Blog
Bovenooglidcorrectie of onderooglidcorrectie; weet jij de verschillen?
De bovenooglidcorrectie en de onderooglidcorrectie zijn twee zeer verschillende ingrepen, die verschillende problemen aanpakken. Heb je bijvoorbeeld last van slappe huid en gezichtsveldbeperking? Dan kies je voor een andere ingreep dan wanneer je last hebt van wallen en donkere kringen. Wat deze verschillen precies zijn en wanneer je voor een onder- of juist bovenooglidcorrectie kiest, leg ik je graag uit in dit blogartikel.
Waarom een bovenooglidcorrectie?
Een bovenooglidcorrectie wordt meestal uitgevoerd omdat in de loop van de jaren de huid van het bovenooglid minder elastisch wordt en op de ooglidrand gaat hangen. Dat veroorzaakt een moe en zwaar gevoel, en daarbij zie je er vaak ook vermoeid uit. Daarnaast kunnen er ook functionele klachten zijn, zoals een gezichtsveldbeperking, tranende ogen of hoofdpijn. Mensen trekken als reactie vaak de hele dag de wenkbrauwen wat op. Juist omdat het een relatief eenvoudige ingreep is die, mits door ervaren handen uitgevoerd, een goed voorspelbaar en fraai resultaat geeft, is de bovenooglidcorrectie zo’n dankbare ingreep. Het is niet voor niets de meest uitgevoerde plastisch chirurgische ingreep.
Waarom een onderooglidcorrectie?
Bij de onderoogleden is de oorzaak wat ingewikkelder. Mensen vertellen me tijdens het consult dat zij vaak te horen krijgen dat ze er zo moe uitzien, maar dit komt zelden door slappe, verouderde huid. Hun gezicht is in de meeste gevallen getekend door flinke wallen en donkere kringen onder de ogen. Veelal is dit genetisch bepaald en zijn op oude foto’s uit de puberteit al lichte wallen te zien. Deze wal ontstaat door het uitpuilen van een beetje vet uit de oogkas. Ter hoogte van de rand van de oogkas vlak onder dat uitpuilende vet is de kring te zien. Deze donkere kring is eigenlijk een soort slagschaduw die wordt veroorzaakt door de wal erboven. De beste behandeling voor dit probleem is meestal het vet dat uitpuilt te verplaatsen en eventueel zó weg te halen dat de wal en de kring weer op één niveau liggen en de wal geen schaduw meer kan veroorzaken.
Een ander probleem zijn de vochtzakjes bij de onderoogleden. Deze zitten iets lager dan de wal, ongeveer ter hoogte van het jukbeen. De correctie hiervan is vaak behoorlijk lastig en kan littekens opleveren die de eerste tijd nogal zichtbaar zijn. Gelukkig komen deze vochtzakjes in de praktijk niet veel voor.
Nieuwsgierig naar een peeling? Vragen over de resultaten van een neuscorrectie? Benieuwd naar het proces van een borstcorrectie?
Vraag het Velthuis, en wij stellen jouw vragen aan onze specialisten. Misschien zie je jouw vraag binnenkort uitgebreid terug in een blogartikel!
De behandeling
De bovenooglidcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep; het kan goed plaatsvinden onder plaatselijke verdoving en grote complicaties doen zich zelden voor. Een onderooglidcorrectie is ook geen grote ingreep, maar is net iets lastiger dan de bovenooglidcorrectie. Voornamelijk bestaat het risico dat het onderooglid wat open blijft staan ten gevolge van de beschadiging door de operatiewond. Dit risico is eenvoudig te voorkomen door via een sneetje in het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid te opereren, zodat er alleen wat beschadiging van het slijmvlies ontstaat. Dat geneest vrijwel altijd zonder grote problemen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat er op deze manier geen zichtbaar litteken in de huid ontstaat.
Heb jij last van een vermoeide blik en wil je weten welke ingreep het meest geschikt is voor jou? Kom dan gerust eens op consult bij een van onze plastisch chirurgen. Wij helpen je graag verder!
Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!