Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

De 12 meest gestelde vragen over borstcorrecties

Door Laura Zaal - 16 / 02 / 2024

Hoe lang moet je herstellen na een operatie, kun je na een borstverkleining nog borstvoeding geven, en wat is eigenlijk het verschil tussen een borstlift en een borstverkleining? Plastisch chirurg Laura Zaal geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

De 12 meest gestelde vragen over borstcorrecties

Wat is het verschil tussen een borstlift en een borstverkleining?

Het verschil tussen een borstlift en een borstverkleining is dat bij een borstverkleining het overtollige volume wordt verwijderd, terwijl bij een borstlift al het weefsel wordt behouden en gebruikt wordt om het volume naar boven te brengen. In beide gevallen onderga je dus een lift, maar bij een borstverkleining wordt het overtollige weefsel weggehaald, terwijl dat bij een borstlift juist wordt gespaard. 

Hoelang duurt het herstel na een borstverkleining en een borstlift?

Het herstel na een borstverkleining telt verschillende fases. Een dag na de operatie mag je al korte stukjes (buiten) lopen en zelf douchen. Na een week is het vaak mogelijk om weer zelf auto te rijden, natuurlijk afhankelijk van hoe je je voelt en het gebruik van eventuele pijnmedicatie die de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Na twee weken kun je beginnen met bureauwerk en lichte taken waarbij je niet hoeft te tillen. Het cosmetische eindresultaat van de borstverkleining wordt meestal zichtbaar na ongeveer 6 maanden, terwijl de littekens tot een jaar kunnen duren om volledig te genezen. 

Kan je borstvoeding geven na een borstverkleining? 

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de vrouwen in staat is om borstvoeding te geven. Na een borstverkleining daalt dit percentage naar 68%. 

Wat is de hersteltijd wanneer je je borstimplantaten laat verwijderen en tegelijkertijd een borstlift laat doen? 

De hersteltijd na het verwijderen van borstimplantaten en een borstlift in één operatie bedraagt ongeveer twee weken. Tijdens deze ingreep worden de implantaten verwijderd en wordt de verslapte huid strakker gemaakt, terwijl de tepelhof naar boven wordt verplaatst. Het verslapte klierweefsel wordt zorgvuldig herplaatst, waardoor het natuurlijke volume van de bovenste borst behouden blijft. Het cosmetisch resultaat wordt na ongeveer zes maanden zichtbaar, maar het litteken kan een jaar nodig hebben om te vervagen.

Komt de hoeveelheid cc overeen met een bepaalde cupmaat? 

De hoeveelheid cc in een borstprothese zegt niets over een cupmaat. 300cc kan bijvoorbeeld zowel een C-cup als een E-cup zijn, afhankelijk van hoe het volume in de borst wordt verdeeld. De uiteindelijke cupmaat wordt vooral beïnvloed door de omvang van je borst, want dat bepaalt de letter van je cupmaat. Dus, een 70E kan overeenkomen met een 75D of een 80C, afhankelijk van het soort lingerie, het merk en de stof. De hoeveelheid cc bepaalt dus niet je cupmaat.  

Wanneer mag je weer zwemmen na een borstvergroting?  

Ongeveer 6 weken na een borstvergroting kun je weer gaan zwemmen. In het begin kan het wat onwennig aanvoelen, vooral als de prothese onder de grote borstspier is geplaatst, zoals bij de dual plane-methode. Hierbij is de borstspier aan de bovenarm gehecht. 

Is er bepaalde voeding die extra bijdraagt aan het herstel na een operatie? 

We adviseren geen speciale voeding voor je herstel na een operatie, maar we raden natuurlijk wel aan om gezond te blijven eten. Vermijd te vet voedsel, zorg ervoor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt en blijf daarnaast vooral genoeg water drinken. 

Kun je de dagen na de operatie zelf je haren weer borstelen? 

De dag na een borstoperatie kun je je haren gewoon borstelen. Het zal in het begin wel een beetje beperkt zijn, maar onze specialisten zullen je duidelijke instructies geven om je te helpen. 

Moet je de aangeraden oefeningen ook al weken voor de operatie doen? 

Bij ons specifieke herstelprogramma raden we aan om ongeveer twee weken van tevoren je oefeningen al te gaan doen, en met name direct na de ingreep.  

Moet je borstimplantaten altijd een keer laten vervangen?  

Dit hangt af van verschillende factoren. In ongeveer 30% van de gevallen kan een scheurtje in de prothese optreden zonder dat je er iets van merkt. Daarom raden we aan om elke 5 jaar een MRI of echo te laten maken om je protheses te laten controleren. Afhankelijk van het merk wordt ook aanbevolen om de implantaten na ongeveer 10 tot 15 jaar te vervangen. Bij Mentor-implantaten mogen ze bijvoorbeeld na 15 jaar blijven zitten, maar ook dan slijten de protheses en is het uiteindelijk nodig om ze te vervangen. 

Is een harde borst door kapselvorming te verhelpen? 

Een harde en pijnlijke borst komt altijd door kapselvorming, dit noemen we kapselcontractuur. Gelukkig is dit probleem te verhelpen. Als je een kapselcontractuur hebt dan vergoed de verzekering het verwijderen van het kapsel en de protheses. Moet je ook nieuwe protheses plaatsen bij deze ingreep, dat vergoedt de verzekering niet. Het risico op terugkeer van het kapsel hangt af van verschillende factoren, zoals het type prothese en je levensstijl (bijvoorbeeld roken). Het is raadzaam om niet te lang met kapselcontractuur rond te blijven lopen. 

Wil jij meer weten over een borstcorrectie of heb je zelf een vraag die je persoonlijk wilt stellen? Plan dan gerust eens een consult in bij een van onze plastisch chirurgen, zij helpen je graag verder! 

 

 

 



Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201