Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Borstimplantaten

Alles wat je wilt en moet weten over borstimplantaten

Borstimplantaten worden al sinds de jaren ’60 gebruikt, zowel om cosmetische als om medische redenen. Inmiddels heeft ongeveer 1 op de 30 vrouwen in Nederland borstimplantaten. De specialisten van Velthuis kliniek hebben veel ervaring met deze ingreep: in de afgelopen 25 jaar hebben zij duizenden borstcorrecties uitgevoerd.

Bij Velthuis kliniek staan kwaliteit en veiligheid altijd voorop. Je kunt erop vertrouwen dat onze artsen op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op dit gebied, en dat je altijd een duidelijke en eerlijke voorlichting krijgt. Ook als het gaat om de eventuele risico’s van borstimplantaten. Als kliniek volgen we alle berichtgeving op de voet en houden we ons uiteraard aan de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Op deze pagina geven we je zo transparant mogelijk alle informatie over borstimplantaten. Heb je vragen over de veiligheid van borstimplantaten? Of denk je dat je klachten ervaart van je borstimplantaten? Neem dan contact met ons op. We nemen je klachten serieus en kijken samen met jou naar de beste oplossing.

Actualiteit

Radar 12 december 2022
Ook op tv wordt er soms aandacht besteed aan de mogelijke risico's, zoals op 12 december 2022 in een uitzending van Radar. Dergelijke berichten zorgen voor ongerustheid. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie begrijpt deze zorgen en heeft daarom een reactie geplaatst op haar website. Die kun je hier lezen.Platinum haartest
Ook merken we dat onze plastisch chirurgen in 2022 steeds meer vragen krijgen over de (platinum) haartest om lekkende implantaten op te sporen. Dit omdat er in de media uitgebreid aandacht aan werd besteed. Uit onafhankelijk onderzoek van het Amsterdam Universiteit Medisch Centrum is aangetoond dat een (platinum) haartest niet kan worden gebruikt om lekkende borstimplantaten 'op te sporen'. De haartest is ondertussen van de markt gehaald. Meer nieuws over dit onderzoek lees je op de website van het Amsterdam UMC en op website van de NVPC.

September 2022 FDA
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is daarnaast extra alert na een nieuwe melding van De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in september 2022 over borstimplantaten. Meer informatie hierover en de reactie van de NVPC vind je hier.

Breast Implant Illness
Regelmatig wordt in de media aandacht besteed aan de veiligheid van borstimplantaten. Daarbij is er veel aandacht voor allerlei lichamelijke klachten, wat breast implant illness (BII) wordt genoemd. Vaak worden conclusies getrokken, die geen enkele wetenschappelijke onderbouwing hebben. Dit zorgt voor ongerustheid bij patiënten die nadenken over een borstreconstructie na borstkanker of vrouwen die implantaten hebben genomen om cosmetische redenen. Zij vragen zich of dit wel veilig is en welke gezondheidsrisico’s zij lopen. De NVPC, de beroepsvereniging voor plastisch chirurgen, begrijpt deze zorgen en wil alle betrokkenen zo goed mogelijk informeren. Daarom publiceerden zij een artikel waarin ze een aantal veel gestelde vragen beantwoorden, die vaak in de spreekkamer worden gesteld. Dit lees je hier.

Informatie en voorlichting

Omdat wij het belangrijk vinden dat jij jouw keuze voor borstimplantaten goed en weloverwogen kunt nemen, zorgen we ervoor dat je duidelijke, heldere en eerlijke informatie krijgt. Die informatie geven we op verschillende momenten en op verschillende manieren. We hanteren daarbij de richtlijnen die zijn opgesteld door de beroepsvereniging van plastisch chirurgen, de NVPC.

Uitgebreide informatie op de website

Op deze website vind je informatie over de verschillende mogelijkheden, het behandeltraject, de nazorg en de risico’s. Lees bijvoorbeeld de pagina over borstvergrotingen, de pagina over borstimplantaten en de ervaringen van andere cliënten. Daarmee kun je je al goed voorbereiden op het consult met de arts.

Consult met de plastisch chirurg

Tijdens het gesprek met de plastisch chirurg krijg je uitgebreide voorlichting. We bespreken de mogelijkheden, de voor- en nadelen en de risico’s met je. Ook kun je al je vragen stellen. Door middel van 3D simulatie is het ook mogelijk om goed weer te geven hoe de vergrote borsten er bloot uit komen te zien. 

Informatie (digitaal) mee zodat je een weloverwogen afweging kan maken

Na afloop van het consult krijg je alle informatie (digitaal) mee. Zo kun je alles thuis nog eens rustig nalezen en een weloverwogen afweging maken. Bij een borstvergroting met siliconen implantaten krijg je altijd de Chirurgische bijsluiter van de NVPC mee. Heb je nog vragen? Onze artsen en consulentes staan voor je klaar.

Tekenen van een toestemmingsformulier bij besluit om ingreep te ondergaan

Besluit je de ingreep te ondergaan, dan vragen we je een toestemmingsformulier te ondertekenen. Daarin verklaar je dat je goed hebt nagedacht over de operatie, dat je weet wat de risico’s en mogelijke complicaties zijn en dat je goed en volledig geïnformeerd bent door ons.

Zorgpad 'Mijn Velthuis kliniek'

Bij Velthuis kliniek zijn we altijd bezig om de zorg voor onze cliënten beter, sneller en vriendelijker te maken. Daarom hebben we voor jou de digitale omgeving 'Mijn Velthuis kliniek' ontwikkeld. Met dit handige online zorgpad kun je je zorgeloos voorbereiden op jouw borstvergroting behandeling, want je hebt alle informatie direct bij de hand. Via deze link lees je er meer over.

Nacontroles

Ook tijdens de nacontroles geven we je uitgebreide informatie en is er alle ruimte en tijd om je vragen te stellen.

Nazorg en controle van je borstimplantaten

Velthuis kliniek gebruikt alleen borstimplantaten van de hoogste kwaliteit. Deze implantaten voldoen aan alle zeer strenge internationaal vastgelegde eisen. De fabrikant geeft dan ook een levenslange garantie op de implantaten. Daarnaast biedt Velthuis kliniek speciaal voor haar cliënten een follow-up programma voor borstimplantaten aan. Hierover lees je verderop meer.

Nazorg na de operatie

Om er zeker van te zijn dat je herstel naar wens verloopt, bestaat ons nazorgtraject uit minimaal drie contactmomenten:

  • De dag na de ingreep hebben we telefonisch contact om te zien hoe het gaat
  • Na twee weken kom je langs voor een controle en het verwijderen van de hechtingen
  • Na drie tot zes maanden volgt de eindcontrole bij de plastisch chirurg

Het is mogelijk dat je na een borstvergroting met implantaten lichamelijke klachten ervaart. Deze kunnen in het eerste jaar na de ingreep te maken hebben met de operatie en het herstel daarvan. Heb je klachten? Dan kun je altijd een telefonisch consult of controle afspraak inplannen met je behandelend arts. Het maakt daarbij niet uit hoe lang het is geleden dat de operatie heeft plaatsgevonden. Ook dit is onderdeel van ons nazorgtraject. Voor het maken van zo’n afspraak bel je ons op 088-7785221

Nazorg na langere tijd

Het kan soms voorkomen dat je na langere tijd klachten krijgt, bijvoorbeeld na enkele jaren. Dit kan dan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk of de klachten plaatselijk in je borst(en) zijn of dat je algehele lichamelijke klachten hebt.

Eén van de oorzaken van plaatselijke klachten in je borst kan zijn dat het implantaat is gescheurd. Je lichaam kan daar een beschermlaagje omheen vormen en dat geeft pijnklachten. Geen enkele producent kan een levenslange houdbaarheid beloven of garanderen dat het implantaat nooit zal scheuren. Het kan dus gebeuren dat je implantaat na verloop van tijd toch stuk gaat. Uit grote FDA-studies (Food & Drug Administration) weten we dat er gemiddeld 6,6% kans is op een scheur in 10 jaar voor het merk (Mentor) dat wij in onze kliniek gebruiken. Andere merken kunnen een hoger percentage hebben. 

Dat een implantaat gescheurd is, kun je bijvoorbeeld merken aan pijn of een vervorming van je borst. Het onderzoek dat de meeste zekerheid geeft of een implantaat wel of niet is gescheurd, is een MRI. Omdat er te weinig MRI’s in Nederland zijn om alle borstimplantaten te checken, is het niet mogelijk om alle vrouwen periodieke MRI-controles aan te bieden. Dit zou ten koste gaan van de oncologische zorg. De gereviseerde richtlijn borstimplantaten geeft daarom aan dat er alleen aanvullend onderzoek nodig is bij klachten.

Echter: in 30% van de gevallen dat er een scheur in het borstimplantaat zit, merk je daar niets van. We noemen dit een ‘silent rupture’. Om die reden biedt Velthuis kliniek de mogelijkheid om elke 5 jaar een MRI te laten doen. Wij hebben dit geregeld voor onze eigen cliënten buiten de ziekenhuizen om. Onze cliënten geven aan dat ze het fijn vinden om hier zekerheid over te hebben, ondanks de richtlijn.

Follow-up programma borstimplantaten van Velthuis kliniek

Wij merken dat er steeds meer vrouwen zijn die graag periodiek hun borsten willen laten controleren. Dat begrijpen wij heel goed: zeker weten dat alles in orde is, geeft je een veilig gevoel. Daarom hebben we exclusief voor onze eigen cliënten een uniek Borstimplantaten Controle Programma opgezet. Deelname aan dit programma is vrijwillig.

Voor dit programma werken we samen met het MRI Centrum. Als cliënt van Velthuis kliniek kun je daar tegen een gereduceerd tarief een MRI-scan van je borsten laten maken. Onze plastisch chirurgen vragen op jouw verzoek de MRI voor je aan en bellen de uitslag netjes door. Ook zullen ze, met jouw toestemming, de uitslag koppelen aan jouw dossier. Ziet alles er prima uit? Dan hoeft er niets te gebeuren. Zien we iets op de scan? Dan bespreekt onze plastisch chirurg met je welke vervolgstappen er nodig zijn. Goed om te weten: deze MRI is speciaal geschikt om de borstimplantaten te beoordelen, maar niet om borstklierweefsel op borstkanker te screenen.

Heb je interesse of wil je meer weten, dan lees je hier meer over het Borstimplantaten Controle Programma.

Geen klachten? Dan niet vervangen

Wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen van plastisch chirurgen geven aan dat bij cliënten die geen klachten hebben en waarbij de implantaten intact zijn, de implantaten die in onze kliniek gebruikt worden niet periodiek vervangen hoeven te worden. Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op bijvoorbeeld scheuren van de implantaten toeneemt.

Wees zelf ook alert op veranderingen van je borsten. Bijvoorbeeld als ze ineens groter worden, van vorm veranderen, pijn gaan doen of als je een knobbel voelt. Als je klachten hebt, is het altijd verstandig om naar je arts te gaan voor onderzoek.

De risico’s van borstimplantaten

Velthuis kliniek informeert je graag zo transparant mogelijk over mogelijke complicaties en risico’s van een ingreep. Elk lichaamsvreemd product dat wordt geïmplanteerd, brengt risico’s met zich mee. En in de toekomst kunnen nieuwe inzichten ook tot nieuwe conclusies leiden. Jij beslist zelf of je dit risico wilt nemen. Voor een volledig overzicht kun je de Chirurgische Bijsluiter van de NVPC lezen. Wij geven deze bijsluiter ook altijd mee na een borstconsult.

In de media lees je zo nu en dan verontrustende berichten over complicaties bij borstimplantaten. Hieronder leggen we de verschillende termen graag aan je uit.

Ruptuur, scheuren of lekkage

 

Borstimplantaten kunnen, net als andere medische hulpmiddelen, kapotgaan. Termen als ruptuur, scheuren of lekkage worden hier doorelkaar gebruikt in de media. Wanneer een siliconen borstimplantaat scheurt, kan de gel rondom het implantaat terecht komen. 90% van de rupturen ontstaat binnen het kapsel (intracapsulair), 10% ontstaat buiten het kapsel (extracapsulair). Op een MRI kan dit duidelijk aangetoond worden. Velthuis kliniek maakt gebruik van Mentor borstimplantaten. Uit FDA onderzoek blijkt dat 8-10 jaar na een borstvergroting een Mentor implantaat in 6% van de gevallen gescheurd is. Zo’n beschadigd implantaat kan niet worden gerepareerd. Er zijn geen aanwijzingen dat een kapot implantaat schadelijk is voor je gezondheid, maar adviseren wel het implantaat te vervangen of te verwijderen. Goed om te weten: Mentor, de fabrikant van de implantaten die wij gebruiken, geeft levenslange garantie op scheurvorming. Moet er eentje vervangen worden, dan wordt het implantaat vergoed door de fabrikant en ook het borstimplantaat van de andere borst wordt vergoed door Mentor, mits beide borstimplantaten weer van Mentor zijn.

Zweten of gelbleed

Borstimplantaten kunnen een kleine hoeveelheid siliconen moleculen diffunderen (lekken) door een intact implantaatomhulsel. Dit wordt ook wel ‘gelbleed’ of ‘zweten’ genoemd. De hoeveelheid is tegenwoordig vele malen minder dan toen er nog vloeibare siliconen borstimplantaten werden gebruikt en de omhulsels van implantaten dunner waren. Dit zweten/gelbleed klinkt alarmerend, maar moet in perspectief gezien worden; de hoeveelheid is 40 keer minder dan wat wordt geabsorbeerd uit dagelijkse consumentenproducten die siliconen bevatten. Wetenschappelijk bewijs ondersteunt dat het extreem lage niveau dat door het omhulsel kan zweten, geen significant gezondheidsrisico inhoudt.

Platina

Platina is het enige metaal dat tijdens het productieproces is toegevoegd aan de siliconengel en omhulsels van borstimplantaten. Wetenschappelijk bewijs ondersteunt dat het extreem lage niveau van het specifieke type platina dat in borstimplantaten wordt gebruikt en dat via het omhulsel kan diffunderen (lekken), geen significant gezondheidsrisico inhoudt. De Amerikaanse FDA heeft achtergrondinformatie over dit type platina gepubliceerd, samen met een overzicht van onderzoeken die zijn uitgevoerd om het veilige gebruik van dit bestanddeel te bevestigen. De commerciële Platina haartest die zou kunnen aantonen dat er siliconendeeltjes in lichaam bevinden is inmiddels van de markt gehaald

Kapselvorming

Kapselvorming is een natuurlijk proces: het lichaam maakt een beschermlaagje van bindweefsel aan rondom het implantaat. Bij de meeste vrouwen is het kapsel een soepel vlies waar je niets van merkt. Soms kan het kapsel echter steviger en strakker worden, we noemen dit dan een kapselcontractuur. Je borst voelt harder aan en je hebt dan ook pijnklachten.

Overmatige kapselvorming (kapselcontractuur) kan al snel na een operatie optreden, maar ook pas jaren later. Bij wie dit optreedt en of het gebeurt, is niet altijd te voorspellen en kan door meerdere factoren veroorzaakt kan worden. Bekend is bijvoorbeeld dat roken de kans op kapselvorming significant verhoogt, net als een infectie na de operatie of een te groot implantaat in een te kleine ruimte. Het komt ook vaker voor bij plaatsing van het implantaat voor de borstspier en bij gladde borstimplantaten. De kans op overmatige kapselvorming neemt met de tijd steeds meer toe. Kapselvorming kan ontstaan aan één of beide zijden.

Hoe vaak komt kapselvorming voor?
Uit onderzoek blijkt dat 8-10 jaar na een borstvergroting bij 5-10% van de vrouwen overmatige kapselvorming optreedt. Kapselvorming is geen risico voor je gezondheid, maar kan wel pijnklachten geven. We kunnen het kapsel operatief verwijderen waarna het implantaat vervangen of verwijderd dient te worden. Kapselvorming kan echter opnieuw terugkeren.

BIA-ALCL

BIA-ALCL staat voor Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker en gerelateerd aan borstimplantaten. Inmiddels is gebleken dat bij vrouwen met siliconen borstimplantaten ALCL vaker voorkomt dan bij vrouwen zonder borstimplantaten. Vaak ontstaat het langere tijd na het plaatsen van het borstimplantaat: dit verschilt echter van enkele maanden tot vele jaren na de implantatie. ALCL is overigens goed te behandelen en is geen borstkanker.

Hoe vaak komt ALCL voor?
ALCL is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Voor vrouwen met een borstimplantaat is het risico hierop 0,014 procent. Tegen de tijd dat een vrouw met een borstimplantaat 50 jaar is geworden, is de kans dat zij deze ziekte heeft gekregen ongeveer 1 op 35.000. Dat wordt 1 op 7.000 tegen de tijd dat zij 75 jaar is. Ter vergelijking, vrouwen hebben 1: 7 kans op krijgen van borstkanker.

Hoewel ALCL dus maar heel weinig voorkomt, is het belangrijk dat je goed let op mogelijke symptomen. Als je er op tijd bij bent, is de ziekte goed te behandelen met volledige genezing

Wat zijn de klachten van ALCL?
Je herkent ALCL aan het relatief snel groter worden van een borst met een borstimplantaat of aan een knobbel in de borst met een borstimplantaat. Als je deze klachten hebt, wil niet zeggen dat je dan gelijk ALCL hebt, maar moet er wel onderzoek naar gedaan worden. Meer informatie kun je vinden op de site van de NVPC.

Uit recent onderzoek blijkt dat BIA-ALCL vooral voorkomt bij vrouwen met macrogetextureerde borstimplantaten zoals Natrelle implantaten van het merk Allergan; ongeveer 70 procent van de Nederlandse vrouwen met ALCL had deze implantaten. Sinds najaar 2018 wordt dit type borstimplantaten niet meer gebruikt. Je herkent ALCL aan het relatief snel groter worden van een borst met een borstimplantaat of aan een knobbel in de borst met een borstimplantaat. Meer informatie kun je vinden op de site van de NVPC. Heb je deze klachten? Neem dan contact op met ons via 088-7785201.

 

ASIA syndroom

Het ASIA syndroom (Auto-Immune Syndrome Induced by Adjuvants) is de naam voor een verzameling van auto-immuun gerelateerde klachten die ontstaan na het plaatsen van een lichaamsvreemd materiaal in het lichaam. Dat kan bijvoorbeeld een spiraaltje zijn, een pacemaker, een heupprothese of een borstimplantaat. De klachten variëren van vermoeidheid en haaruitval tot gewrichts- en spierklachten. Waarschijnlijk worden de klachten veroorzaakt door een overmatige reactie van het immuunsysteem tegen dit ‘vreemde’ materiaal.

BII

BII (Breast Implant Illness) is een term die vaak gebruikt wordt als vrouwen aspecifieke klachten hebben én borstimplantaten hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om vermoeidheid, concentratieklachten, haaruitval en dergelijke. Deze ziekte is tot op heden niet erkend, maar wordt wel vaak in de media gebruikt.

Vaak wordt gedacht dat het de siliconen zijn die voor de klachten zorgen, maar er is wetenschappelijk geen directe relatie tussen gezondheidsklachten en siliconen aangetoond. Er zijn wel aanwijzingen dat schimmels en gisten mogelijk een rol lijken te spelen. Ook lijkt het erop dat vrouwen die al een auto-immuunziekte hebben (en dus genetisch gevoelig zijn) meer kans hebben op een reactie. Ook vrouwen die overgevoelig zijn voor bijvoorbeeld een bepaald soort eten of prikkels van buitenaf (allergieën) lijken iets meer kans te hebben dat hun immuunsysteem overactief zal reageren als er iets in het lichaam wordt geplaatst. Gelukkig is dit een hele kleine groep. En het wil ook niet zeggen dat als je bovenstaande hebt, je immuunsysteem altijd meer getriggerd wordt.

Hoe vaak komt het ASIA syndroom/BII voor?
Exacte cijfers zijn niet bekend, maar we weten dat het om slechts een kleine groep vrouwen gaat. Het vermoeden is dat het risico op ontwikkelen van BII kleiner is dan 1%. Er bestaat geen test of onderzoek om te bepalen of je klachten door de borstimplantaten komen. Het advies is om eerst naar je huisarts te gaan. Die kan je klachten onderzoeken en/of je doorverwijzen naar een specialist. Na het verwijderen van de borstimplantaten verdwijnen de klachten in 50-70% van de gevallen, waarbij de kans groter is als je minder dan 10 jaar borstimplantaten had. Het advies is dan om niets terug te plaatsen, ook niet een ander type borstimplantaat. Heb je meerdere allergieën of een auto-immuunziekte? Bespreek dit dan met je arts. Er wordt in Nederland nog veel onderzoek gedaan naar BII en ook Velthuis kliniek doet hier actief aan mee om onze cliënten zo eerlijk en transparant mogelijk voor te lichten.

Alternatieven voor borstimplantaten

We hebben ook de alternatieven voor siliconen borstimplantaten voor je op een rij gezet. Hier vind je alle mogelijkheden.

Lipofilling met eigen vetweefsel

Lipofilling is een alternatief voor de traditionele borstvergroting. In plaats van implantaten gebruiken we vetcellen uit je eigen lichaam. Die worden door middel van liposuctie met hele smalle canules (buisjes) weggehaald uit bijvoorbeeld je buik of heupen. Het weggehaalde vet wordt dan eerst gefilterd en gescheiden van vocht, waarna het met kleine spuitjes in verschillende lagen in je borsten wordt ingebracht. Uiteindelijk overleeft tussen de 50-70% van het verplaatste vet.

Omdat we voor de borstvergroting je eigen vetcellen gebruiken, is deze methode volkomen veilig. De verplaatste vetcellen groeien vast en blijven dan permanent zitten; het resultaat is dus blijvend, maar wel afhankelijk van je gewicht. Val je af, dan slinken de vetcellen. Kom je aan, dan zwellen de vetcellen. Met lipofilling kunnen we je borsten echter maximaal een cupmaat vergroten – dat is veel minder dan bij een borstvergroting met implantaten. Maar die ene cup kan voor jou nét het verschil maken. Ook zijn je borsten minder stevig dan na een borstvergroting met implantaat. Je moet ook genoeg eigen vetweefsel hebben om überhaupt een lipofilling te kunnen doen.

Borstcorrectie zonder implantaat

Soms is het ook mogelijk om de vorm van je borsten te corrigeren zonder een implantaat te plaatsen. Dit geldt met name voor vrouwen waarbij de borsten slapper zijn geworden maar waar nog wel wat volume aanwezig is. Door middel van een borstlift kunnen we het verzakte borstklierweefsel weer terug naar boven brengen, en vaak ook het volume weer (deels) terugbrengen. Groter worden je borsten dan niet, maar wel steviger en fraaier van vorm.

Zoutwaterimplantaten

Zoutwaterimplantaten zijn volgens de specialisten van Velthuis kliniek een minderwaardig alternatief voor siliconen borstimplantaten. De buitenkant van een zoutwaterimplantaat is immers ook gewoon gemaakt van siliconen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met watergevulde borstimplantaten niet minder kans hebben op ASIA klachten dan vrouwen met siliconen borstimplantaten. 

Daarnaast gedragen watergevulde implantaten zich niet natuurlijk; er is meer rimpeling zichtbaar en het gevoel is minder natuurlijk. Ook zijn waterimplantaten glad, wat meer risico geeft op kapselcontractuur. Watergevulde borstimplantaten hebben een ventiel en zijn daarmee kwetsbaarder voor scheurvorming.

Heb je klachten?

Heb je vragen over je borstimplantaten? Denk je dat je klachten ervaart van je borstimplantaten? Of maak je je zorgen om je borstimplantaten en je gezondheid? Neem dan contact met ons op. We plannen dan een telefonisch consult of een controle afspraak in bij je behandelend arts. Ben je bij ons behandeld, dan hoef je hiervoor niet te betalen - dit ons onderdeel van ons nazorgtraject.

Maak een afspraak via 088-7785201

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen en antwoorden rondom borstimplantaten voor je op een rij gezet.

Hoe weet ik welke implantaten ik heb?

Als je bij ons implantaten hebt laten plaatsen, heb je na de ingreep een kaartje meegekregen met daarop de gegevens van de implantaten zoals merknaam, type, volume en vorm. De implantaten staan ook vermeld op het toestemmingsformulier dat je hebt getekend. De implantaten staan daarnaast sinds 2015 geregistreerd in het DBIR (Dutch Breast Implant Register) en vanaf 2019 ook in het LIR (Landelijk Implantaten Register). Kun je niets terugvinden? Dan kun je de informatie bij ons opvragen uit je medisch dossier. Daarvoor moet je een toestemmingsformulier invullen. Jouw aanvraag komt dan bij ons terecht en na verificatie van de persoonsgegevens, sturen wij je de gevraagde informatie via aangetekende mail.

Hoe groot is de kans dat een borstimplantaat scheurt?

Die kans is klein. Uit grote studies weten we dat er gemiddeld een kans van 6,6% op een scheur is in 10 jaar bij de Mentor implantaten die wij bij Velthuis kliniek gebruiken. Andere merken kunnen een hoger percentage hebben.

Hoe weet je of een implantaat is gescheurd?

Soms zorgt een gescheurd borstimplantaat ervoor dat je borstvorm verandert of onregelmatig is. Je kunt ook verhardingen voelen over het oppervlak van het implantaat, pijn, zwelling, doofheid, gevoeligheid of verandering in gevoel. In 30% van de gevallen merk je er niets van. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een gescheurd borstimplantaat schadelijk is voor je gezondheid. Wil je zekerheid of je borstimplantaat wel of niet gescheurd is, laat dan een MRI maken. Met alleen lichamelijk onderzoek kunnen we je geen zekerheid geven.

Moet ik mijn borstimplantaten regelmatig laten controleren?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een gescheurd borstimplantaat schadelijk is voor je gezondheid. In de nieuwe landelijke richtlijn borstvergroting wordt daarom niet geadviseerd om periodiek je borstimplantaten te laten controleren als je geen klachten ervaart. Alleen bij klachten wordt een bezoek aan de plastisch chirurg geadviseerd. Bij lichamelijk onderzoek kan de plastisch chirurg wel voelen of je bijvoorbeeld kapselvorming hebt, maar een scheur van het borstimplantaat kan niet worden uitgesloten. De plastisch chirurg zal je daarom dan vaak doorverwijzen voor een aanvullend onderzoek in de vorm van een echo of MRI. Een MRI is de gouden standaard. 

Kan ik zelf kiezen of ik een MRI wil?

Ja, als cliënt van Velthuis kliniek kun je deelnemen aan een Borstimplantaten Controle Programma. Je kunt tegen gereduceerd tarief een MRI-scan van je borsten laten maken. Je weet dan zeker dat alles in orde is.

Is een MRI niet heel erg duur?

Als je deelneemt aan ons Borstimplantaten Controle Programma, betaal je een gereduceerd tarief van 240 euro. Deze kosten worden niet door de verzekeraar vergoed, je betaalt ze dus zelf.

Wat gebeurt er als blijkt dat mijn borstimplantaat is gescheurd?

Natuurlijk hopen we dat er bij jouw MRI geen scheur van het implantaat wordt aangetoond. Mocht dat wel zo zijn, dan nemen wij contact met je op. Na een verwijzing van je huisarts vragen wij een implantaatverwijderende operatie voor je aan bij je verzekeraar. Aan het vervangen van implantaten zijn kosten verbonden, afhankelijk van het merk implantaten en of ze bij ons geplaatst zijn. Overigens is er in de literatuur geen eenduidig advies om een kapot borstimplantaat te vervangen, maar dit is wel ons advies.

Ik heb bij jullie siliconen borstimplantaten gekregen. Moet ik me zorgen maken?

Binnen Velthuis kliniek gebruiken we uitsluitend implantaten van gerenommeerde merken die voldoen aan de meest strenge eisen en onderzoeken en waar de producenten van de implantaten garantie op geven. Geen enkele producent kan echter een levenslange houdbaarheid beloven, of garanderen dat het implantaat nooit zal scheuren. Heb je geen klachten, zoals een knobbeltje, vochtophoping of een zwelling van een borst, dan hoef je je geen zorgen te maken. Als je twijfelt, adviseren wij om een controle te laten uitvoeren bij je behandelend specialist. Je plastisch chirurg kan onderzoeken wat de oorzaak van je klachten is.

Ik heb in het verleden Natrelle implantaten gekregen. Wat moet ik doen?

Natrelle implantaten worden sinds najaar 2018 borstimplantaten niet meer in Nederland gebruikt. Velthuis kliniek heeft deze implantaten niet meer geplaatst sinds eind 2017. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij dit type implantaten het risico op ALCL (een zeldzame vorm van lymfeklierkanker) iets groter is. De kans dat jij deze ziekte krijgt is slechts 0,014% - heel klein dus.

Heb je Natrelle implantaten, dan moet je goed letten op de volgende symptomen:

  • De borst met het implantaat zwelt op.
  • Er is een al dan niet pijnlijke knobbel zichtbaar of voelbaar in de borst met het implantaat.

Heb je deze klachten, bel ons dan op 088-7785201 en maak een controle-afspraak met je behandelend plastisch chirurg. Geen klachten? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Wel adviseren we je om regelmatig je borsten te blijven controleren.

Ik heb nu geen klachten, maar maak me toch zorgen

Als je geen klachten hebt, zoals een knobbeltje, vochtophoping of zwelling van de borst, hoef je je geen zorgen te maken. Maar je kunt altijd een afspraak maken met je behandelend plastisch chirurg om je zorgen te bespreken. Bel 088-7785201 voor het maken van een afspraak. Besef wel dat het risico op het krijgen van ALCL uitermate klein is vergeleken met de operatierisico’s die een borstimplantaatvervangende operatie met zich meebrengen.

Wat zijn de signalen waarop ik moet letten?

Zelfs als borstimplantaten scheuren, geeft dat lang niet altijd klachten: 30% van de vrouwen merkt daar niets van. Het is verstandig om je borsten regelmatig te controleren. Onderstaande signalen zijn mogelijk een indicatie dat er iets aan de hand is. We raden aan om altijd contact te zoeken met je behandeld arts bij een (of meer) van deze klachten:

  • Een borst die plotseling groter wordt
  • Een knobbel in je borst
  • Een borst die van vorm verandert
  • Verhardingen in je borst
  • Pijn
  • Zwelling
  • Doofheid of juist gevoeligheid
  • Verandering in gevoel

 

 

In de media wordt gesproken over kanker na een borstvergroting. Hoe zit dat?

ALCL is een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker, die snel te ontdekken en goed te behandelen is. ALCL staat voor Anaplastic Large Cell Lymphoma. Het is een zeer zeldzame complicatie: slechts bij 0,014% van de vrouwen met borstimplantaten komt dit voor. Overigens: ook vrouwen zonder borstimplantaten kunnen ALCL krijgen. Zie voor meer informatie ook de site van de NVPC.

Hoe groot is de kans dat ik ALCL krijg?

Als 35.000 vrouwen met een borstimplantaat 50 jaar zijn, heeft één vrouw de ziekte gekregen. Die kans neemt toe met de leeftijd tot 1 op 12.000 bij 70 jaar en 1 op 7.000 bij een leeftijd van 75 jaar. Bij de meeste vrouwen blijft de ziekte beperkt tot de borst. Ongeveer 90% van de vrouwen met ALCL geneest volledig na verwijdering van het implantaat en het kapsel. Ter vergelijking: borstkanker komt bij 1 op de 9 vrouwen voor.

Je hoort ook wel over het ASIA syndroom. Wat houdt dit in?

Het ASIA syndroom (Auto-Immune Syndrome Induced by Adjuvants) is de naam voor een verzameling van auto-immuun gerelateerde klachten die ontstaan na het plaatsen van lichaamsvreemd materiaal in het lichaam. Dat kan bijvoorbeeld een spiraaltje zijn, een pacemaker, een heupprothese of een borstimplantaat. De klachten variëren van vermoeidheid tot gewrichts- en spierklachten. Waarschijnlijk worden de klachten veroorzaakt door een overmatige reactie van het immuunsysteem tegen dit ‘vreemde’ materiaal.

Vaak wordt gedacht dat het de siliconen zijn die voor de klachten zorgen, maar dat is echter nooit bewezen. Er zijn wel steeds meer aanwijzingen dat schimmels en gisten hierin een rol spelen. Ook lijkt het erop dat vrouwen die al een auto-immuunziekte hebben (en dus genetisch gevoelig zijn) meer kans hebben op een reactie. Ook vrouwen die overgevoelig zijn voor bijvoorbeeld een bepaald soort eten of prikkels van buitenaf (allergieën) lijken iets meer kans te hebben dat hun immuunsysteem overactief zal reageren als er iets in het lichaam wordt geplaatst. Gelukkig is dit een hele kleine groep. En het wil ook niet zeggen dat als je bovenstaande hebt, je immuunsysteem altijd meer getriggerd wordt.

Zijn borstimplantaten dan eigenlijk wel veilig?

Hoewel er in de media soms verontrustende verhalen de ronde doen, is er (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat borstimplantaten niet veilig zijn. De gezondheidsrisico’s die nu bekend zijn, zijn zó klein dat zowel de Nederlandse inspectie van de Gezondheidszorg als de Amerikaanse FDA geen reden zien om borstimplantaten te verbieden. Ook de plastisch chirurgen van Velthuis kliniek zien geen reden tot zorg. Bij ons staan veiligheid en transparantie voorop. Als onze artsen enige twijfel zouden hebben over de veiligheid van borstimplantaten, zouden wij die uiteraard niet plaatsen bij aan onze cliënten. Wel is het zo dat elke operatie bepaalde risico’s kent. In het consult bespreken we die open en eerlijk met je, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

In de media lees ik dat alle siliconen borstimplantaten gevaarlijk zouden zijn. Klopt dat?

Onlangs verscheen een publicatie van onderzoeker Henry Dijkman die in de media veel aandacht heeft gekregen. In zijn publicatie wordt gesteld dat niet alleen borstimplantaten met vloeibare gel siliconendeeltjes (moleculen) kunnen loslaten, maar dat dit ook geldt voor vaste borstimplantaten. Plastisch chirurgen zijn kritisch over Dijkmans onderzoek omdat het niet om een representatieve steekproef gaat. Ook de vraag of en hoe de siliconendeeltjes schadelijk zijn voor de gezondheid is niet onderzocht. De conclusies in de media zijn daarom nogal ongenuanceerd. Meer informatie hierover lees je op de website van de NVPC.

Kan ik het onderzoek naar borstkanker laten uitvoeren na een borstvergroting met implantaten?

Ja, in de meeste gevallen is dat geen probleem. Zeg wel vooraf tegen de radioloog dat er protheses geplaatst zijn. Afhankelijk van de plaats en omvang van het borstimplantaat kan het bij een kleine groep vrouwen voorkomen dat er onvoldoende borstweefsel zichtbaar is op het mammogram. Het onderzoek naar borstkanker is dan niet meer geschikt. Echografie, gespecialiseerde mammografie en MRI kunnen ingezet worden om veranderingen aan borsten op basis van (specifieke) klachten te beoordelen op mogelijke borstkanker. Dit zijn echter geen standaard screeningsmethoden, worden niet aangeboden vanuit het bevolkingsonderzoek en kunnen kosten voor eigen rekening met zich meebrengen. 

Direct contact opnemen

MA - DO 08.00 - 18.00

VR 08.00 - 17.00

Vestigingen Stel een vraag
Bel 088 - 7785201