Oorcorrectie - bij flaporen of te grote oren

Oorcorrectie

Wanneer u niet blij bent met de grootte en vorm van uw oren, kan een oorcorrectie een optie zijn. De meest uitgevoerde ingreep is het corrigeren van afstaande oren, ook wel flaporen genoemd. Iets minder vaak wordt door middel van een oorschelpcorrectie de vorm van de oren veranderd of verkleind.

Ook oorlellen kunnen worden behandeld met een oorlelcorrectie: te grote oorlellen kunnen verkleind worden, een oorlel die uitsteekt kan teruggezet worden.

Informatie over een oorcorrectie

Net zoals de neus het profiel van uw gezicht vanaf de zijkant bepaalt, zo zijn uw oren van wezenlijk belang voor uw vooraanzicht. Het is dus fijn als uw oorschelpen niet opvallen. En dat is precies wat we met een oorcorrectie kunnen bereiken!


Foto's voor en na de behandeling(2)

Deze behandeling is uitgevoerd door Bart Stubenitsky, Plastisch chirurg

Deze behandeling is uitgevoerd door Bart Stubenitsky, Plastisch chirurg

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico's en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een oorcorrectie. Belangrijk om te weten: Velthuis kliniek voert geen oorcorrecties uit bij kinderen, u dient 18 jaar of ouder te zijn. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een andere behandelmethode een optie kan zijn. De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles.

Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Aan een consult zijn € 50,- consultkosten verbonden, dit bedrag wordt in mindering gebracht op de behandelprijs.

Ervaringsverhaal

Bekijk video

Voor de behandeling worden foto's gemaakt voor in uw medisch dossier. Daarna zal de chirurg het te behandelen gebied aftekenen en vervolgens plaatselijk verdoven. Bij een flapoorcorrectie wordt een incisie gemaakt achter het oor in de plooi tussen de oorschelp en uw hoofd. De chirurg verwijdert hierna kraakbeen en/of huid om het gewenste effect te krijgen. Bij een oorschelpcorrectie wordt geen kraakbeen verwijderd, maar wordt de oorschelp alleen vastgezet om de gewenste vorm te krijgen. De behandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Verdoving

Een ingreep aan uw oren doen we onder plaatselijke verdoving. Hiervoor krijgt u injecties met een verdovingsvloeistof in het te behandelen gebied. Veel mensen ervaren dit als enigszins onaangenaam. Als u wilt kan de ingreep ook onder narcose worden uitgevoerd. Dit brengt echter wel extra kosten met zich mee.

Oorcorrectie

Bekijk video

Een ingreep aan uw oren doen we onder plaatselijke verdoving. Hiervoor krijgt u injecties met een verdovingsvloeistof in het te behandelen gebied. Veel mensen ervaren dit als enigszins onaangenaam. Als u wilt kan de ingreep ook onder narcose worden uitgevoerd. Dit brengt echter wel extra kosten met zich mee.

Napijn en herstel

De eerste week draagt u dag en nacht een verband of een elastische bandage. U mag wel douchen, maar het behandelde gebied moet dan goed beschermd zijn en mag niet worden aangeraakt. Na een week vindt de eerste controle plaats. Het verband gaat eraf en de hechtingen worden verwijderd. U mag dan uw haren weer wassen. U hoeft nu de elastische bandage alleen nog 's nachts te dragen tot vier weken na de ingreep.

De eerste tijd bent u niet toonbaar. Het behandelde gebied zal gezwollen zijn en eventueel een bloeduitstorting vertonen. De bloeduitstortingen trekken vrij snel weg, maar de zwelling heeft een aantal weken nodig om weg te trekken. Uw oren zullen dus enige tijd dikker dan normaal zijn. Voor het ongemak na de behandeling en de eventuele napijn is een lichte pijnstiller als paracetamol voldoende. De meeste mensen gaan na een week weer aan het werk.

Het uiteindelijke resultaat van een oorcorrectie is na een maand te beoordelen. Het resultaat van een oorcorrectie is blijvend. Na drie maanden komt u terug voor de eindcontrole. Er worden dan foto's gemaakt voor in uw medisch dossier.

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2%. Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding, maar dit hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat.

Specifieke risico's van een oorcorrectie zijn een langdurige gevoeligheid van uw oren bij koud weer, de vorming van hypertrofische (= sterk verdikte) littekens en asymmetrie. Van tijdelijke aard zijn een zwelling, bloeduitstortingen en roodheid van de littekens.

Roken vergroot de kans op een infectie. Daarom raden we u dringend aan om drie weken voor de ingreep te stoppen, en ook drie weken na de ingreep niet te roken.

Hoe lang ben ik niet toonbaar na een oorcorrectie?

Na de ingreep krijgt u een elastisch verband aangemeten, dit verband dient u gedurende 1 week dag en nacht te dragen. Gedurende 4 weken draagt u 's nachts een stevige haarband om de zwelling tegen te gaan.

Is een narcose nodig?

Nee, een oorcorrectie vindt doorgaans plaats onder lokale verdoving. Het voordeel hiervan is dat u geen bijwerkingen hebt van narcose of sedatie en u na de behandeling weer vlug op de been bent.

Wat kunt u aan mijn flaporen doen?

We kunnen het kraakbeen van uw oren omvormen zodat uw oren de gewenste vorm en stand krijgen.

Moet ik een speciale slaaphouding aannemen na de ingreep?

U kunt het beste met uw hoofd wat hoger gaan liggen, dus met een extra kussen of het hoofdeinde van het bed wat omhoog. Verder is het aan te raden op uw rug te slapen zodat er geen druk op uw gezicht ontstaat.

Is het mogelijk in termijnen te betalen?

Een behandeling op afbetaling of in termijnen is helaas geen mogelijkheid, daar de betalingsvoorwaarden voor alle cliënten van Velthuis kliniek gelijk zijn.

Wordt de behandeling vergoed door zorgverzekeraars?

Omdat de ingrepen op cosmetische indicatie worden uitgevoerd, worden ze over het algemeen niet vergoed door zorgverzekeraars.

Waarom kiezen voor Velthuis kliniek?

  • Zeer ervaren en deskundige specialisten
  • De nieuwste behandelmethodes voor het beste resultaat
  • Wij nemen de tijd voor u en luisteren écht

Kosten

De kosten van een oorcorrectie is afhankelijk van de ingreep.

Behandeling Prijs
Correctie oorlel v.a. €1.600
Correctie afstaande oren v.a. €2.400
Correctie afstaande oren en oorlel v.a. €2.900

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Neem dan contact op met ons informatiecentrum of maak een afspraak voor een consultgesprek.

Artsen gespecialiseerd in een oorcorrectie (13)

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten