Boek je consultafspraak online     

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Feit of fabel? De 4 meest gehoorde onwaarheden rondom tijdelijke spierontspanners

14 / 11 / 2018

Het gebruik van tijdelijke spierontspanners wordt steeds populairder. In 2017 hebben 400.000 Nederlanders een injectable behandeling ondergaan, en naar verwachting neemt dat aantal alleen maar toe in 2018. Vanzelfsprekend wordt dit onderwerp ook steeds vaker besproken. Helaas komen er op die manier ook behoorlijk wat ‘spookverhalen’ de wereld in. Wat zijn nou de meest gehoorde fabels rondom het gebruik van tijdelijke spierverslappers? Ik geef je graag de echte antwoorden op deze stellingen.

1. Je moet het effect onmiddellijk zien

Nee, dit is niet waar. Het effect van een tijdelijke spierontspanner is niet onmiddellijk zichtbaar, maar start pas na 2 tot 3 dagen. Soms kan het zelfs wel 14 dagen duren tot je het optimale effect kunt zien.

2. Als je stopt met het gebruik, komt de rimpel dieper terug
Fabel. Een tijdelijke spierontspanner heeft een spierverlammende werking. De spier hervindt zijn ‘oude’ spierkracht wanneer het middel helemaal is uitgewerkt. De spieractiviteit neemt dus niet ineens heftig toe als je stopt met het gebruik. Het natuurlijke verouderingsproces met rimpelvorming start langzaam opnieuw bij het stopzetten van een behandeling.

3. Van een tijdelijke spierontspanner word je altijd helemaal strak en onnatuurlijk
Dit is onjuist. De mate waarin een plooi verzacht bij een behandeling met een tijdelijke spierontspanner is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de huid. Expressierimpels kun je onderscheiden in dynamische en statische lijntjes.

  • Dynamische lijntjes zijn zichtbaar tijdens het aanspannen van bepaalde spiergroepen: bijvoorbeeld bij fronsen, verbaasd kijken of het dichtknijpen van je ogen tegen de zon.
  • Statische lijntjes zijn zichtbaar in rust of net nadat je een bepaalde mimiek hebt gedaan. De diepte van deze lijntjes hangt af van de veerkracht van je huid. Een jeugdige huid bevat veel collageen en elastine en veert daardoor makkelijk uit de plooi. Bij een mature huid is het collageen en elastine verschillend georganiseerd en is de veerkracht afgenomen. Diepe lijnen zullen hierdoor waarschijnlijk niet helemaal strak worden.

Daarnaast kan de arts de dosering van de tijdelijke spierontspanner aanpassen zodat de werking iets minder sterk is op de relaxatie van de spieren.

  1. Je kunt een tijdelijke spierontspanner alleen gebruiken om rimpels te behandelen
    Nee hoor, dit middel kan ook toegepast worden voor vele andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van cellulitis in de kin, afhangende mondhoeken, ´bunny lines´ (neusrimpels), ‘gummy smile’ (overmatig tandvlees), tandenknarsen, overmatig blozen of overmatig zweten.

Wil jij meer weten over tijdelijke spierontspanners? Laat je dan altijd informeren door een gekwalificeerde arts. Maak gerust eens een afspraak bij een van onze cosmetisch artsen, wij helpen je graag verder!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201