Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Melasma

Verminder verkleuringen en pigmentvlekken

Of neem contact op: 088 - 7785201

MA - DO

08.00 - 18.00

VR

08.00 - 17.00

Melasma in het kort

  • Melasma is een grillige pigmentatie die voor komt op wangen, voorhoofd en de bovenlip.
  • Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Maar het kan ook ontstaan door zonschade, orale anticonceptie of genetische aanleg.
  • Met een Cosmelan® of Dermamelan® behandeling kunnen we de pigmentaties ver terugdringen.

Wat is melasma?

Melasma is een veelvoorkomende pigmentstoornis met een grillige pigmentatie op het gezicht, voornamelijk op de bovenlip, wangen en het voorhoofd. Deze hyperpigmentatie ontstaat door overproductie van melanine. De vlekken kunnen zowel licht als donker zijn, verschillend van vorm en lopen vaak in elkaar over. Het huidbeeld komt met name voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en rondom of tijdens de zwangerschap. Daarom wordt het huidbeeld ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Desondanks kunnen ook mannen melasma ontwikkelen. Het pigment bevindt zich zowel in de opperhuid als dieper in de huid, wat behandelen vaak lastig maakt. De pigmentvlekken zullen toenemen in de zomer en verminderen tot soms zelfs verdwijnen in de wintermaanden.

Hoe ontstaat melasma?

Het is nog niet helemaal bekend hoe melasma ontstaat. Uv-licht van de zon of zonnebank speelt zeker een rol gelet op de lokalisatie op zonbeschenen delen en verbetering in de winter. Maar er zijn ook aanwijzingen dat infrarood licht en blauw licht van telefoons of laptops het doen verergeren. Daarnaast spelen genetische factoren en hormonen zoals oestrogenen en progesteron een rol. Melasma begint en verergert vaak in de zwangerschap en bij gebruik van orale anticonceptie.

Resultaat

We kunnen ons voorstellen dat de pigmentvlekken je soms ongelukkig maken. Gelukkig kunnen we met een Cosmelan® of Dermamelan® behandeling de pigmentaties ver terugdringen. Het resultaat is een aanzienlijke vermindering van de verkleuringen en pigmentvlekken en een egale en stralende huid.

Melasma is een chronisch huidbeeld. Het blijven onderhouden van het behandelplan is daarom nodig om een terugkeer van de klachten te voorkomen. Misschien heb je al veel geprobeerd om de storende pigmentvlekken te camoufleren of te verminderen. Laser- of IPL behandelingen zijn bij melasma uitgesloten vanwege het risico op een verergering van het huidbeeld door warmte of licht. Bij chemische peelings met hoge concentraties is er eveneens een risico op toename van pigmentatie.

De melasma behandeling

Cosmelan en Dermamelan staan bekend als de nummer 1 behandeling voor melasma. Door nieuwe inzichten en ontwikkeling van producten zijn de behandelmogelijkheden voor melasma toegenomen en de te bereiken resultaten fors verbetert. Een aantal ingrediënten zijn bewezen effectief en dus onmisbaar in de behandeling van melasma.

Tijdens het consult bespreken we je wensen en bepaalt de huidtherapeut of jouw huid geschikt is voor een Cosmelan behandeling. De huidtherapeut zal ook met je bespreken dat het resultaat voornamelijk wordt bepaald door de mate waarin jij therapietrouw kunt zijn. Samen bepalen we of het traject haalbaar is en werken we aan een persoonlijk en gericht behandelplan. Indien Cosmelan geen geschikte behandeling voor jou blijkt, of je een behandeling wenst ter onderhoud, kan Melapeel mesostop als alternatief worden ingezet. 

De aanpak is drievoudig en bestaat uit:

Stap 1

Besluiten we de cosmelan behandeling te starten, dan ontvang je behandelproducten waarmee jij je huid gaat voorbereiden. Ook kom je opnieuw naar de kliniek voor een voorbereidende peeling door de huidtherapeut.

Stap 2

1 tot 2 weken daarna kom je terug voor de behandeling waarbij Cosmelan 1 wordt aangebracht door de huidtherapeut. Het cosmelan 1 masker blijft 8-12 uur op je gezicht. We raden je daarom aan deze afspraak in de ochtend te plannen. De huidtherapeut geeft je instructies mee over hoe jij je huid dient te behandelen.

Stap 3

De rest van de behandeling vervolg je in je eigen thuissituatie. Van je huidtherapeut ontvang je de professionele behandelset inclusief Cosmelan 2. Deze producten blijf je dagelijks gebruiken omdat de aanmaak van nieuw pigment zo wordt onderdrukt. De huidtherapeut zal je gedurende dit traject begeleiden. Jullie houden contact met elkaar, hiervoor plannen we een belafspraak en controles in de kliniek.

Wat kost een melasma behandeling?

We hebben een overzicht van de kosten voor je gemaakt. Een goede indicatie krijg je na een eerste consult en op basis van de analyse van jouw huid door onze huidtherapeut.

 

 

Cosmelan behandeling + Cosmelan Pack eenmalig

€ 780,-

Hydracream fusion

€ 27,-

Hydratonic mist

€ 31,-

Cosmelan 2

€ 185,-

Melan Recovery

€ 58,-

Melan 130 SPF

€ 48,-
Welke huidtherapeuten helpen je?

Deze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van melasma. Zij zullen er alles aan doen om je verkleuringen en pigmentvlekken te verminderen.

Maak kennis met onze specialisten

Gerelateerde ervaringsverhalen

Meer informatie over melasma

Veelgestelde vragen

Hoe ontstaat het en wat zijn de triggers? Hoe kom ik er weer vanaf en welke huidverzorgingsproducten kan ik het beste gebruiken? Het antwoord op deze vragen vind je hieronder.  

Wat is het verschil tussen de Dermamelan en Cosmelan behandeling?

Dermamelan is 30% sterker geconcentreerd dan Cosmelan. Hierdoor is Dermamelan perfect voor het behandelen van dieper gelegen pigment en inzetbaar bij zowel lichte als donkere huidtypes. Deze behandeling mag alleen door huidtherapeuten worden uitgevoerd. De keuze voor Dermamelan of Cosmelan is afhankelijk van de ernst van de pigmentafwijking. Plan een consultgesprek om te bepalen welke behandeling het beste bij jou past.

Hoe lang blijft het resultaat van een behandeling zichtbaar?

Het terugkeren van pigment ligt op de loer. Het is daarom belangrijk om nieuwvorming van hyperpigment tegen te gaan. Het gebruik van professionele pigmentremmende producten is hierin onmisbaar. Ingrediënten die hiervoor zorgen zijn: vitamine C, tranexaminezuur, kojic acid, salicylzuur en glycolzuur. Daarnaast is het belangrijk om je huid tijdens de zomer én wintermaanden meermaals per dag te beschermen tegen de zon (SPF 30 of hoger) en andere straling zoals blauw licht van telefoons en laptops. De zonnebrandcrème van Mesoestetic met SPF 130 is de perfecte crème om dit te blokkeren.

Wat mag ik niet doen na mijn Cosmelan of Dermamelan behandeling?

We raden je aan de eerste 48 tot 72 uur rustig aan te doen en vrij te houden van belangrijke afspraken. Gebruik in de eerste 6-8 weken na de behandeling geen scrubs of peelings en vermijd stoombaden, sauna’s en zwembaden. Voor het beste resultaat mag de behandeling met thuisverzorgingsproducten niet tussentijds worden onderbroken, omdat de productie van melanine anders niet meer wordt onderdrukt. 

Wat zijn de bijwerkingen van een Cosmelan behandeling? 

Na een behandeling met Cosmelan voelt je huid trekkerig en ziet je huid rood. De eerste dagen kan je last hebben van een jeukend gevoel en schilfering. Houd er rekening mee dat lichte bijwerkingen zoals roodheid en schilfering 4-6 weken kunnen aanhouden, maar na die tijd vanzelf zullen verdwijnen. 

Is een Cosmelan behandeling pijnlijk?

Nee een Cosmelan behandeling is niet pijnlijk, maar geeft soms wel een gevoel van ongemak door een jeukend of branderig gevoel. Je huid zal nadien behandeld worden met recovery cream, wat voor verlichting zorgt. Krijg je toch last van een pijnlijke en rode huid, neem dan contact op met je huidtherapeut. Het kan dan nodig zijn dat we je behandelplan bijstellen.

Direct contact opnemen

MA - DO 08.00 - 18.00

VR 08.00 - 17.00

Vestigingen Stel een vraag

Wil je meer informatie over melasma?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact met ons op.

Plan een intake
Of neem contact op: 088 - 7785201
MA - DO 08.00 - 18.00
VR 08.00 - 17.00
Bel 088 - 7785201