Boek je consultafspraak online     

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Wat kun je doen tegen huidveroudering in de zomer?

Door Luca Geleedst - 20 / 07 / 2022

De zomer is heerlijk, maar juist in dit zonovergoten seizoen krijgt je huid er flink van langs. Gelukkig kun je meer doen dan je denkt om versnelde huidveroudering tegen te gaan. Met deze tips van huidtherapeut Luca Geleedst ziet het er deze zomer lekker zonnig én gezond uit voor je huid!

Wat is huidveroudering nu eigenlijk precies?

Huidveroudering begint al tussen je 20e en 30e levensjaar, met als eerste tekenen een grauwe of droge huid. Wanneer deze huidveroudering verder vordert kunnen rimpels zoals een fronsrimpel of kraaienpootjes meer zichtbaar worden, waardoor een meer verslapte huid ontstaat. Ook pigment en couperose zijn symptomen die zichtbaar kunnen optreden.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van huidveroudering?

Je huid veroudert door zogeheten intrinsieke (inwendige) en extrinsieke (uitwendige) factoren. Intrinsieke factoren zijn genetisch bepaald. De mate en snelheid van veroudering hangt met name van deze factoren af. Daarnaast spelen ook hormonale invloeden en voedingsstoffen een rol. Extrinsieke factoren zijn invloeden van buitenaf en zijn dus in bepaalde mate controleerbaar. Denk hierbij aan blootstelling aan zonlicht (uv-straling), roken, mimiek (fronsen), slaap(houding), stress en algehele gezondheid.

Wat is nu echt de grootste boosdoener?

Veruit de belangrijkste oorzaak van huidveroudering is zonschade; er wordt geschat dat 90% van huidveroudering door uv-straling van de zon ontstaat. Gevolgen hiervan op de korte termijn zijn onder meer celschade en verlies van vocht uit de huid (TDWV). Op de langere termijn kun je door zonschade onder meer last krijgen van ruwe/schilferende plekjes, vlekkerige verkleuringen, rimpels en couperose.

Is er verschil tussen huidveroudering bij mannen en vrouwen?

Huidveroudering verloopt bij mannen anders dan bij vrouwen omdat de mannenhuid meer collageen bevat. Ook bij mannen neemt weliswaar de hoeveelheid collageen af naarmate ze ouder worden, maar omdat zij meer collageenreserves hebben, verloopt dit proces minder snel dan bij vrouwen. Wanneer mannen echter eenmaal rimpels krijgen, zijn ze vaak ook meteen dieper dan die van vrouwen. Ook hebben mannen een dunnere laag onderhuids vetweefsel in hun gezicht dan vrouwen, dat juist sneller afneemt naarmate ze ouder worden. Daardoor treedt volumeverlies bij mannen eerder op dan bij vrouwen.

10 huidverzorgingstips voor jou deze zomer

10 persoonlijke tips voor een gezonde, stralende huid in de zomer:

 • Kies voor een breedspectrum zonnebrandcrème, d.w.z.
  UV-A, UV-B én blue light / SPF 30-50.
 • Smeer elke 2-3 uur.
 • Draag een hoed en zonnebril.
 • Kies aanvullend voor een SPF mist of powder voor over je make-up
  en/of je haarscheiding.
 • Reinig je huid dagelijks met een milde cleanser. Kies eventueel voor een dubbele cleaning. Zo verwijder je resten SPF, transpiratie, vuil en bacteriën.
 • Exfolieer je huid 1-2 keer per week met glycolzuur of salicylzuur
 • Breng een crème aan die rijk is aan antioxidanten;
  Vitamine C en E en B3 (Niacinamide)
 • Eet veel rode, blauwe, oranje en groene groente en fruit.
 • Vul tekorten eventueel aan met suppletie, zoals Vitamine C supplementen.
 • Optioneel kun je ook nog overwegen collageen en hyaluronzuur suppletie toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Zomeractie huidverbetering 

In de zomermaanden juli en augustus ontvang je bij Velthuis kliniek maar liefst 25% korting op een Skinbooster behandeling! Door de Skinbooster behandeling krijgt de huid een enorme boost wat zorgt voor een frisse en gehydrateerde huid die straalt. De huidelasticiteit wordt verbeterd en de vochtbalans wordt hersteld.
*Bekijk de actievoorwaarden

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201