultaat houdt in beide gevallen zo’n 10 tot 15 jaar aan. Het verschil zit ‘m in de richting waar je naartoe lift. Bij de deep plane facelift wordt de huid over een groot deel losgemaakt van de onderlaag en schuin naar achteren getrokken. Bij de en-bloc facelift blijven de huid en de onderlaag aan elkaar zitten en die trekken we niet schuin naar achteren maar (beide lagen samen) omhoog. Het idee daarachter is dat allebei de de lagen in dezelfde richting omlaag zakken, dus is het veel logischer om ze ook samen omhoog te trekken.

Wordt bij een en-bloc facelift ook vet in de hals weggehaald?

Dat is afhankelijk van de situatie. Alleen het straktrekken van de hals is vaak niet voldoende. In de hals zit een spier die vanaf het sleutelbeen naar de kaaklijn loopt. Als deze spier maar lang genoeg trekt, ontstaan er bandjes (de zogenaamde ‘kalkoennek’). Door die platysmaspieren weer goed op hun plek te leggen, wordt de hals strakker. Daarnaast halen we soms ook onderhuids vetweefsel weg om de hals weer netjes te krijgen.

Helpt een en-bloc facelift tegen hangwangen?

Ja, daar is de en-bloc facelift bij uitstek geschikt voor. Hangwangen (of hamsterwangen) ontstaan wanneer verslapt weefsel van de wang naar beneden en over de kaaklijn zakt. Met de en-bloc facelift liften we dat weefsel weer terug naar de oorspronkelijke plek. De kaaklijn wordt dan weer mooi strak. Het is dus de ideale manier om hangwangen mee te corrigeren.

Pak je met een facelift ook rimpels rondom de mond en in de hals aan?

Rimpels in de hals worden bij een en-bloc facelift zeker meegenomen. Ook diepe marionetlijnen (plooien vanuit de mondhoek naar de kaaklijn) worden minder door de ingreep. Op fijne rimpels rond de mond (ook wel rokerslijntjes genoemd) heeft een facelift geen effect, die kunnen eventueel met fillers of een laser behandeld worden als je ze storend vindt.

Kan je mondhoek gaan hangen door deze ingreep?

In je gezicht lopen zenuwen die voor beweging zorgen. Eentje loopt onder de kaaklijn in de richting van de spier die de mondhoek naar beneden trekt. Dat je deze zenuw raakt bij een facelift is bijna onmogelijk, die zenuw loopt heel diep. Wat wel kan is dat de zenuw ‘schrikt’ als je tijdens een operatie in de buurt komt. Daardoor wordt hij tijdelijk minder actief en dan kan de mondhoek gaan hangen. Hoewel dit tijdelijk is, is het natuurlijk nooit leuk. Gelukkig is het risico zo klein dat het zelden gebeurt en ik heb nog nooit blijvende schade gezien. Dit is wel een van de redenen dat ik voor de en-bloc techniek kies, omdat die een minder groot wondoppervlak geeft en je dus zo min mogelijk risico loopt.

Als er lipofilling wordt gedaan bij een facelift, van welke plek wordt het vet dan gehaald?

Als je vet toevoegt aan een gezicht, dan verander je iets essentieels aan je uiterlijk en je krijgt vaak een andere (en zeker niet altijd betere) uitstraling. Dat valt moeilijk ongedaan te maken, dus ben ik heel terughoudend om vet in iemands gezicht te injecteren. Een uitzondering maak ik voor de terugwijkende kin, die kun je met eigen vet wel op een rustige en natuurlijke manier wat naar voren halen. Maar vet toevoegen om er jonger uit te zien leidt vaak tot er raarder uitzien. Als we vet gebruiken, halen we dat meestal uit de binnenkant van de knie, want deze vetcellen zijn goed te integreren in het gezicht.

Wat is het verschil in effect van verjonging tussen lipofilling en en-bloc facelift?

Met lipofilling kunnen we volume terugbrengen op plekken waar dat verloren is gegaan. Door de huid vanuit de diepte op te vullen, wordt de huid wat straker getrokken en zie je er mogelijk iets jonger uit. Maar met lipofilling kun je een echt verslapte huid niet omhoog liften. Bij verslapping en verzakking is een facelift dus altijd de beste optie.

Moet je voor een facelift aan bepaalde eisen voldoen, zoals een maximaal gewicht of leeftijd?

Voor elke cosmetische operatie geldt dat we alleen opereren als je verder gezond bent. We willen de operatie immers zo veilig mogelijk uitvoeren. Zo weten we dat de risico’s significant stijgen bij overgewicht. Heb je vragen over specifieke richtlijnen, dan kun je contact opnemen met de kliniek. Ben je van plan om veel af te vallen, doe dat dan vóór de ingreep. Dat geeft de plastisch chirurg een realistisch beeld op het eindresultaat.

Wat leeftijd betreft, daar is geen absolute grens voor. Ik doe deze ingreep bij mensen van begin 40 tot ver in de 70. Er zijn steeds meer mensen die op latere leeftijd pas tegen het feit aanlopen dat ze er ouder uitzien dan ze zich voelen. Het enige echte criterium is: hoe gezond ben je en hoe sta je in het leven.

Hoelang duurt een en-bloc operatie?

De operatie duurt ongeveer 2 uur. Vaak combineer ik een facelift met andere ingrepen, zodat het totaalplaatje blijft kloppen. Doe je bijvoorbeeld een facelift maar laat je wallen onder de ogen zitten, dan zie je er na de operatie nog steeds moe uit. Ik hou niet van half werk, je kunt het maar beter in een keer goed doen. Een facelift in combinatie met een onderooglid- of bovenooglidcorrectie duurt ongeveer 3 uur.

Worden de oogleden tegelijk gelift, of moet dat apart?

Als je een halsfacelift doet, kun je daar prima een bovenooglid- of onderooglidcorrectie bij doen. Het heeft voordelen om die ingrepen tegelijk te doen: je moet immers toch genezen van de facelift, dus je ogen genezen dan in dezelfde tijd mee. Het houdt met name ook de balans in je gezicht intact, waardoor je er geloofwaardig goed uit blijft zien. Dat is voor mij een belangrijk argument om ingrepen te combineren. Maar als je het eng vindt, kan het ook apart.

Is het mogelijk om de en-bloc facelift onder plaatselijke verdoving te doen?

Ja, deze ingreep kan onder plaatselijke verdoving worden gedaan. Wij adviseren echter vaak een sedatie (een ’roesje’) omdat je daarbij ontspannen gaat slapen zonder dat je pijn hebt of de prikken van de plaatselijke verdoving voelt. We bespreken de mogelijkheden en je voorkeuren altijd van tevoren.

Welke vloeistoffen worden in het lichaam gespoten en kan je voor de ingreep hierop getest worden?

Bij een facelift wordt er verdovingsvloeistof ingespoten. Er is een kleine kans dat die vloeistof een allergische reactie geeft. Als je weet dat je dit eerder gehad hebt, geef dat dan altijd aan voor de operatie. We kunnen dan voor andere middelen kiezen. Je wordt voor de ingreep niet getest.

Wat zijn de risico’s van de en-bloc facelift?

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Bij een facelift bestaat er een klein risico op allergische reacties op de verdovingsvloeistof of pleisters. Ook kun je een infectie, verstoorde wondgenezing of nabloeding krijgen. Hou er rekening mee dat de oorschelp en het deel van de wang net daarvoor een poosje verdoofd kan aanvoelen. Dit is volkomen normaal en zal vanzelf wegtrekken, maar het kan wel lang duren.

Is een drain nodig na een en-bloc facelift?

De functie van een drain is om wondvocht en bloed af te voeren. In de praktijk is het buisje vaak te klein en doet het niet zoveel. Tegenwoordig plaats ik liever een aantal hechtingen in de hals die er de eerste paar dagen voor zorgen dat de weefsellagen stevig tegen elkaar aan blijven zitten. Daardoor is er nauwelijks ruimte voor vocht of bloeduitstortingen. Deze methode werkt heel goed.

Is diabetes een probleem met deze operatie?

Dat is afhankelijk van welke type diabetes je hebt en hoe je ingesteld bent. Een goed ingestelde diabetes type 2 hoeft geen bezwaar te zijn. Heb je echter diabetes type 1 en ben je dus insulineafhankelijk, dan is er rond een operatie meer zorg nodig. Dan kun je niet binnen Velthuis kliniek geholpen worden.

Hoe lang is de wachttijd?

Bij Velthuis kliniek is de wachttijd voor een consult ongeveer 2 maanden en voor de ingreep zelf 2 tot 3 maanden. Denk je er serieus over na, dan is het slim om een beetje vooruit te plannen. Je kunt bij mij terecht in de Velthuis kliniek vestigingen in Rotterdam en Amsterdam. In Hilversum doe ik ook consulten, maar de operaties worden dan in Amsterdam uitgevoerd. Wil je meer weten over mijn manier van werken of foto’s zien van de behandelingen die ik heb gedaan? Kijk dan even op naturalfaces.com.

Hoelang blijf je de littekens zien?

De littekens zijn de eerste 3 tot 4 maanden vaak wat wisselend actief en daardoor in sommige gevallen voor het oor wat zichtbaar. Je kunt ze camoufleren met make-up. Na een paar maanden nemen ze steeds meer de kleur van je huid aan tot er slechts een dun lijntje overblijft dat nauwelijks nog zichtbaar is. Er staat officieel een jaar voor voordat een litteken helemaal tot rust is gekomen, maar bij de meeste mensen vervagen de littekens al ruim daarvoor. Je kunt een littekencrème gebruiken met vitamine E om dit genezingsproces te bevorderen. Verder is het belangrijk om het litteken goed te beschermen tegen UV-licht, zoals zonlicht of zonnebank.

Is het zichtbaar dat je een en-bloc facelift hebt gehad?

Voor jezelf kan het verschil aanzienlijk zijn. Als je in de spiegel kijkt, let je namelijk op alle details. Maar anderen zien vooral jouw uitstraling. Na een facelift zie je er frisser uit, meer uitgerust en minder vermoeid. Je zit daardoor lekker in je vel en dat is goed voor je zelfvertrouwen. Dát is wat anderen opvalt. Mensen krijgen vaak te horen: ben je op vakantie geweest? Maar eigenlijk nooit: heb je een facelift gehad? Waar het op neerkomt is dat iedereen het ziet, maar niemand het doorheeft.

Meer weten over de en-bloc facelift? Plan dan gerust eens een afspraak bij een van onze plastisch chirurgen. Zij helpen je graag verder! 

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201