Profiteer nu van onze fijne zomeractie 

Lees meer
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Collageen: dé trend voor een mooie huid

25 / 10 / 2023

Na hyaluronzuur lijkt nu collageen het nieuwe toverwoord voor een soepele, jong uitziende huid. Op TikTok en Instagram buitelen de influencers over elkaar om te laten zien wat collageenpoeders en -pillen doen. Waarom is collageen nu zo populair en hoe laat je je huid er maximaal van profiteren?

Wat doet collageen voor je huid?

Je lichaam bestaat voor een flink deel uit collageen. Deze stof zit bijvoorbeeld in je botten, je kraakbeen, je pezen, je haren, je nagels én in je huid. Collageen kun je zien als bouwsteen: het zorgt ervoor dat je huid stevig en soepel blijft. Je huid maakt zelf collageen aan, maar vanaf je 25e wordt dat elk jaar wat minder. Daardoor ontstaan op den duur fijne lijntjes en rimpels en wordt je huid slapper. Als je veel in de zon bent, rookt, drinkt of veel suiker eet, gaat de afbraak van collageen sneller. En dat zie je dus aan je huid.

Het idee achter de collageentrend is simpel: als je extra collageen in je huid kunt krijgen, houd je die langer die fris en jong en ga je rimpelvorming tegen. De vraag is alleen: hoe kun je dat het beste doen?

Collageen slikken of drinken

BN’ers en Hollywoodsterren maken volop reclame voor collageenpillen en -drankjes. Door dagelijks een collageensupplement te nemen help je de huid van binnenuit, dat is het idee. Het nadeel van deze manier van collageen nemen, is dat het product eerst door je maag en darmen moet om je huid te kunnen bereiken. Je wilt de cellen in de huid die collageen aanmaken stimuleren, en de kans dat dat gebeurt is dus best klein. Uit onderzoek blijkt dat het drinken of slikken van collageen wel kan helpen voor soepele gewrichten, maar het effect op de huid is niet overtuigend aangetoond.

Collageen smeren

In de schappen van de drogist en de parfumerie staan inmiddels ook volop crèmes en serums met collageen. In een uitzending van ‘De Keuringsdienst van Waarde’ legde cosmetisch dermatoloog Peter Velthuis (inderdaad, de oprichter van Velthuis kliniek) uit dat je van die producten geen wonderen mag verwachten. Collageenmoleculen zijn namelijk te groot om door de huidbarrière te kunnen dringen.

Wat wél kan is dat je een crème gebruikt met peptiden. Peptiden zijn kleiner en kunnen wel in de huid komen. Daar kunnen ze de huid het signaal geven om zelf nieuw collageen aan te maken. Of je het effect ook met het blote oog kunt zien, moet je dan nog even afwachten.

Collageen en injectables

Een methode waarvan we zeker weten dat het zichtbaar resultaat geeft, zijn injectables die de collageenproductie stimuleren. Er wordt dan geen collageen in de huid gebracht, maar door de fibroblasten in je huid een prikkel te geven activeer je de aanmaak van nieuwe collageenvezels. De huid zorgt er dus zélf voor dat de hoeveelheid collageen toeneemt. Dat kun je op verschillende manieren doen.

Profhilo bijvoorbeeld is een behandeling waarbij we een grote hoeveelheid puur hyaluronzuur door middel van injecties in de huid brengen. Hyaluronzuur bindt vocht aan zich, waardoor de huid er direct voller en goed gehydrateerd uitziet. Maar deze stof stimuleert ook de aanmaak van collageen, waardoor je huid haar stevigheid terugkrijgt.

Een andere methode om de collageenproductie op te schroeven, is microneedling. Daarbij worden met een speciale Dermapen op hoge snelheid minuscule gaatjes in de huid gemaakt. Die kleine beschadigingen zetten het lichaamseigen herstelmechanisme in gang waarbij groei- en helende factoren vrijkomen. Daar reageert de huid op met de aanmaak van nieuw collageen. Je huid wordt hierdoor zichtbaar steviger en gladder.

Nieuw: hybride filler HArmonyCA

Sinds kort is er een nieuwe filler op de markt: HArmonyCA, een hybride filler die zowel hyaluronzuur als calciumhydroxyapatiet bevat. Dit zijn allebei stoffen die van nature in het lichaam voorkomen. Hyaluronzuur heeft een vochtbindende werking en vult lijntjes en rimpels van binnenuit op. Calciumhydroxyapatiet geeft de huidcellen het signaal om nieuwe collageenvezels te produceren. Na een behandeling met HArmonyCA krijgt je huid een fijnere structuur, een mooie glow en een subtiele lift. De vorming van nieuw collageen houdt lang aan, waardoor je dus langdurig plezier hebt van het liftende effect.

Meer weten over injectables die de collageenproductie stimuleren? Plan dan gerust eens een afspraak bij een van onze cosmetisch artsen. Zij helpen je graag verder! 

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201