Nieuw: Botox bij rosacea

Hoewel we rosacea niet echt kunnen genezen, is het in veel gevallen wel mogelijk om het huidbeeld onder controle te krijgen. Relatief nieuw is de behandeling van rosacea met Botox. Hiermee kunnen we met name flushing (algemene roodheid die ineens opkomt) goed tegengaan. Er worden kleine oppervlakkige prikjes in de huid gegeven. Het middel zorgt ervoor dat de waardoor de bloedvaten in de huid zich verwijden worden uitgeschakeld.

Wij als huidtherapeuten combineren vaak behandelingen voor het beste resultaat. Hier zie je nog 5 behandelingen die kunnen helpen.

1 Milde producten

Gebruik milde huidverzorgingsproducten. Kies een milde reiniger in combinatie met een milde crème zonder parfum en alcohol. Zoek naar huidproducten met antioxidanten zoals vitamine C (ascorbic acid) en kalmerende ingrediënten zoals niacinamide, waardoor de barrièrefunctie van de huid kan verbeteren.

2 SPF

Heb je last van rosacea, dan is het extra belangrijk om je huid goed te beschermen tegen UV-straling. Gebruik dus elke dag een SPF! Andere factoren die het huidbeeld kunnen verergeren zijn het weer, overgang van kou naar warm, gebruik van alcohol en gekruid eten.

3 Antibiotica

Rosacea kan verbeteren door het gebruik van een crème met antibiotica (metronidazol) of antibiotica-tabletten. Een huisarts of dermatoloog kan dit voorschrijven.

4 Laser/IPL

Heb je last van ontsierende bloedvaatjes (couperose), dan kan behandeling met de Nd:YAG laser uitkomst bieden. Deze laser geeft lichtimpulsen af die alleen worden opgenomen door de oppervlakkige vaatjes en niet door de omringende huid. Door de warmte worden de bloedvaatjes beschadigd, waarna het lichaam deze vaatjes opruimt. Algemene roodheid kan verminderen door behandeling met IPL (intense pulsed light). Deze apparatuur lijkt erg op laser. Er wordt een zichtbare lichtimpuls afgegeven met een spectrum aan golflengten (terwijl een laser maar één golflengte heeft, die vaak onzichtbaar is). Met IPL wordt het hele huidgebied behandeld.

5 Peeling

Een oppervlakkige peeling met glycolzuur of salicylzuur verbetert de conditie van de huid en vertraagt het proces van huidveroudering. Na een peeling houdt de huid beter vocht vast. De salicylzuurpeeling is wat milder dan de glycolzuurpeeling en hierdoor beter geschikt voor de gevoeligere huid. Salicylzuur is vet oplosbaar en kan dus dieper in de poriën dringen. Deze peeling kan heel goed gebruikt worden bij de behandeling van rosacea in combinatie met laser en licht.

Photo By: Velthuis kliniek