Gratis consultafspraak injectables   

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Ik heb een ouderdomswrat, wat nu?

Door Devika Nandoe - 15 / 03 / 2022

Een al maar groter wordend huidplekje met een ruw of bloemkoolachtig oppervlak. Ja hoor, dat zou wel eens een ouderdomswrat kunnen zijn! Deze onschuldige huidafwijking is voor velen cosmetisch storend. Hoogste tijd om daar wat meer aandacht aan te besteden.

Wat zijn ouderdomswratten en wat is de oorzaak?

Ouderdomswratten zijn goedaardige huidafwijkingen die voornamelijk ontstaan naar mate de leeftijd toeneemt. De medische termen voor deze huidaandoening zijn ‘Verruca Seborrhoïca’ of ‘Verruca Senilis’. Ouderdomswratten kunnen overal op het lichaam voorkomen in verschillende vormen en kleuren. De kleur kan verschillen van lichtroze tot bruinachtig en met de tijd worden de plekjes groter, ruwer en brokkeliger. Ze komen overigens vaker voor bij mensen met een witte huidskleur. Bij de gepigmenteerde huid komt een andere variant vaker voor, genaamd ‘Dermatosis Papulosa Nigra’. De oorzaak van ouderdomswratten is vrijwel onbekend, mogelijk speelt erfelijkheid een rol. Belangrijk om te weten is dat ouderdomswratten niet besmettelijk zijn en ook niet kwaadaardig kunnen worden.  

De behandeling

Ook al zijn ouderdomswratten vrij onschuldig, ze kunnen toch best vervelend zijn. Veel mensen geven aan er per ongeluk aan te krabben waardoor het gaat bloeden. Of het zit net op een plek waar kleding tegenaan schuurt. Gelukkig zijn er verschillende behandelopties om ze te verwijderen, waaronder de gefractioneerde Co2 Laser of Electrocoagulatie. Met beide methoden branden we nauwkeurig de wrat weg. Belangrijk is om na een behandeling het behandelde gebied niet bloot te stellen aan Uv-Straling. Probeer daarnaast niet te krabben aan de plekjes. Voor optimale genezing laat je de plekjes met rust en vallen de korstjes vanzelf binnen enkele dagen van de huid af. De hoeveelheid, duur en kosten van de behandeling ligt aan de grootte en hoeveelheid van de ouderdomswratten. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter dus!

Mocht je het idee hebben zelf last te hebben van ouderdomswratten, plan dan gerust een afspraak in met een van onze huidtherapeuten!  

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201