Boek eenvoudig online je consultafspraak   

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Hoe krijg je rosacea en hoe kom je er weer vanaf?

Door Linda van de Poel - 28 / 11 / 2018

Rosacea is een huidaandoening waarbij je last hebt van oppervlakkige bloedvaatjes in het gezicht (couperose) en algehele (diffuse) roodheid. Daarnaast kan het zijn dat je ook last hebt van puistjes, bultjes en grotere ontstekingen. Bij deze huidaandoening zijn er geen mee-eters(comedonen) aanwezig, zoals bij acne wel het geval is. Belangrijk om te weten is dat rosacea een chronische huidaandoening is die helaas niet volledig overgaat. Het is wel mogelijk om door middel van de juiste huidverzorging, huidbehandelingen en het vermijden van triggers de rosacea onder controle te krijgen. Maar wat zijn nou de triggers van rosacea? En wat zijn juiste huidproducten en behandelingen? Ik vertel je er graag wat meer over.

Triggers bij rosacea

Er zijn verschillende uitlokkende factoren die ervoor zorgen dat de rosacea erger wordt. Dit zijn:

 • Irriterende stoffen; vermijd in je verzorgingsproducten parfum, geurstoffen en alcohol.
 • Pittig eten en drinken
 • Zon; gebruik dagelijks een SPF 30-50
 • Temperatuurverschillen; denk hierbij aan verwarming of airco, maar ook aan een heet bad/douche of sauna
 • Stress
 • Histaminerijke voeding; door histamine zetten de bloedvaatjes uit. Tomaten, spinazie, avocado, yoghurt en aardbeien zijn enkele voedingswaren die histamine bevatten.
 • Alcohol; met name rode wijn.
 • Geneesmiddelen; bij vaatverwijdende middelen kan rosacea verergeren. Lokale corticosteroïd crème zal de huidaandoening ook verergeren
 • Roken
 • Sporten; vooral bij cardiotraining wordt de bloedcirculatie flink verhoogd. Zorg dat je niet oververhit raakt en verminder eventueel de intensiteit of de duur van het sporten.
 • Agressieve huidbehandelingen zoals scrubben, microdermabrasie en bindweefselmassages zullen de rosacea geen goed doen

Wil je erachter komen wat jouw triggers zijn? Houd dan een dagboekje bij waarin je vermeld wat je hebt gegeten, gedronken en welke activiteiten je hebt ondernomen. Hierdoor kun je makkelijker achterhalen wanneer de rosacea verergert.

Lees meer: 21 ingrediënten om te vermijden bij rosacea

Huidproducten

Het is van belang om parfum, geurstoffen en alcohol in je verzorgingsproducten te vermijden. Het beste kun je milde huidverzorgingsproducten gebruiken, dan heb je de grootste kans dat je huid dit verdraagt. Het is ook verstandig om huidproducten te gebruiken met hogere concentraties antioxidanten (vitamine C en E), en ingrediënten die de huid herstellen, zoals Niacinamine en Allantoïne.

Behandelingen

Door een combinatie van verschillende methodes is rosacea goed te verminderen. Afhankelijk van je klachten en je huidbeeld kunnen de verschillende kenmerken van rosacea behandeld worden. De mogelijke behandelingen zijn huidverzorging, medicatie, oppervlakkige peeling, IPL en laser. Tijdens je eerste consult maken we direct een huidscan, waardoor we een goede indicatie kunnen geven van de passende behandelingen voor jou!

Heb je last van rosacea? Maak dan gerust eens een afspraak bij een van onze huidtherapeuten. Wij zoeken graag samen met jou naar de meest geschikte behandelingen om je rosacea tegen te gaan!

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201