Boek eenvoudig online je consultafspraak   

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Melasma: deze behandelingen kun je wel en beter niet doen

Door Luca Geleedst - 11 / 05 / 2023

Heb jij last van melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd? Misschien wil je dan af van die storende pigmentvlekken in je gezicht. Daarvoor worden veel verschillende behandelingen aangeboden. Door nieuwe inzichten vanuit onderzoek en internationale congressen weten we steeds beter hoe we melasma veilig en effectief kunnen behandelen. Huidtherapeut Luca Geleedst legt uit hoe het zit.

Melasma en mogelijke behandelingen

Melasma & laser: ❌ en ✅

IPL staat voor Intense Pulsed Light en wordt ook wel flitslicht-methode genoemd. IPL geeft een flinke lichtimpuls waardoor pigment in de huid wordt verhit, afgebroken en opgeruimd. IPL geeft mooie resultaten bij ouderdomsvlekken, maar bij melasma gebruiken we het liever niet. De warmte die erbij vrijkomt kan zorgen voor inflammatie (roodheid, zwelling of pijn). Die inflammatie kan een trigger zijn voor de aanmaak van nieuw pigment. Daarom zijn wij terughoudend met IPL bij melasma.

Ook de warmte van lasers kan het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken stimuleren. Er is echter een nieuwe generatie laser die wel goed ingezet kan worden als behandelmethode voor melasma: de pico laser. Deze heeft hele korte lichtpulsen waardoor er vrijwel geen warmte wordt geproduceerd. Informeer dus goed bij je behandelaar met welke laser er wordt gewerkt.

Melasma & bevriezing: ❌ 

Bevriezing is een corrigerende behandeling die alleen het aanwezige pigment weghaalt. De diepte van de pigmentatie heeft invloed op het behandelresultaat: als het pigment dieper in de huid ligt, is het effect minder. Omdat je alleen corrigeert, zal het pigment toch weer terugkomen.


Melasma & serum: ❌ en ✅

In de parfumerie kun je veel serums vinden die een egalere teint beloven. Daar hoef je echter geen wonderen van te verwachten. Ze kunnen je huid hydrateren en eventueel licht exfoliëren, maar ze pakken niet de productie van pigment aan. Een serum dat wél echt wat doet is Melan Tran3x Concentrate van Mesoestetic. Het bevat tranexaminezuur, een enzym zuur complex, een tyrosinase complex en niacinamide in een hoge dosering. Samen hebben die een sterk regulerend en corrigerend effect op de pigmentatie. Het serum is een mooie aanvulling op de Cosmelan behandeling, of als onderhoud daarna. Je kunt het serum zonder problemen langdurig gebruiken.

Melasma & peeling: ❌ en ✅

Chemische peelings met hoge concentraties geven risico op toename van de pigmentatie, die kun je dus beter niet laten doen. Een milde peeling is juist wel aan te raden. Die helpt bij het egaliseren van de huid en vermindert zichtbare pigmentvlekken. Melapeel Mesostop bijvoorbeeld geeft je huid weer een stralend en egaal uiterlijk. Deze peeling is ook prima als onderhoudsbehandeling na een Cosmelan traject.

Melasma & microneedling: ✅

Microneedling is een goede optie wanneer je de huid op een vriendelijke manier wilt behandelen en geleidelijk pigment wilt verminderen. We gebruiken daarbij de Dermapen, die op hoge snelheid minuscule gaatjes in de huid maakt. Daardoor kunnen de voedende, hydraterende en herstellende ingrediënten van een skinbooster direct op de plekken terecht komen waar ze zo hard nodig zijn. Met microneedling kan wel tot 96% van de actieve stoffen in de huid doordringen. Het effect is minder groot dan met Cosmelan (wat toch het paradepaardje is als het om melasma gaat), maar je zult zeker effect zien.

Melasma & skinbooster: ✅

Skinboosters worden in de huid gebracht met behulp van microneedling. Om melasma te behandelen gebruiken we de skinbooster RRS Whitening, een cocktail van actieve ingrediënten die diep in de huid wordt gesluisd. Het beste resultaat krijg je na 4 behandelingen, steeds om de 1-2 weken. Je huid ziet er zichtbaar fris en egaal uit.

Melasma & Cosmelan: ✅

Cosmelan is zonder twijfel de nummer 1 behandeling voor melasma. Het is een professionele aanpak om bestaande pigmentatie te verminderen én te voorkomen dat de vlekken terugkomen op korte en lange termijn. Cosmelan werkt corrigerend en regulerend, dat maakt de formule zo krachtig. Daardoor ben je langdurig of blijvend van je vlekken af - zolang je tenminste therapietrouw bent.

Het hele Cosmelantraject duurt zo’n 6 maanden. Om het resultaat te behouden adviseren we om ook daarna de pigmentregulerende producten te blijven gebruiken. Je moet er dus wel wat voor doen, maar daarvoor krijg je een heldere en gezonde huid terug, zonder storende vlekken en met minder huidimperfecties zoals acnelittekens.

Benieuwd hoe onze cliënten deze behandeling ervaren? Lees hier het verhaal van Anneke.

Tip: wil je meer weten over melasma of de Cosmelan behandeling? Bekijk dan zeker ook het webinar van huidtherapeut Luca Geleedst!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201