Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Melasma voorkomen

Door Luca Geleedst - 11 / 05 / 2023

Huidtherapeut Luca Geleedst gaf onlangs een webinar over melasma, een pigmentstoornis waarbij je bruine vlekken hebt op je voorhoofd, wangen on bovenlip. Een vraag die tijdens het webinar vaak gesteld werd was: kan ik zelf wat doen om die pigmentvlekken te voorkomen? In deze blog geeft ze haar beste tips.

Melasma: check je risico

Melasma is een pigmentstoornis die veel voorkomt. Bepaalde groepen lopen meer risico:

  • mensen met een donker huidtype. Zij hebben grotere pigmentcellen met meer pigmentkorrels. Daardoor hebben zij sneller last van hyperpigmentatie, ook na bijvoorbeeld een wondje.
  • vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Dat komt omdat hormonale veranderingen de pigmentproductie uit evenwicht kunnen brengen. Toch is melasma geen typische vrouwenkwaal: ook mannen kunnen er last van hebben.
  • vrouwen die de pil slikken. Hormonen zijn dan de trigger die vlekken laat ontstaan.
  • zwangere vrouwen. Ook hier zijn hormonen de boosdoener. Melasma wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd.
  • mensen die medicijnen gebruiken. Sommige medicijnen (en ook sommige cosmeticaproducten) kunnen melasma uitlokken.


Het melasma-seizoen

Melasma wordt vaak erger in de lente en in de zomer. Dat is niet zo gek: het zonlicht haalt je pigmentcellen als het ware uit hun winterslaap. De pigmentcellen worden actief en de productie van pigmentkorrels komt op gang. Vaak zie je dat de bruine vlekken in de winter weer vervagen of zelfs verdwijnen. Maar een wintersportvakantie in januari kan óók voor een opvlamming van melasma zorgen.

Wat kun je zelf doen om pigmentvlekken te voorkomen?

Een goede zonbescherming is belangrijk! Bescherm je huid elke dag met een breedspectrum zonbescherming. Daarmee verklein je de invloed van uv-straling. Een hoge SPF alleen is niet voldoende, die zegt alleen maar iets over de bescherming tegen UVB. Maar melasma kan ook getriggerd worden door UVA, blue light en infraroodstraling. De huidtherapeuten bij Velthuis kliniek kunnen je advies geven over een goede zonbescherming.

Probeer daarnaast de tijd achter beeldschermen te verminderen. Smartphones en tablets stralen blauw licht uit dat schadelijk is voor je huid en hyperpigmentatie in de hand werkt.

Check ook eens of je cosmetica stoffen bevat waar je huid op reageert. Soms zijn ongeschikte chemische ingrediënten de trigger die melasma veroorzaakt. Vind je dit lastig? De huidtherapeuten van Velthuis kliniek kunnen je helpen bij de keuze van de juiste cosmetica.    


Anticonceptiepil: stoppen of niet?

Er is een verband tussen het slikken van anticonceptiepillen en het ontstaan van melasma. Als je de bijsluiter leest, zie je vaak dat melasma een bijwerking kan zijn. Het kan het proberen waard zijn om even te stoppen met zo’n pil, maar het duurt vaak een aantal maanden voor je een verbetering kunt zien. Stoppen is helaas geen garantie dat de vlekken verdwijnen. Je kunt ook overwegen om een lichtere pilsoort te kiezen of over te stappen op een spiraaltje, maar ook het switchen van anticonceptie kan een trigger voor het ontstaan van hyperpigmentatie zijn. Door switchen kan het dus ook erger worden.

Melasma en hooikoorts: zo zit het

Antihistaminica zijn medicijnen die je gebruikt bij allergische reacties, zoals hooikoorts. Maar deze middelen kunnen ook een positief effect hebben bij melasma. Dat zit zo: histamine is een stofje dat vrijkomt wanneer je in aanraking komt met iets waar je allergisch voor bent. Die histamine zorgt echter óók voor de aanmaak van extra pigment in de huid. Met antihistaminica kun je dat proces tegengaan, en daardoor ook het ontstaan van pigmentvlekken. Er wordt nog onderzoek gedaan naar het gebruik van deze hooikoortspilletjes tegen melasma. Maar ze zijn vrij verkrijgbaar, je zou dus kunnen proberen of het bij jou helpt.

Melasma & huidkanker

Je hoort vaak dat je goed moet letten op veranderingen van moedervlekken. Een onrustige vlek die van vorm of kleur verandert, kan immers duiden op huidkanker. Bij melasma hoef je je daar geen zorgen over te maken; er is geen relatie tussen melasma en huidkanker. Sterker nog: door je huid elke dag goed te beschermen met een hoge SPF, verklein je de kans dat er kwaadaardige plekjes op je huid ontstaan.

Minder melasma na de menopauze

Goed nieuws: melasma wordt vaak vanzelf minder na de menopauze. Waarschijnlijk komt dat omdat er dan minder hormonen aangemaakt worden die de pigmentaanmaak stimuleren. Met de jaren kan er wel een andere vorm van hyperpigmentatie ontstaan, namelijk lentignes. Deze vlekken zijn leverkleurig en worden ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd. Net als melasma zijn ze onschuldig.

Tip: wil je meer weten over melasma of de Cosmelan behandeling? Bekijk dan zeker ook het webinar van huidtherapeut Luca Geleedst!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201