Boek eenvoudig online je consultafspraak   

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Ervaringsverhaal

De borstverkleining van N.

Borstverkleining behandeld door Drs. Anne van Leeuwen

Als je veel lichamelijke klachten hebt door te zware borsten, wordt een borstverkleining vaak vergoed door de zorgverzekering.

Fysiotherapie voor pijnklachten
(24) “Mijn lichaamstype is best tenger, maar ik had cup H. Mijn borsten waren echt groot dus en dat vond ik niet leuk. In Nederland is die cupmaat nauwelijks verkrijgbaar, ik droeg daarom vaak een beha die net iets te klein was. Door die zware borsten had ik altijd last van pijn in mijn nek, rug en schouders. Een vriendin van mij vertelde dat het mogelijk is om een borstverkleining vergoed te krijgen als je er zoveel last van hebt. Daarvoor moest ik wel eerst naar de huisarts. Dat heb ik gedaan. Ik heb hem al mijn klachten verteld en vroeg wat er mogelijk was. Hij adviseerde om 6 maanden fysiotherapie te doen en 6 maanden een steunende beha te dragen. Maar van die beha kreeg ik juist meer pijn in mijn schouders en de fysio moest ik zelf betalen omdat het niet in mijn pakket zat. Na een half jaar merkte ik geen enkel effect.

Borstverkleining bij Velthuis kliniek
Ik ben toen teruggegaan naar de huisarts en zei: ik heb het geprobeerd maar het werkt niet. Ik wil gewoon mijn leven leven, en niet elke dag kijken wat ik niet kan dragen of doen. Misschien kan een borstverkleining ervoor zorgen dat mijn leven verandert, dat mijn leven eindelijk kan beginnen. We hebben samen gekeken waar ik terecht kon, en Velthuis kliniek had minder wachttijd dan anderen. De huisarts heeft me aangemeld en de volgende dag werd ik al gebeld door de kliniek om een consult in te plannen, dat was heel fijn.

Duidelijk over de risico’s
Op het consult heeft drs. Anne van Leeuwen alles duidelijk uitgelegd: wat de risico’s zijn, hoe het herstel zou verlopen, maar ook dat ik vanwege mijn huidskleur misschien niet zo netjes zou genezen als iemand met een lichtere huid. Het zou ook kunnen dat je na een borstverkleining minder gevoel hebt in je borsten of dat je geen borstvoeding meer kunt geven. Ik had zelf al onderzoek gedaan dus ik wist dat al, maar het is toch goed om het nog even te horen van de dokter. Dat ik later misschien geen borstvoeding kan geven was voor mij niet heel belangrijk; je kunt dat ook anders doen. Ik wil leven in het nu, niet voor de toekomst. Dus besloot ik het te doen.

Eindelijk de borsten die je wilt
We hebben meteen een datum voor de operatie in september geprikt. Het consult was in mei, dus ik dacht: ik heb nog tijd. Maar opeens was het zover. Ik vond het een beetje spannend maar voelde ook opwinding bij het aftellen: nog even en dan krijg ik eindelijk wat ik wil. Toen ik aankwam bij de kliniek waren de mensen fijn en behulpzaam. Ik had echt een leuke tijd daar en was niet heel nerveus. Ik ging onder narcose en toen ik wakker werd was alles gedaan.

Weinig pijn na borstverkleining
Het herstel ging echt heel goed. Mijn vader zorgde voor mij maar eigenlijk kon ik alles best zelf doen. Het enige probleem was slapen: ik was gewend om op mijn buik te slapen en dat mag even niet. Maar na een paar dagen ging dat prima. Pijn heb ik echt nauwelijks gehad. Toen ik na een week op controle moest, heb ik gevraagd: ik heb bijna geen pijn, moet ik die medicijnen blijven innemen? Dat hoefde toen niet meer. Al met al was het echt een fijne ervaring, ik zou het zo weer doen.

Borsten die passen bij je lichaamstype
De plastisch chirurg heeft mijn borsten niet alleen verkleind, maar ook gelift. Ik heb dus een ankervormig litteken en een zogenaamde ‘lollipop’ rond de tepel. Het is nu een cup C geworden, dat is een enorm verschil. Op het consult vroeg ze wat ik in gedachten had. Ik dacht dat voor mijn lichaam een grote B of kleine C fijner zou zijn. De dokter legde toen uit dat zij kijkt naar hoe je lichaam eruitziet, ze denkt niet in cupmaten. Ik zou de borsten krijgen die passen bij mij lichaamstype, en dat heeft ze fantastisch gedaan.

Ik ben alleen maar blij, kon niet blijer zijn. Als ik kleding ga kopen heb ik geen probleem meer dat iets niet past. Eindelijk ben ik the me that I was meant to be. Ik leef nu mijn beste leven, dat voel ik echt. Ik heb de operatie uiteindelijk helemaal vergoed gekregen, alleen de medicijnen en het consult moest ik zelf betalen. In ruil daarvoor heb ik nu een lichaam dat helemaal klopt.”

"Ik had altijd last van pijn in mijn nek, rug en schouders."

Bel 088 - 7785201