Schrijf je in voor het webinar over borstcorrecties    

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Rode huid: Couperose & Rosacea

Door Luca Geleedst - 17 / 09 / 2019

Heb jij continu last van rode wangen of een rode neus? Een rode huid kan erg vervelend zijn en je belemmeren in sociale contacten. Vaak is dit kleurverschil ook nog eens lastig te camoufleren. Roodheid is eigenlijk een veel voorkomend symptoom. Het kan onder andere een uiting zijn van een gevoelige of geïrriteerde huid. Blijvende roodheid kan echter ook een symptoom zijn van een huidprobleem zoals couperose en rosacea. Vaak zijn de wangen, neus, kin en soms ook het voorhoofd aangedaan. Weet jij precies het verschil tussen deze twee huidproblemen?

Wat is couperose?

Bij couperose is er een netwerkje van kleine, rode en soms blauwe bloedvaatjes zichtbaar in de huid. Couperose ontstaat wanneer de vaatwandjes verzwakt raken. Dit gebeurt geleidelijk, meestal door veroudering van de huid. De huid, en daarin voorkomende bloedvaten, verliest over de tijd haar stevigheid en elasticiteit. Daarnaast speelt erfelijkheid een belangrijke rol: de sterkte van de vaatwanden is erfelijk bepaald. Ook UV-straling, temperatuurswisselingen, roken en een trauma aan de huid kunnen couperose verergeren. Zijn de vaatjes eenmaal verwijd, dan hebben deze geen functie meer.


Wat is rosacea?

Couperose kan ook een symptoom zijn bij het huidbeeld van rosacea. Anders dan bij couperose is er bij rosacea sprake van een chronische ontstekingsreactie in de gezichtshuid. Hierdoor ontstaan diverse symptomen. Bij rosacea ervaren mensen doorgaans ook klachten van algemene roodheid in het gezicht. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes en/of puistjes, en soms zelfs met grotere ontstekingen in de huid. Andere klachten die je bij rosacea kunt ervaren zijn:

• een stekend en branderig gevoel in het gezicht,
• een droge huid,
• een grove huidstructuur van de neus 
• oogirritatie.

De oorzaak van rosacea is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk spelen invloeden van binnenuit (immunologische reacties) of van buitenaf zoals de demodex mijt een belangrijke rol.

Verschillen tussen rosacea en couperose

Het huidbeeld van couperose is vaak vrij stabiel terwijl bij rosacea het huidbeeld soms plotseling kan opvlammen waardoor het moeilijk kan zijn het onder controle te krijgen. Deze schommelingen komen doordat de huid met rosacea doorgaans gevoelig kan reageren op hormonale veranderingen, temperatuurwisselingen, stress, cosmetica en pittig gekruid of histamine rijk voedingsmiddelen. Mijn collega schreef eerder al eens een blog over voedingstoffen om te vermijden bij rosacea. Je leest deze hier.

Een belangrijke overeenkomt tussen de huidproblemen; zowel couperose als rosacea verergeren door blootstelling aan ultraviolet licht. Bescherm je huid daarom dagelijks met een SPF met UVA en UVB bescherming!

 

Nieuwsgierig naar een peeling? Vragen over de resultaten van een neuscorrectie? Benieuwd naar het proces van een borstcorrectie?
Vraag het Velthuis, en wij stellen jouw vragen aan onze specialisten. Misschien zie je jouw vraag binnenkort uitgebreid terug in een blogartikel!


Hoe kom je van een rode huid af?

Als huidtherapeut begrijp ik goed dat je geen genoegen neemt met een goed bedoelde opmerking als ‘he maar een rode blos staat toch gezond!’. Heb je wel eens gedacht aan een licht- of laserbehandeling? Couperose is doorgaans heel goed te behandelen met een effectieve laserbehandeling waardoor de zichtbare vaatjes voor een groot deel worden verwijderd uit de huid. Ook met ongemakken zoals puistjes en een branderig gevoel hoef je niet te blijven rondlopen. De behandelingen bij rosacea zijn op dit moment gericht op het bestrijden van de aanwezige klachten en symptomen en eventuele micro-organismen op de huid. Uniek bij Velthuis kliniek is dat we ons ook richten op het verbeteren van het cosmetisch beeld en het onderhoud hiervan.

Kijk voor uitgebreide informatie eens verder op onze website of plan een consult bij een van onze huidtherapeuten. Wij helpen je graag verder!

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201