Boek eenvoudig online je consultafspraak  

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Ik heb kersenwratjes; wat nu?

Door Ineke Heijneman - 11 / 09 / 2018

Mijn buurvrouw tilde vorige week haar t-shirt op met de vraag: Wat moet ik hiermee? Haar romp zat onder de kersenwratjes en het werden er steeds meer. Ze keek me verwachtingsvol aan. Gelukkig kon ik haar vertellen dat kersenwratjes geheel onschuldige vaatzwellinkjes zijn. Ze zijn weliswaar ontsierend, kunnen op vervelende plekken ontstaan en soms bloeden ze, maar ze zijn volledig onschuldig. Ik leg graag uit wat kersenwratjes precies zijn en wat we er tegen kunnen doen.

Wat zijn kersenwratjes?

Kersenwratjes, officieel seniele angiomen, zien eruit als een soort rode halfronde bultjes van 1mm tot 1cm. Ze worden zo genoemd omdat ze vaak (kersen)rood van kleur zijn. Slechts zelden komt het voor dat ze donkerbruin of zwart zijn. Bij ouderen komen ze wijd verspreid over het lichaam voor. Seniele angiomen betekent letterlijk ‘ouderdom vaatgezwelletjes’. Seniele angiomen worden ook wel angiomata senilis, haemangiomata senilis of ruby spots genoemd.

Oorzaak en ontstaan van kersenwratjes

Helaas is er geen duidelijke medische verklaring voor het ontstaan van kersenwratjes. Het is eigenlijk een vaatafwijking waarbij de bloedvaatjes in de oppervlakkige lederhuid uitstuwen. Ze ontstaan vooral bij mensen boven de dertig, en bijna iedereen boven de veertig jaar heeft er wel één of meerdere. Sommige personen zoals mijn buurvrouw hebben een sterke aanleg voor het ontwikkelen van kersenwratjes.

Behandeling kersenwratjes

Behandeling kan worden aanbevolen wanneer de kersenwratjes als cosmetisch storend worden ervaren. We gebruiken hiervoor in de Velthuis kliniek de vaatlaser: De Elite MPX Nd:YAG laser. Het aantal behandelingen dat iemand nodig heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid kersenwratjes. De laser geeft lichtimpulsen met een hoge energie-intensiteit af. Deze energie wordt alleen opgenomen door het vaatzwellinkje dat gevuld is met bloed (niet door de omringende huid), waardoor het vaatzwellinkje gecontroleerd wordt beschadigd. Tijdens de behandeling met de vaatlaser verkleuren de bloedblaartjes naar een grijsschakering. Daarna verschrompelen de plekjes en het korstje valt er na 7 tot 10 dagen af. Voor een groot kersenwratje is soms een tweede behandeling nodig.

Herken jij je in dit verhaal en heb je ook kersenwratjes op je romp of in je gezicht? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze huidtherapeuten. Kersenwratjes zijn gelukkig goed behandelbaar en mijn buurvrouw was heel blij met het resultaat!
Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201