Fillers combineren? Stop!

Het gebruik van permanente (dus: niet-oplosbare) fillers is verboden in Nederland. De reden is dat permanente fillers in enkele gevallen hebben geleid tot complicaties met blijvende verandering van het gezicht. Nu kan het zijn dat je in het verleden toch bent behandeld met permanente fillers. In dat geval wil ik je het oprechte advies geven: laat je niet behandelen met tijdelijke (dus: oplosbare) fillers. Dit is vragen om problemen. Een veel gestelde vraag daarbij is of de locatie van de permanente filler bepalend is of er zonder risico behandeld kan worden met een tijdelijke filler. Het antwoord is: nee. Ongeacht de locatie van de permanente filler in je gezicht, raad ik je een behandeling met tijdelijke fillers af. De tijd heeft ons namelijk geleerd dat permanente fillers in sommige gevallen de vervelende eigenschap kunnen hebben om zich na verloop van tijd te verplaatsen, zonder dat dit aan de buitenkant zichtbaar is. Hierdoor komt het voor dat tijdelijke fillers (per ongeluk) in een gebied geïnjecteerd worden waar zich ook een permanente filler bevindt. Interactie van beide fillers kan leiden tot serieuze complicaties (met name ontstekingen) met blijvende verandering van het gezicht. De orde van grootte van dit risico is helaas niet in een getal uit te drukken. Maar als cosmetisch arts heb ik voor mezelf besloten dat ik niet wil dat mijn cliënten onnodig risico lopen.

Informeer je cosmetisch arts dus altijd met welke fillers je al behandeld bent, of het nou permanente of tijdelijke fillers betreft. Want combinaties van verschillende tijdelijke fillers (ook al gaat het om 2 typen hyaluronzuren) kunnen in enkele gevallen óók problemen geven. Behandelingen met Botox kunnen over het algemeen wel zonder problemen worden uitgevoerd.

O ja: informeer ook je tandarts of kaakchirurg als je behandeld bent met een permanente filler. Het is bekend dat sommige tandheelkundige ingrepen de permanente filler kunnen activeren. Activering kan leiden tot ontstekingen, resulterend in blijvende misvormingen. Dit kan voorkomen worden door voorafgaand aan de tandheelkundige ingreep te starten met een gerichte antibioticakuur, die uw tandarts je zal voorschrijven als hij weet dat je in het verleden behandeld bent met permanente fillers.

Photo By: Teoxane