Help, een spin!

Ik hou niet van spinnen. Dus misschien bezorgt de titel van dit stukje jou ook al de rillingen.

Niet nodig! Een spinnetje of spider – ook wel spider naevi genoemd – heeft helemaal niks met enge spinnen te maken. Het gaat hier om een veel voorkomende, onschuldige afwijking van bloedvaatjes in de huid.

Als je zo’n spider naevi van dichtbij bekijkt, zie je in het midden een rood verheven bultje (de kop). Vanuit het bultje waaieren een aantal hele fijne bloedvaatjes uit (de pootjes). Het heeft dus het uiterlijk van een klein spinnetje, vandaar dus die naam ‘spider’.

Een spider naevi ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje in de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt, is in de meeste gevallen niet duidelijk. De spider verdwijnt zelden spontaan. Vaak wordt het als cosmetisch storend ervaren en dan kun je de spider neavi heel eenvoudig laten behandelen. Bijvoorbeeld met een vaatlaser zoals de Elite MPX Nd:Yag laser. Al na een of twee behandelingen is het spinnetje verdwenen.

Ook tijdens de zwangerschap ontstaan bij veel vrouwen een of meerdere spider naevi’s, meestal in het gezicht, de hals of het decolleté. Wacht in dat geval even voordat je je laat behandelen. Vaak verdwijnt de spider naevi twee tot drie maanden na de zwangerschap weer vanzelf. Gebeurt dit niet, dan kun je hem alsnog laten laseren.

Leave A Comment

Your email address will not be published.