Goedaardige huidvergroeiingen
Weg met die ontsierde plekjes op je lichaam of gezicht
Goedaardige huidvergroeiingen in het kort
- Huidvergroeiingen (ook wel: fibromen, wild vlees, steelwratjes, kersenwratjes) zijn vaak bruine of rode verheven bobbeltjes of vlekjes.
- Het is niet altijd precies bekend hoe de huidvergroeiingen ontstaan: waarschijnlijk heeft het te maken hebben met genetische aanleg en blootstelling aan UV.
- Huidvergroeiingen zijn goed te behandelen met een laserbehandeling.
Alles over goedaardige huidvergroeiingen
Wat zijn huidvergroeiingen?
Huidvergroeiingen zijn vaak bruine of rode verheven bobbeltjes of vlekjes. De huidvergroeiingen kunnen vrijwel overal ontstaan. Sommigen hebben ze alleen in het gezicht, anderen ook op het lichaam, voornamelijk in de hals, oksels en liezen of de romp. Hoewel het meestal om onschuldige huidveranderingen gaat, vinden veel mensen ze toch ontsierend. Daarnaast kunnen de vergroeiingen hinderlijk zijn wanneer ze voorkomen op plekken waar kleding langs schuurt, zoals op de bh-rand.
De meeste huidvergroeiingen ontstaan op middelbare leeftijd en nemen toe bij het ouder worden. Het is niet altijd precies bekend hoe de huidvergroeiingen ontstaan, maar waarschijnlijk heeft het te maken hebben met genetische aanleg en blootstelling aan UV.
- Ouderdomswratjes: dit lijkt op een pigmentvlek, maar ligt meer op de huid en voelt ruw aan.
- Steelwratjes: dit zijn huidkleurige verhevenheden op een steeltje. Vaak in plooien of in de hals.
- Kersenwratjes: dit zijn (kersen)rode halfronde vaatzwellingen van 1mm tot 1cm op de romp, armen of benen.
- Ouderdomswratjes bij donkere huid, ook wel Dermatosis papulosa nigra genoemd. Lees hier meer over deze zwarte wratjes.
- Talgkliervergrotingen
De behandeling van goedaardige huidvergroeiingen
Wij begrijpen heel goed dat je niet wilt blijven rondlopen met ontsierende plekjes op je lichaam of het gezicht. En dat hoeft ook niet. Met een effectieve behandeling zijn veel huidvergroeiingen te verminderen.
De huidtherapeut doet eerst een uitgebreide huidanalyse. Onze huidtherapeuten zijn getraind om goedaardige huidvergroeiingen te herkennen en beoordelen. Ze bespreekt samen met jou welke behandeling(en) voor jou het beste resultaat zal geven. Bij twijfel kan de huidtherapeut besluiten niet te behandelen en je door te sturen naar de huisarts. Soms moet een goedaardige huidvergroeiing chirurgisch verwijderd worden door de plastisch chirurg of dermatoloog vanwege de diepte in de huid of omdat het oppervlak te groot is.
Met de Elite MPX Nd:YAG laser kunnen kersenwratjes heel goed behandeld worden. De Elite MPX Nd:YAG laser geeft lichtimpulsen met een hoge energie-intensiteit af. Deze energie wordt alleen opgenomen door de verwijde vaatjes, maar niet door de omringende huid. Hierdoor blijven de gezonde vaatjes intact. Op deze manier worden de vaatjes gecontroleerd beschadigd, waarna het lichaam de vaatjes binnen enkele weken zelf opruimt.
Ouderdomswratjes of talgkliervergrotingen worden veelal behandeld met een CO2 laser. Deze laser maakt kleine gaatjes in de huid en verdampt zo de verhevenheid. De huidvergroeiing droogt in en valt binnen een paar dagen van de huid af.
Kleine huidvergroeiingen zoals steelwratjes of ouderdomswratjes bij een donkere huid worden meestal nauwkeurig behandeld met een coagulatie-apparaat. Met een klein pennetje wordt met stroom de huidvergroeiing verwarmd. De huidvergroeiing droogt vervolgens in en valt binnen een paar dagen van de huid af.
Gerelateerde blogs
Maak een afspraak
Plan een telefonische intake
Boek uw afspraak eenvoudig online
Stel een vraag
Contactformulier
Je kan via bovenstaande knop online een afspraak boeken.