Boek eenvoudig online je consultafspraak  

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

8 tips tegen een droge winterhuid

Door Ineke Heijneman - 01 / 02 / 2021

Onze huid is in de winter vaak droger en kan jeuken, vlekkerig en schilferig zijn. Dit is het gevolg van een lagere luchtvochtigheid en verminderde talgproductie gedurende de wintermaanden. Talg bestaat voor het grootste gedeelte uit vet en dat zorgt er voor dat de huid vocht vast kan houden en soepel blijft. Als de huid minder talg aanmaakt, kan het vocht in de huid makkelijker verdampen. Dit merk je dan aan droge handen, gesprongen lippen en schrale wangen. Ook rosacea kan meer opspelen in de wintermaanden door de grote temperatuurverschillen; buiten is het koud en binnen juist warm. Daarnaast is het mogelijk dat je meer last krijgt van ontstekingen bij acne.

Tips voor huidverzorging in de winter

 1. Beschermlaagje aanbrengen
  De koude lucht buiten is droog: er zit relatief minder vocht in de lucht dan bij normale of warme temperatuur. Je merkt dat je buiten sneller droge ogen, droge lippen of een trekkerige huid krijgt. Voordat je naar buiten gaat kun je je huid daarom een beschermlaagje bieden met een goede lippenbalsem en wat vettere crème. Gewoon een beetje vaseline kan ook al goed werken! Een nachtje vaseline op het gezicht kan wonderen doen bij een extreem droge huid. De kans op allergische reacties is heel klein en het is zeer geschikt voor de zeer droge en gevoelige huid.
 2. De juiste gezichtsverzorging
  Vermijd ongewenste ingrediënten die ongemerkt je huid extra droog maken. Dit geldt dus voor gezichtsverzorging, lippenbalsem, bodylotions en wasgels. Een paar belangrijke ingrediënten waar je zelf op kunt letten zijn ‘alcohol’, ‘alcohol denat’ of ‘ethanol’ in de producten die je kunt smeren. Bij producten om mee te wassen, kun je het beste de sulfaten vermijden, zoals ‘sodium laureth sulphate’ en ‘sodium lauryl sulphate’. Ze breken de natuurlijke huidbarrière af waardoor je huid kwetsbaarder wordt en sneller geïrriteerd. Gebruik verder ongeparfumeerde producten en die voorzien zijn van één of meerdere van de volgende ingrediënten: glycerine, petrolatum, ceramiden, dimethicone, hyaluronzuur en niacinamide.

 3. Glycolzuurpeeling
  Verwijder dode huidcellen met glycolzuur. Glycolzuur verwijdert niet alleen dode huidcellen, maar zorgt ook dat hydraterende ingrediënten beter in de huid vast gehouden kunnen worden. Bij Velthuis kliniek worden peelings met glycolzuur uitgevoerd door de huidtherapeuten.

 4. Meer luchtvochtigheid in huis
  De verwarming binnen haalt nog meer vocht uit de lucht. Probeer de lucht in huis wat minder droog te maken door bijvoorbeeld de was niet in de droger te doen. Een bakje aan de verwarming hangen is een andere mogelijkheid en meer planten in huis halen en deze regelmatig sproeien is ook een goede optie.

 5. Niet te warm douchen
  Wist je dat al dat water je huid enorm uitdroogt? Zelfs zonder zeep moet je huid lang herstellen! Douchen en badderen is dus een redelijke aanslag op je natuurlijke huidbarrière. Het is wel belangrijk om je huid regelmatig te reinigen. Zo voorkom je een doffe huid met verstoppingen en heb je minder kans op een overbevolking van je huid met p.acnes ( de bacterie die zorgt voor ontstekingen als je last hebt van acne). Douche dus kort en niet te heet en gebruik alleen milde producten zoals douchegels om mee te wassen.

 6. Kleding voor de extreme kou
  Bij heel erg koud weer kun je juist beter geen crème gebruiken. De reden is een vergrote kans op bevriezing van de huid. Door de crème voel je ook minder snel de bevriezing van de huid. Ben je langere tijd in koude temperatuur, dan is het beter om je daarop te kleden. De kleding zorgt ervoor dat er minder vocht uit de huid verdampt. Een goede muts en sjaal kunnen je daarbij helpen.

 7. Zonbescherming
  Vaak wordt gedacht dat zonbescherming in de winter niet nodig is, omdat de zon niet schijnt. Het is goed om te realiseren dat UVA het gehele jaar door aanwezig is. De UVA wordt minder goed gefilterd door de wolken en gaat dwars door bijvoorbeeld de ramen van een auto en ook kleding houdt niet al deze straling tegen. Bescherm daarom je huid ook in de wintermaanden met een zonnebrandcrème. Bedenk verder dat bij schaatsen en sneeuw weerkaatsing van de Uv-straling optreedt. Deze weerkaatsing bij sneeuw is ongeveer 80%.

 8. Rosacea
  Deze aandoening kan tijdens de winter verergeren. Rosacea is een chronische huidaandoening met kenmerken als blozen, roodheid, bultjes, puistjes en uitgezette bloedvaatjes. De huid kan een pijnlijk en branderig gevoel geven. Een van de uitlokkende factoren bij rosacea is de overgang van kou naar warmte, maar ook bijvoorbeeld de blootstelling aan zonlicht. Een huid met rosacea is vaak erg gevoelig.

Indien je verergering van klachten in de winter hebt, kom dan eens langs op consult bij een van de huidtherapeuten, er zijn meerdere behandelingen mogelijk.

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201