Blog
Veelgestelde vragen over injectables | deel 2
Cosmetisch arts Tobias van Genderen vertelde onlangs in een webinar over de mogelijkheden van injectables. Tijdens het webinar gaf Tobias ook antwoord op vragen van kijkers. Hieronder vind je de belangrijkste vragen én antwoorden over de indicaties voor fillers en tijdelijke spierontspanners. Bovendien legt Tobias uit wat de verschillen in behandeling zijn bij mannen en vrouwen.
Vragen over indicaties
Helpen fillers tegen hangwangen en een verslapte onderkin?
Absoluut! Natuurlijk moeten je verwachtingen wel reëel zijn; als je het helemaal strak wilt, is een operatie nodig. Maar we kunnen met fillers wel een lift van kaaklijn en jukbeen creëren, waardoor hamsterwangen optisch verminderen. Ook een onderkin kun je niet volledig wegnemen, maar door de kaaklijn te verstrakken en de kin te verlengen zorgen we ervoor dat een onderkin veel meer wegvalt. Met fillers kun je dus zeker wel een verschil maken.
Ik ben volume verloren onder mijn jukbeenderen, is dat nog op te vullen?
Ja, dat kan heel goed. De jukbeenderen zijn het belangrijkste onderdeel van het vrouwelijk gezicht, dus de primaire behandeling van veroudering richt zich op de jukbeenderen. Wanneer je daar het volume herstelt, corrigeer je tegelijk ook hangende mondhoeken en plooien rond de mond. Volume terugbrengen bij de jukbeenderen geeft goede resultaten op een prettige en verfijnde manier.
Zijn de stoffen in fillers natuurlijk?
Hyaluronzuurfillers bestaan uit hyaluronzuur, een eiwit dat van nature voorkomt in de huid. Naarmate we ouder worden, loopt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid terug. Met fillers kun je dat tekort weer aanvullen. Hybride fillers (en ook Radiesse) bevatten calciumhydroxyapatiet, kleine deeltjes calcium die ook lichaamseigen zijn. Ze stimuleren de huideigen aanmaak van collageen. Al deze stoffen zijn dus volledig natuurlijk.
Zijn fillers een goede behandeling als je veel rimpels hebt gekregen door afvallen?
Of je nu afvalt door een maagverkleining, door een afslankmiddel of door gezond te eten en veel te sporten: het effect op je gezicht is hetzelfde. Je raakt volume kwijt in je gezicht en daardoor ontstaan er ook meer rimpels. Met fillers kunnen we het volume in de kerngebieden van het gezicht weer herstellen, zoals de jukbeenderen en de wangen. Eerst maken we de fundering in orde, daarna kunnen we fijne lijntjes nog behandelen.
Kan ik ook een tijdelijke spierontspanner in mijn lippen krijgen?
Dat ligt eraan wat je wensen zijn. Voor echt vollere lippen met meer volume is een tijdelijke spierontspanner geen oplossing, dat kunnen we beter met fillers doen. Het kan wel gebruikt worden voor een lipflip. Er wordt dan een klein beetje in de spieren van de bovenlip gespoten, waardoor die een beetje omkrult. Je bovenlip lijkt daardoor iets voller.
Maakt het uit of je dunne of dikke huid hebt?
Dat maakt voor de behandelend arts zeker verschil. Als arts moet je het juiste product kiezen en verstand hebben van de verschillende huidlagen. Een dikkere huid geeft minder kans op bobbeltjes, bij een dunnere huid moet je meer in de diepte behandelen. Er zijn dus zeker behandelverschillen maar elk type huid is behandelbaar. Sowieso is elke behandeling maatwerk: we kijken naar je leeftijd, je geslacht, of er zonschade is en nog veel meer. Door goede verwachtingen te scheppen en goede voorlichting geven kunnen we uiteindelijk iedereen tevreden de deur uit laten gaan.
Vragen over het verschil tussen mannen en vrouwen
Is er verschil tussen de mannenhuid en de vrouwenhuid?
De huid van mannen en vrouwen is zeker niet hetzelfde. Een mannenhuid is vaak dikker en steviger, heeft meer poriën en vaak ook meer haarzakjes. Bij zo’n dikke huid kunnen we meer filler op de botten leggen om een lift te creëren. Een vrouwenhuid is juist wat dunner en verfijnder, daarbij moet je dus ook subtieler te werk gaan. Met een dunne filler kun je heel mooi fijne lijntjes wegwerken.
Zijn de resultaten van fillers anders bij mannen?
Als de resultaten anders zijn, komt dat omdat de wensen van mannen en vrouwen anders zijn. Mannen willen vaak wat meer stevigheid in het gelaat, een meer uitgesproken kin of kaaklijn. Ze willen ook graag dat het allemaal in de juiste verhoudingen blijft, maar dan wat minder uitgezakt. De wensen van vrouwen kunnen heel anders zijn. Zij vragen vaak om die typisch vrouwelijke V-vorm in het gezicht terug te brengen.
Is de behandeling anders bij mannen?
De consulten verschillen van man tot man, net zoals bij vrouwen. De behandeling bij mannen is wel anders omdat het schoonheidsideaal bij mannen anders is. De schedel van de man is breder bij de onderkaak. Ideaal gezien zou die kaak dus recht en breed moeten zijn. Ook zijn er verschillen in het verouderingsproces: mannen verliezen na hun vijftigste veel collageen waardoor en diepere rimpels ontstaan. En omdat mannen meer spierweefsel hebben, zijn ook mimiekrimpels vaak meer uitgesproken. Dat maakt dat we mannen wel degelijk anders behandelen.
Klopt het dat steeds meer mannen voor injectables kiezen?
Inderdaad, we zien steeds meer mannen op consult. Dames die al bij ons komen nemen op een gegeven moment ook hun partner mee. En mannen zien zelf ook dat een behandeling heel natuurlijk en onopvallend kan zijn. Dat maakt de drempel zeker lager!
Lees ook de antwoorden van Tobias op veelgestelde vragen over fillers en tijdelijke spierontspanners.
Wil je het webinar ‘Injectables, totaalaanpak van het gezicht’ terugkijken? Dat kan hier.