Profiteer nu van onze fijne zomeractie 

Lees meer
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Veelgestelde vragen over injectables | deel 1

Door Tobias van Genderen - 15 / 11 / 2023

Onlangs presenteerde onze cosmetisch arts Tobias van Genderen een webinar over injectables. Hierin vertelde hij over de mogelijkheden van fillers en tijdelijke spierontspanners, en legde hij uit waarom de artsen van Velthuis kliniek bij voorkeur kiezen voor een totaalaanpak van het gezicht. Tijdens het webinar gaf Tobias antwoord op vragen van kijkers. We hebben de belangrijkste vragen én antwoorden over fillers en tijdelijke spierontspanners nog even voor je op een rijtje gezet.

Waarom is het belangrijk dat een arts veel ervaring heeft met fillers?

Een arts met veel ervaring zal niet zomaar een rimpel opvullen, maar wil je begeleiden bij het verouderingsproces. Door bijvoorbeeld ingevallen wangen opnieuw te vullen of je gezichtscontouren strakker te maken, zal je hele uitstraling op een natuurlijke manier verbeteren. Daar heb je kennis voor nodig!

Fillers worden in het hele gezicht gebruikt, maar sommige gebieden zijn lastiger te behandelen. Daarbij zijn er verschillende soorten fillers die je op verschillende plaatsen kunt toepassen. Het is belangrijk dat de juiste filler op de juiste plek terecht komt. Laat je dus altijd behandelen door een cosmetisch arts die ruime ervaring heeft met injectables.

Ik hoorde dat er een nieuwe generatie fillers is?

Dat klopt: er is een nieuwe generatie fillers met zowel hyaluronzuur als een collageenstimulerende substantie in 1 spuitje. Deze zogenaamde ‘hybride fillers’ kunnen worden gebruikt voor het herstel van volume, en tegelijk stimuleren ze de stevigheid van de huid erboven. Of deze fillers geschikt zijn voor jou, wordt tijdens het consult besproken.

Zijn de stoffen in fillers natuurlijk?

Hyaluronzuurfillers bestaan uit hyaluronzuur, een eiwit dat van nature voorkomt in de huid. Naarmate we ouder worden, loopt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid terug. Met fillers kun je dat tekort weer aanvullen. Hybride fillers (en ook Radiesse) bevatten calciumhydroxyapatiet, kleine deeltjes calcium die ook lichaamseigen zijn. Ze stimuleren de huideigen aanmaak van collageen. Al deze stoffen zijn dus volledig natuurlijk.

Gaan anderen zien dat ik wat heb laten doen?

Als het goed gedaan is, zie je het niet. Het enige wat anderen zullen merken, is dat je er fris en uitgerust uitziet. Een beetje alsof je op vakantie bent geweest. Onze artsen gaan altijd voor een subtiel en natuurlijk resultaat. We kunnen je dus onopvallend behandelen, zonder dat anderen het weten.

Wat zijn de risico’s van fillers?

Dat hangt van het product af. Laat je daarom altijd goed informeren! De risico’s zijn gelukkig heel klein, zeker bij een ervaren arts. Maar zelfs bij een kleine behandeling hoort de arts je te infomeren over de voor- en nadelen. Een filler kan de bloedvaatjes in de huid beschadigen en dat kan problemen geven. De arts heeft dus anatomische kennis nodig van het gezicht en moet werken met goede, veilige materialen die zo min mogelijk schade geven.

Geeft Juvéderm een lager risico op complicaties?

Het voordeel van Juvéderm is dat deze filler goed integreert in je huid. Dankzij de speciale Vycross-techniek verdeelt het middel zich goed in de huid en beweegt het ook soepel mee. Maar voor Juvéderm gelden verder dezelfde risico’s als voor andere fillers (zie de vraag hierboven).

Mijn arts heeft Juvéderm gebruikt voor mijn mondhoekjes, maar er is een nabehandeling nodig. Is Radiesse niet beter geschikt?

Juvéderm is een logische keuze, omdat er voor elke indicatie een goed product is. Radiesse kun je gebruiken om gebieden op te vullen, maar geeft wat meer complicatierisico’s. Daarom gebruiken we dit middel vaak verdund, dan is het veiliger. Verdunde Radiesse is geschikt voor huidverbetering, niet alleen in het gezicht maar ook voor handen, decolleté en hals. Verdunde Radiesse is echter niet geschikt om mondhoekjes op te vullen, want de substantie is dan te dun. En de originele, dikkere formule geeft vaak klontjes. Zouden die ontstaan bij de mondhoeken, dan hebben we geen oplosmiddel om de bobbeltjes weg te krijgen zoals dat bij een hyaluronfiller wel kan. Daarom is Juvéderm altijd onze keuze voor het behandelen van mondhoekjes.

Als ik stop met fillers, zie ik er dan ouder uit?

Wanneer je stopt met behandelen, zullen de fillers geleidelijk uit je huid verdwijnen. Dit proces verloopt heel langzaam, je ziet er dus niet opeens ouder uit.

Wat is het verschil tussen een tijdelijke spierontspanner en fillers?

Een filler is een gel die we gebruiken om ruimtes op te vullen. De gel zelf heeft geen specifieke werking. Een tijdelijke spierontspanner daarentegen is een medicijn. Het heeft een spierverslappende werking. Omdat ze allebei door middel van een prik worden ingebracht, heten ze wel allebei ‘injectable’.

Wat doet een tijdelijke spierontspanner precies?

Hiermee kun je bepaalde spieren verslappen, bijvoorbeeld de spieren waarmee je fronst of je wenkbrauwen optrekt. Door die spieren tijdelijk uit te schakelen worden mimiekrimpels steeds minder zichtbaar. Dat gaat overigens langzaam. Na enkele maanden kun je een nieuwe behandeling doen om het resultaat nog mooier te maken. Elke sessie geeft een subtiele verbetering.

Krijg je na gebruik een overdreven of neppe uitstraling?

Wanneer je stopt met behandelen, zullen de injectables geleidelijk uit je huid verdwijnen. Dit proces verloopt heel langzaam, je ziet er dus niet opeens ouder uit.

Wat zijn de risico’s van een tijdelijke spierontspanner?

Verkeerd geïnjecteerd kan het middel problemen met de spieren geven, bijvoorbeeld een hangende wenkbrauw. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Laat je behandelen door een ervaren arts, dan zijn de risico’s klein. De arts hoort je altijd te infomeren over de voor- en nadelen.

Wat is beter: fillers of een tijdelijke spierontspanner?

Er is geen sprake van beter, beide hebben een eigen gebied van behandelingen. Als stelregel kun je aanhouden: rimpels die rondom je ogen zitten, tussen je wenkbrauwen en op je voorhoofd, die kun je beter met een tijdelijke spierontspanner behandelen. Voor rimpels en volumeverlies onder de ogen kiezen we liever fillers. Dat heeft te maken met veiligheid, complicatierisico en houdbaarheid. Dit wordt ook altijd in het consult besproken.

Twijfel jij over een injectable behandeling? Plan dan gerust eens een afspraak bij een van onze cosmetisch artsen. Zij helpen je graag verder! 

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201