Boek online je consultafspraak     

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

De verschillende behandel mogelijkheden bij wallen of donkere kringen

plastisch chirurg Johan Wijbenga Door Johan Wijbenga - 16 / 06 / 2021

Heb je last van wallen of donkere kringen onder de ogen en krijg je opmerkingen over een vermoeide blik of verouderde uitstraling hierdoor? Terwijl je niet vermoeid bent, en deze uitstraling dus niet past bij hoe je je voelt. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden om je wallen en donkere kringen te corrigeren zodat je weer een frissere uitstraling krijgt die beter past bij hoe je je voelt.

Veroudering van onderoogleden en het middengezicht

Naarmate je ouder wordt, kunnen er wat betreft de onderoogleden vijf veranderingen optreden die bijdragen aan een vermoeide of verouderde uitstraling.

  1. Oppervlakkig ontwikkelt zich een huidoverschot, waardoor fijne rimpeltjes ontstaan ​​onder de wimpers die leiden tot kraaienpootjes naar de buitenste hoek.
  2. Er ontstaan wallen, die het gevolg zijn van vetophopingen die naar buiten komen doordat het vliesje waar het achter zit slapper wordt.
  3. Direct onder deze wallen ontstaan donkere kringen​​ omdat hier juist volume verloren is gegaan. Dit wordt de traangoot genoemd en wordt vaak benadrukt door de wal erboven en doordat er schaduw in valt.
  4. Op de overgang van onderooglid naar wang kan een ‘zakje’ ontstaan, dat een festoon wordt genoemd, doordat hier huidoverschot ontstaat en de sluitspier rond het oog slapper wordt. Vaak wordt hier (vooral ’s ochtends) vocht vastgehouden.
  5. De ooglidrand wordt slapper en de buitenste hoek van het oog kan losser zijn geworden, waardoor het onderooglid te laag hangt en meer oogwit te zien is (scleral show). Dit kan een wat droevige blik geven. Soms is de ooglidrand naar buiten gekeerd (ectropion) wat leidt tot droge, tranende ogen, of naar binnen gekeerd (entropion) waarbij je last hebt van irritatie door de wimperharen.

Bij iedereen anders

Niet iedereen ontwikkelt al deze problemen, dus is het belangrijk om de behandeling af te stemmen op de individuele problemen van elke patiënt. Het niet overdrijven van een onderooglidcorrectie is de sleutel tot het behouden van het karakter en de identiteit van je ogen, zonder er onnatuurlijk of ‘geopereerd’ uit te zien!

Voorkomen is beter dan genezen

Vaak zijn deze veranderingen voor een deel erfelijk bepaald of het gevolg van een (langdurige) periode van weinig slaap, roken, slechte voeding, stress of een verdrietige periode. Je kunt dus zelf (voor een deel) de veroudering van de onderoogleden op zijn minst vertragen door niet te roken, voldoende te slapen, te zorgen voor gebalanceerde voeding en de huid te beschermen tegen overmatig zonlicht.

Ooglidcorrectie zonder operatie

De onderoogleden kunnen worden verjongd met een niet-chirurgische ooglidcorrectie, door fillers (hyaluronzuur) in de traangoot te injecteren om zo de wallen erboven te camoufleren. Daarnaast kan een tijdelijke spierontspanner worden gebruikt om kraaienpootjes te verminderen. Naarmate we ouder worden, kan het zijn dat het niet goed meer lukt om de wallen te verbergen met fillers en het huidoverschot te veel is om nog met een tijdelijke spierontspanner gladder te maken. Als niet-chirurgische methoden niet (meer) zo goed werken, kan een operatie aan het onderooglid een meer permanente oplossing bieden.

De resultaten van operaties aan het onderooglid blijven 15 jaar of langer, in tegenstelling tot 6 tot 12 maanden voor een niet-chirurgische ooglidcorrectie. Interessant is dat de kosten van herhaalde injecties gedurende 10 jaar 3 tot 4 keer de kosten van een onderooglidcorrectie zijn, dus een operatie is op de lange termijn eigenlijk kosteneffectiever.

Lipofilling van de onderoogleden

Als je al een paar keer naar tevredenheid een filler hebt gebruikt om de wallen of donkere kringen te camoufleren, maar je wilt dit niet iedere 6-12 maanden meer herhalen, kan je ook kiezen voor lipofilling. Lipofilling is een techniek waarbij vetcellen van de ene plek van je lichaam worden getransplanteerd naar een andere plek (vaak het gezicht) om daar voor vulling te zorgen. De vetcellen worden door middel van liposuctie uit het donorgebied gehaald (vaak de flanken, de heupen of de benen). Vervolgens wordt het vet bewerkt en via een klein prikgaatje ingespoten op de plek waar meer volume nodig is. De vetcellen groeien daar vast en maken dan onderdeel uit van het weefsel. Belangrijk om te weten: niet alle ingebrachte vetcellen overleven - ongeveer 70-80% van de vetcellen groeit in, maar dat geeft dus in tegenstelling tot fillers blijvend volume.

We voeren lipofilling regelmatig uit in combinatie met een operatieve ooglidcorrectie.

Ooglidcorrectie met operatie

Dit is onder te verdelen in een eenvoudige onderooglidcorrectie, een uitgebreide onderooglidcorrectie en een midfacelift.

  • Bij een eenvoudige onderooglidcorrectie wordt vaak alleen het huidoverschot en daarbij soms de slapper geworden sluitspier rond het oog gecorrigeerd. Dit kan goed onder lokale verdoving plaatsvinden.
  • Bij een uitgebreide onderooglidcorrectie wordt vet van de wallen verwijderd of verplaatst, en daarbij vaak (maar niet altijd) correctie van de overtollige slappe huid, de sluitspier rond het oog en eventueel ooghoek.
  • Bij een midfacelift worden de gezakte weefsels van de wang omhoog gebracht waarmee festoons worden gecorrigeerd en de neuslippenplooi kan worden verzacht.

Een uitgebreide onderooglidcorrectie en een midfacelift kunnen eventueel ook onder lokale verdoving worden gedaan, maar vaak is het prettiger om hierbij te gaan slapen (sedatie of narcose).

Midfacelift

Naast het optreden van één of meerdere van de 5 bovengenoemde veranderingen, zie je met name in het middengezicht dat met het ouder worden het volume van de wangen afneemt en iets naar beneden zakt. Hierdoor zijn de jukbenen minder vol en worden de plooien op de overgang van de wang en bovenlip dieper. In die gevallen is voor het gewenste effect meer nodig dan een onderooglidcorrectie, en voeren we een operatie uit die we ‘midfacelift’ (lift van het middengezicht) noemen. Dit is een uitgebreidere operatie, maar het geeft dan ook een grote verbetering. Bij een midfacelift worden de diepere, gezakte structuren van de wang gelift door ze vast te hechten aan een stevige structuur (botvlies van de oogkasrand of van het jukbeen). Hiermee wordt voorkomen dat deze structuren weer naar de ongewenste positie terugzakken, en blijft het resultaat langer ‘goed’.

Combineren

Soms is het nodig om de onderooglidcorrectie of midfacelift te combineren met lipofilling om volumeverlies van de traangoot aan te vullen met eigen vet. Een onderooglidcorrectie kan in dezelfde ingreep ook goed worden gecombineerd met verschillende andere ingrepen, zoals een bovenooglidcorrectie en/of een wenkbrauwlift of een facelift.

Nieuwsgierig?

Een goed uitgevoerde onderooglidcorrectie of midfacelift is technisch uitdagend, maar daarom ook één van mijn favoriete ingrepen. Het is zoals gezegd bij iedereen anders. Er zijn weinig operaties die zo’n mooi verschil kunnen maken, en het kan veel betekenen voor je uitstraling en je welbevinden

Wil jij meer weten over een onderooglidcorrectie? Plan dan gerust eens een consult in bij een van onze plastisch chirurgen, zij helpen je graag verder!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201