Boek je consultafspraak online     

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Een facelift - is dat iets voor jou?

plastisch chirurg Johan Wijbenga Door Johan Wijbenga - 17 / 05 / 2022

Als je er ouder uitziet dan je je voelt, kan een facelift een groot verschil maken. Maar voordat je aan zo’n operatie begint: is het de beste keuze voor jou? Is het slim om behandelingen te combineren? En wat kan er niet? Plastisch chirurg Johan Wijbenga, werkzaam bij Velthuis kliniek Enschede, geeft antwoord op de meestgestelde vragen over de facelift.

Wanneer wel, wanneer niet: dit moet je weten

Wanneer kies je voor een facelift?

Johan Wijbenga: “De meeste mensen die een facelift overwegen vertellen dat ze er ouder uitzien dan ze zich voelen. Tijdens het consult is het belangrijk om goed te bepalen wat de wensen en verwachtingen zijn, en analyseren we welke factoren een rol spelen. Over het algemeen zijn er drie belangrijke factoren die een rol spelen in de veroudering van het gezicht: huidoverschot, volumeverlies en verminderde huidkwaliteit. Het huidoverschot is de belangrijkste factor. Onder invloed van de zwaartekracht ontstaan er plooien, bijvoorbeeld rondom de mond, de kaaklijn en in de hals. Met een facelift verplaatsen we de weefsels van de wangen en de hals in verticale richting omhoog, waarna we de overtollige huid weg kunnen halen. Tijdens het consult boots ik het effect van een facelift altijd voor de spiegel na door de huid wat naar achter en naar boven te trekken. Heeft dat te weinig effect? Dan is een combinatie met een andere ingreep waarschijnlijk aan te raden.”

Wat is de beste leeftijd voor een facelift?

“Dat is heel verschillend. Sommige mensen hebben op hun 60e nog een jonge uitstraling en een goede huid, anderen storen zich op hun 35e al aan rimpeltjes en plooitjes. Gemiddeld genomen komen mensen rond hun 60e jaar voor een facelift, dan is de huidverslapping vaak zodanig dat we mooi resultaat kunnen bereiken. Maar we zien ook vrouwen die pas 45 zijn en door omstandigheden (bijvoorbeeld fors afvallen) een erg verslapte huid hebben. En ook mensen van 70+ kunnen we nog dolblij maken met een facelift.”

Wanneer kies je voor een liquid facelift?

“Wanneer je last krijgt van volumeverlies of van plooitjes rond de mond, kan een liquid facelift het volume en de jeugdigheid teruggeven. Vaak beginnen we daarmee vanaf ongeveer 40 jaar. Je hele gezicht wordt dan behandeld met behulp van verschillende typen fillers volgens een op maat gemaakt plan. Bij een liquid facelift hoeft er dus niet geopereerd te worden. Daar staat tegenover dat het resultaat tijdelijk is, variërend van 12 tot 18 maanden.”

Kun je een facelift laten doen als je al met fillers bent behandeld?

“Dat kan, alleen willen we dan eigenlijk eerst wachten tot de fillers opgelost zijn, zodat we een goed beeld hebben van hoe je gezicht er van nature uit ziet. Fillers in het midden van het gezicht of in het voorhoofd zitten eigenlijk niet in de weg, maar fillers bij de marionetlijnen kun je beter eerst laten uitwerken. Dat duurt zo’n 6 tot 9 maanden, dus daar moet je zeker rekening mee houden als je binnen een aantal maanden een facelift overweegt. We kunnen dan ook beoordelen of een facelift alléén genoeg is, of dat we dit beter kunnen combineren met aanvullende behandelingen. Overigens kan je ná een facelift eventueel wel opnieuw fillers gebruiken, mocht dat nog nodig zijn.”

Met welke behandelingen kun je een facelift combineren?

“Bij de analyse van het gezicht en de hals bekijk ik welke factoren een rol spelen en wat het effect van de facelift zal zijn. Met een facelift behandelen we het middelste en onderste deel van het gezicht. Een facelift heeft geen of maar beperkt effect op de onderoogleden en al helemaal geen effect op de bovenoogleden of wenkbrauwen. Indien nodig kunnen we de ingreep dus combineren met een bovenooglidcorrectie, onderooglidcorrectie of wenkbrauwlift.

Vaak is er niet alleen sprake van huidoverschot of verslapping in het gezicht, maar heeft iemand ook in de hals een verslapte huid en ‘banden’ van platysma (halsspier). Daarom doen we in de meeste gevallen een combinatie van facelift en halscorrectie of halslift. Als iemand daarbij wat vet onder de kin heeft, kunnen we dit door middel van liposuctie corrigeren. De verwijderde vetcellen kun je dan weer gebruiken voor het opvullen van plaatsen in het gezicht waar wat volume verloren is gegaan. Lipofilling is ideaal voor het terugbrengen van volume ter hoogte van de jukbeenderen, traangootjes en bij de marionetlijnen bij de mond. Het grootste deel van de vetcellen groeien weer in op de plaats waar ze zijn ingebracht, dit geeft  in tegenstelling tot fillers blijvend resultaat.”

Wat kan er niet bij een facelift?

“Oppervlakkige rimpeltjes weghalen, dat lukt niet met een facelift. Deze plooitjes en rimpeltjes in de huid zijn vaak het gevolg van zonschade en worden wel iets minder maar ze gaan niet weg. Dat is ook niet de bedoeling van een facelift want daarvoor zou je de huid heel strak moeten trekken en dat wil je niet. Rimpeltjes kun je beter behandelen met laser of een diepe peeling.”

Welke facelift-technieken zijn er?

“Er zijn diverse technieken voor een facelift. Bij de minilift of s-lift wordt alleen de huid van de wangen en de kaak losgemaakt en strakker getrokken. We weten dat dit slechts een tijdelijk effect heeft, deze ingreep doen we daarom bij Velthuis kliniek niet meer.

Voor een beter en langduriger resultaat moet je ook de diepere huidlaag liften. Een techniek waarbij dit gebeurt is de MACS lift, waarbij de wangen, kaaklijn en het bovenste gedeelte van de hals worden gelift. De huid wordt losgemaakt van het onderhuidse bind- en spierweefsel (SMAS). Deze SMAS-laag is eigenlijk het fundament van het gezicht en heeft veel meer stevigheid dan de huid zelf. Via speciale hechtingen wordt deze SMAS-laag aangetrokken en vastgezet. Daarna wordt de huid hier overheen gecorrigeerd en weer gehecht.

De techniek die ik zelf het meest uitvoer is de en-bloc facelift. Daarbij laat ik de huid en onderliggende SMAS-laag aan elkaar vastzitten – de huid gaat dan automatisch met de diepere stevige laag mee - en breng ze als geheel omhoog. Dat geeft een kleiner wondoppervlak met als grote voordeel dat er minder zwelling en blauwe plekken zijn. Het herstel is daardoor aanzienlijk korter, vaak ben je na 1 week alweer ‘toonbaar’! Ook is er minder spanning op de huid waardoor littekens mooier genezen. Met de en-bloc techniek kunnen we ook de hals meenemen, waardoor we dus zowel de kaaklijn als de halslijn kunnen verbeteren.”

Hoe weet je zeker dat het resultaat natuurlijk wordt, dus dat je jezelf blijft?

“Een facelift is gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar zichtbaar, al verschilt dit wel per persoon. Het doel van een facelift is wat mij betreft niet om iemand veel jonger te laten lijken, maar om het gezicht weer in harmonie te brengen met hoe iemand zich voelt. En daarbij vind ik dat je best nog een rimpel mag zien.

In Amerika willen mensen over het algemeen laten zien dat ze een facelift hebben laten doen, in Nederland niet. Wij willen gewoon een verbeterde versie van onszelf in de spiegel zien. Ik snap het heel goed als mensen aangeven geen strakgetrokken gezicht te willen. In Enschede, waar ik werk, wordt vaak gezegd: ‘doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’. Mensen willen er wel fris en uitgerust uitzien, maar hebben liever niet dat anderen zien dat er iets gebeurd is. Die angst kan ik wegnemen door in de spiegel te laten zien wat ze kunnen verwachten. Ik merk dat mensen dat prettig vinden. Het gaat toch om je gezicht en dat is altijd spannend.”

Is er een verschil in facelift tussen mannen en vrouwen?

“Het doel van een facelift bij mannen is vaak om een duidelijke kin, goed gedefinieerde kaaklijn en hals te creëren. Bij vrouwen wordt vaak een natuurlijke, meer ovale vorm en een zachtere, gladde halslijn nagestreefd.

De techniek is in de basis hetzelfde, maar het is essentieel dat de plastisch chirurg een uitgebreid begrip heeft van de gezichtsanatomie van zowel vrouwen als mannen en van andere factoren die een belangrijke rol spelen. Zo plaats ik bij mannen het sneetje net iets anders. Je moet immers rekening houden met de baardgroei en de bakkebaarden, je wilt niet dat die na de operatie te dicht bij de oren zitten.”

Wil jij weten of een facelift iets voor jou is? Boek dan gerust een consult bij één van onze plastisch chirurgen, wij helpen je graag verder! 

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201