Mijn Velthuis

Tel: 088 - 7785201

Borstimplantaten

Inhoud

In de media verschijnen de laatste tijd verschillende berichten over borstimplantaten. Omdat we begrijpen dat onze cliënten behoefte hebben aan een betrouwbare en complete bron van informatie hebben we op deze pagina de belangrijkste en meest relevante informatie bij elkaar gebracht. Een borstvergroting bij Velthuis kliniek met borstimplantaten: dit mag je van ons verwachten

1. Goede voorlichting

Bij kwalitatief hoge zorg die wij leveren, hoort goede voorlichting. Zowel voor, tijdens en na het consult. Deze voorlichting geven we op onze website, in het gesprek met de arts en ook na afloop van het consult in de vorm van documenten die je mee naar huis krijgt. Wij hanteren daarbij de richtlijnen vanuit de beroepsvereniging, de NVPC (Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie) die in nauw contact staat met het ministerie van VWS. Zo geven we onder andere de Chirurgische bijsluiter van de NVPC mee. Klik hier voor een digitale versie van de Bijsluiter.  

De informatie voorziening eindigt niet bij de ingreep want ook tijdens de controles geven we uitgebreide voorlichting en kun je je vragen bij ons kwijt.

Wil je zelf op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Velthuis kliniek? Dan bieden we onze cliënten de mogelijkheid zich te abonneren op onze nieuwsbrief. Klik hier om je in te schrijven.

2. Je eventuele zorgen en klachten geadresseerd en goede nazorg

Het is te allen tijde mogelijk om contact met ons op te nemen via ons Contact Center op 088-7785221 indien je medische klachten ervaart of je zorgen maakt. Wij kunnen dan een telefonisch consult of een controle afspraak inplannen met je behandelend arts. Dit is onderdeel van ons nazorgtraject.

3. Altijd up-to-date informatie op onze website en bij onze behandelaars

Je kunt erop vertrouwen dat onze specialisten altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Op de website van het RIVM staat veel informatie over borstimplantaten. Daarnaast is het mogelijk om contact te zoeken met het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.

Specifieke risico’s bij borstimplantaten

Het is van belang dat je je realiseert dat bij je operatie een siliconen borstimplantaat wordt ingebracht. Siliconen implantaten zijn lichaamsvreemde producten. Aan het implanteren van lichaamsvreemde producten zijn altijd risico’s verbonden. Ook wanneer de operatie met de vereiste zorgvuldigheid wordt uitgevoerd.

Verder is van belang dat je er rekening mee houdt dat zich in de toekomst ook risico’s kunnen voordoen, die op het moment van je operatie nog niet bekend waren, ondanks dat hier veel wetenschappelijk onderzoek naar is verricht. Deze aspecten dien je mee te nemen bij je beslissing om wel of niet de operatie te ondergaan. Aanvullende informatie met betrekking tot borstimplantaten is verkrijgbaar bij de fabrikanten van de desbetreffende implantaten. Hieronder zetten we de een aantal risico’s op een rijtje. Voor een volledig overzicht verwijzen wij naar de Chirurgische Bijsluiter van de NVPC.

Scheuring van het implantaat

Borstimplantaten kunnen, net als andere medische hulpmiddelen, kapot gaan. Wanneer een siliconenborstimplantaat scheurt, komt de gel rondom het implantaat terecht. In sommige gevallen (minder dan 10 procent van de scheuren) kan de gel uit het kapsel ontsnappen en in het omgevend weefsel of in de lymfklieren in de buurt terechtkomen. Microscopische siliconendeeltjes kunnen ook in andere regionen van het lichaam terechtkomen. Indien een implantaat scheurt, kan dit leiden tot lokale ontstekingsreacties, maar het is niet eenduidig aangetoond dat dit een effect heeft op de algemene gezondheid. Een scheur kan optreden als gevolg van een blessure, zonder aanwijsbare oorzaak (een ‘stille’ scheur), of (zelden) bij een mammografie.

Uit onderzoek blijkt dat na 8-10 jaar 10-14% van de borstvergrotings-patiënten en 14-27% van de borstreconstructiepatiënten een gescheurde prothese hebben. Beschadigde of gescheurde implantaten kunnen niet worden gerepareerd. Borstimplantaten kunnen slijten, en gaan niet gegarandeerd een leven lang mee. Daarom kan in de toekomst een operatie nodig zijn om het implantaat te vervangen.

Bij klachten van de borst kan een MRI-scan of echo nodig zijn om na te gaan of een implantaat wel of niet gescheurd is, maar dit onderzoek kan nooit met 100 procent zekerheid bevestigen dat een implantaat nog heel is.

Kapselvorming

Kapselvorming betekent dat het lichaam littekenweefsel rondom het implantaat maakt. Bij de meeste patiënten is dat een soepel vlies waar je niets van merkt. Bij sommige patiënten wordt dat kapsel steviger en strakker. Dit kan aanleiding zijn voor een verharding van de borst en soms zelfs pijnklachten. Overmatige kapselvorming van de borsten kan al snel na een operatie optreden, maar ook pas jaren later. Het optreden van overmatige kapselvorming is niet te voorspellen, maar de kans op het optreden ervan neemt met de tijd steeds meer toe. Het kan ontstaan aan één of beide zijden. Het komt vaker voor bij plaatsing van het implantaat voor de borstspier en de kans op overmatige kapselvorming kan variëren per type implantaat.

Uit onderzoek blijkt dat na 8-10 jaar 11-20% van de borstvergrotingspatiënten en 15-25% van 10 van de borstreconstructiepatiënten last van kapselvorming hebben. Behandelmogelijkheden zijn een operatie, waarbij het aksel wordt verwijderd en het implantaat vervangen of verwijderd wordt. Kapselvorming kan echter herhaaldelijk terugkeren. Het hebben van kapselvorming kent overigens geen gezondheidsrisico.

Verhoogde kans op BIO-ALCL

Inmiddels is gebleken dat bij vrouwen met siliconen borstimplantaten BIA-ALCL (Breast Implant Associated – Anaplastic Large Cell Lymphoma), ook wel ALCL genoemd, vaker voorkomt dan bij vrouwen zonder borstimplantaten. ALCL is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Voor vrouwen met een borstimplantaat is het risico hierop 0,014 procent. Voor vrouwen zonder implantaat is dit 0,00003 procent. Ongeveer 70 procent van de Nederlandse vrouwen met ALCL had Allergan NAtrelle implantaten. Sinds najaar 2018 wordt dit type borstimplantaten niet meer gebruikt.

Je herkent ALCL aan het relatief snel groter worden van een borst met een borstimplantaat of het krijgenvan een knobbel in de borst met een borstimplantaat. Als u deze klachten heeft, adviseren wij u contact op te nemen met ons Informatie Centrum op 088-7785221.

ASIA syndroom

Klachten worden gekoppeld aan het ASIA-syndroom (Auto-immune Syndrome Induced by Adjuvants). Er is nog geen uitsluitsel over een direct verband tussen het verwijderen van borstimplantaten en het verdwijnen van deze klachten. Daarnaast kan ASIA voorkomen bij elk type implantaat of “vreemd lichaam” in het menselijk lichaam, zoals bijvoorbeeld een spiraaltje, pacemaker of heupprothese. Waarschijnlijk is ASIA het gevolg van een overmatige reactie van het immuunsysteem tegen dit “vreemd lichaam”.

Er zijn in het verleden verschillende onderzoeken gedaan om een verband tussen ASIA en het hebben van borstimplantaten aan te tonen met wisselende uitkomsten. Het probleem van de meeste onderzoeken is dat er onvoldoende rekening is gehouden met overige factoren die de kans op auto-immuunziekten verhogen, zoals bijvoorbeeld roken. Er is dus meer goed onderzoek naar ASIA nodig. Hiervoor heeft de beroepsvereniging voor plastische chirurgie (NVPC) een onderzoek verzoek ingediend.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen

De veiligheid van medische implantaten staat weer volop in de aandacht. Om deze reden hebben wij de veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.

In de media wordt gesproken over kanker na een borstvergroting? Wat is ALCL?

ALCL is een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker, die snel te ontdekken en goed te behandelen is. ALCL staat voor: Anaplastic large-cell lymphoma. Het is een zeer zeldzame complicatie die met name bij patiënten met borstprotheses kan voorkomen maar ook beschreven is bij patiënten zonder borstprotheses.

Hoe groot is de kans dat ik ook ALCL krijg?

Als 35.000 vrouwen met een borstprothese  50 jaar zijn, heeft één vrouw de ziekte gekregen. Die kans neemt toe met de leeftijd, tot 1 op 12.000 bij 70 jaar en 1 op 7.000 bij een leeftijd van 75 jaar. Bij de meeste vrouwen blijft de ziekte beperkt tot de borst en ongeveer 90 procent geneest volledig na verwijdering van de prothese en het kapsel.  Ter vergelijking: borstkanker komt bij 1 op de 9 vrouwen voor.

Er wordt ook gesproken over het ASIA syndroom, wat houdt dit in?

ASIA staat voor auto‐immune syndrome induced by adjuvants. Het is een lastige diagnose om vast te stellen, omdat duidelijke criteria hiervoor ontbreken, maar auto‐immuunaandoeningen zijn wel goed te diagnosticeren. Hierover zijn recent twee artikelen verschenen met beide de conclusie dat er een zwak verband lijkt te bestaan tussen het hebben van een borstimplantaat en de kans op het ontwikkelen van een auto‐immuunaandoening. Beide studies lijden echter aan methodologische tekortkomingen waardoor dit verband allerminst zeker te noemen.

Ik heb bij jullie siliconen borstimplantaten gekregen. Moet ik me zorgen maken?

Binnen de Velthuis kliniek wordt uitsluitend gebruik gemaakt van protheses van gerenommeerde merken die voldoen aan de meest strenge  eisen en onderzoeken en die door de FDA (de Amerikaanse Voedsel- en Waren Autoriteit) en CE officieel goedgekeurd zijn en veilig worden geacht. Indien je geen klachten hebt, zoals een knobbeltje, vochtophoping of een zwelling van een borst, hoef je je geen zorgen te maken. Indien je twijfelt adviseren wij om een controle te laten uitvoeren bij je behandelend specialist. Je plastisch chirurg kan onderzoeken wat de oorzaak van je klachten is.

Ik heb geen klachten op dit moment, maar ik maak me zorgen over de toekomst.

Indien je geen klachten hebt, zoals een knobbeltje, vochtophoping of zwelling van de borst, hoef je je geen zorgen te maken. Het staat je altijd vrij om een afspraak te maken met je behandelend plastisch chirurg om je zorgen te bespreken. Je kunt contact opnemen met het Informatie Centrum voor het maken van een afspraak. Telefoonnummer: 088  – 7785201.

Direct contact opnemen

MA - DO 08.00 - 20.00

VR 08.00 - 17.00

Vestigingen Stel een vraag

Heb je toch nog vragen of maak je je zorgen?

Neem dan contact op met ons Informatiecentrum via 088 - 7785201. We kunnen dan een gesprek met de plastisch chirurg inplannen.

Of neem contact op: 088 - 7785201
MA - DO 08.00 - 20.00
VR 08.00 - 17.00
Bel 088 - 7785201

Stel al je vragen aan onze specialisten op de gratis Vraag het Velthuis events in oktober!

Lees meer