Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Borstimplantaten

Alles wat je wilt en moet weten over borstimplantaten

Alles wat je wilt en moet weten over borstimplantaten

In de media verschenen eind 2019 verschillende berichten over borstimplantaten. Omdat we begrijpen dat onze cliënten behoefte hebben aan een betrouwbare en zo compleet mogelijke bron van informatie hebben we op deze pagina de belangrijkste en meest relevante informatie bij elkaar gebracht. 

1. Aanvullende informatie

Je kunt erop vertrouwen dat onze specialisten altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van borstimplantaten. Ook staat er op de website van het RIVM veel aanvullende informatie over borstimplantaten. Daarnaast is het mogelijk om contact te zoeken met het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten. Hieronder vind je een overzicht van de informatie die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gecommuniceerd heeft en ook welke communicatie er vanuit Velthuis kliniek gestuurd is.

2. Voorlichting en informatievoorziening

Bij kwalitatief hoge zorg die wij leveren, hoort goede voorlichting. Zowel voor als tijdens en na het consult. Deze voorlichting geven we op onze website, in het gesprek met de plastisch chirurg en ook na afloop van het consult in de vorm van documenten die je mee naar huis krijgt. Wij hanteren daarbij de richtlijnen vanuit de beroepsvereniging, de NVPC (Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie) die in nauw contact staat met het ministerie van VWS. Zo geven we onder andere de Chirurgische bijsluiter van de NVPC mee bij een ingreep waarbij siliconen borstimplantaten worden gebruikt. Onze informatievoorziening eindigt niet bij de ingreep want ook tijdens de controles geven we uitgebreide voorlichting en kun je je vragen bij ons kwijt.

Veelgestelde Vragen over Borstimplantaten

3. Je eventuele zorgen en klachten geadresseerd en goede nazorg

Het is te allen tijde mogelijk om contact met ons op te nemen via ons Contact Center op 088-7785221 indien je medische klachten ervaart of je zorgen maakt. Wij kunnen dan een telefonisch consult of een controle afspraak inplannen met je behandelend arts. Dit is onderdeel van ons nazorgtraject.

Nazorg na een borstvergroting
Het is mogelijk dat je na een borstvergroting met implantaten lichamelijke klachten ervaart. Deze kunnen in het eerste jaar na de ingreep te maken hebben met de operatie en het herstel daarvan. Naast onze vaste controle-afspraak op 3 tot uiterlijk 6 maanden na de operatie, kun je bij klachten altijd een telefonisch consult of controle-afspraak inplannen met de behandelend arts via ons Contact Center 088-7785221. Het maakt daarbij niet uit hoe lang het is geleden dat de operatie heeft plaatsgevonden. Dit is onderdeel van ons nazorgtraject.

Nazorg bij lichamelijke klachten na verloop van tijd
Als er klachten ontstaan langere tijd na de ingreep, bijvoorbeeld na enkele jaren, dan kunnen deze verschillende oorzaken hebben. Eén van die oorzaken is dat het implantaat is gescheurd.

Velthuis kliniek gebruikt alleen borstimplantaten waar al jarenlang grootschalig onderzoek onder duizenden vrouwen naar is gedaan en die voldoen aan alle zeer strenge internationaal vastgelegde eisen. Op deze implantaten krijg je een levenslange garantie. Geen enkele producent kan echter een levenslange houdbaarheid beloven of garanderen dat het implantaat nooit zal scheuren.

Indien er sprake is van een scheur in een borstimplantaat, wordt dit in 30% van de gevallen niet gevoeld of gemerkt. Uit grote FDA studies (Food & Drug Administration, de Amerikaanse evenknie van de Nederlandse Autoriteit Voedsel en Waren) weten wij dat er gemiddeld 6,6% kans is op een scheur in 10 jaar op het merk dat wij in onze kliniek gebruiken. Andere merken kunnen een hoger percentage hebben. 

Controle van borstimplantaten op scheuring door middel van een MRI
In Europa bestaat er geen protocol dat voorschrijft om periodiek borstimplantaten te laten controleren op scheuring als daar geen medische aanleiding voor is. Alleen bij klachten wordt een aanvullend onderzoek in de vorm van echo dan wel MRI geadviseerd evenals een bezoek aan je behandelend plastisch chirurg.

We merken dat er in toenemende mate behoefte is van onze cliënten aan een controle van de implantaten op scheuring en ontvangen daar regelmatig vragen over. We willen graag tegemoetkomen aan de wensen van onze cliënten en zijn van mening dat het zinvol is om je borstimplantaten periodiek te laten controleren door middel van een MRI.

4. Risico’s bij borstimplantaten

Het is van belang dat je je realiseert dat bij je operatie een siliconen borstimplantaat wordt ingebracht. Siliconen implantaten zijn lichaamsvreemde producten. Aan het implanteren van lichaamsvreemde producten zijn altijd risico’s verbonden. Ook wanneer de operatie met de vereiste zorgvuldigheid wordt uitgevoerd.

Verder is van belang dat je er rekening mee houdt dat zich in de toekomst ook risico’s kunnen voordoen, die op het moment van je operatie nog niet bekend waren, ondanks dat hier veel wetenschappelijk onderzoek naar is verricht. Deze aspecten dien je mee te nemen bij je beslissing om wel of niet de operatie te ondergaan. Aanvullende informatie met betrekking tot borstimplantaten is verkrijgbaar bij de fabrikanten van de desbetreffende implantaten. Hieronder zetten we de een aantal risico’s op een rijtje. Voor een volledig overzicht verwijzen wij naar de Chirurgische Bijsluiter van de NVPC.

Scheuring van het implantaat

Borstimplantaten kunnen, net als andere medische hulpmiddelen, kapot gaan. Wanneer een siliconenborstimplantaat scheurt, komt de gel rondom het implantaat terecht. In sommige gevallen (minder dan 10 procent van de scheuren) kan de gel uit het kapsel ontsnappen en in het omgevend weefsel of in de lymfklieren in de buurt terechtkomen. Microscopische siliconendeeltjes kunnen ook in andere regionen van het lichaam terechtkomen. Indien een implantaat scheurt, kan dit leiden tot lokale ontstekingsreacties, maar het is niet eenduidig aangetoond dat dit een effect heeft op de algemene gezondheid. Een scheur kan optreden als gevolg van een blessure, zonder aanwijsbare oorzaak (een ‘stille’ scheur), of (zelden) bij een mammografie.

Uit onderzoek blijkt dat na 8-10 jaar 10-14% van de borstvergrotings-patiënten en 14-27% van de borstreconstructiepatiënten een gescheurde prothese hebben. Beschadigde of gescheurde implantaten kunnen niet worden gerepareerd. Borstimplantaten kunnen slijten, en gaan niet gegarandeerd een leven lang mee. Daarom kan in de toekomst een operatie nodig zijn om het implantaat te vervangen.

Bij klachten van de borst kan een MRI-scan of echo nodig zijn om na te gaan of een implantaat wel of niet gescheurd is, maar dit onderzoek kan nooit met 100 procent zekerheid bevestigen dat een implantaat nog heel is.

Kapselvorming

Kapselvorming betekent dat het lichaam littekenweefsel rondom het implantaat maakt. Bij de meeste patiënten is dat een soepel vlies waar je niets van merkt. Bij sommige patiënten wordt dat kapsel steviger en strakker. Dit kan aanleiding zijn voor een verharding van de borst en soms zelfs pijnklachten. Overmatige kapselvorming van de borsten kan al snel na een operatie optreden, maar ook pas jaren later. Het optreden van overmatige kapselvorming is niet te voorspellen, maar de kans op het optreden ervan neemt met de tijd steeds meer toe. Het kan ontstaan aan één of beide zijden. Het komt vaker voor bij plaatsing van het implantaat voor de borstspier en de kans op overmatige kapselvorming kan variëren per type implantaat.

Uit onderzoek blijkt dat na 8-10 jaar 11-20% van de borstvergrotingspatiënten en 15-25% van 10 van de borstreconstructiepatiënten last van kapselvorming hebben. Behandelmogelijkheden zijn een operatie, waarbij het kapsel wordt verwijderd en het implantaat vervangen of verwijderd wordt. Kapselvorming kan echter herhaaldelijk terugkeren. Het hebben van kapselvorming kent overigens geen gezondheidsrisico.

Verhoogde kans op BIA-ALCL

Inmiddels is gebleken dat bij vrouwen met siliconen borstimplantaten BIA-ALCL (Breast Implant Associated – Anaplastic Large Cell Lymphoma), ook wel ALCL genoemd, vaker voorkomt dan bij vrouwen zonder borstimplantaten. ALCL is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Voor vrouwen met een borstimplantaat is het risico hierop 0,014 procent. Voor vrouwen zonder implantaat is dit 0,00003 procent. Ongeveer 70 procent van de Nederlandse vrouwen met ALCL had Allergan NAtrelle implantaten. Sinds najaar 2018 wordt dit type borstimplantaten niet meer gebruikt.

Je herkent ALCL aan het relatief snel groter worden van een borst met een borstimplantaat of het krijgen van een knobbel in de borst met een borstimplantaat. Als u deze klachten heeft, adviseren wij u contact op te nemen met ons Informatiecentrum op 088-7785221.

ASIA syndroom

Klachten worden gekoppeld aan het ASIA-syndroom (Auto-immune Syndrome Induced by Adjuvants). Er is nog geen uitsluitsel over een direct verband tussen het verwijderen van borstimplantaten en het verdwijnen van deze klachten. Daarnaast kan ASIA voorkomen bij elk type implantaat of “vreemd lichaam” in het menselijk lichaam, zoals bijvoorbeeld een spiraaltje, pacemaker of heupprothese. Waarschijnlijk is ASIA het gevolg van een overmatige reactie van het immuunsysteem tegen dit “vreemd lichaam”.

Er zijn in het verleden verschillende onderzoeken gedaan om een verband tussen ASIA en het hebben van borstimplantaten aan te tonen met wisselende uitkomsten. Het probleem van de meeste onderzoeken is dat er onvoldoende rekening is gehouden met overige factoren die de kans op auto-immuunziekten verhogen, zoals bijvoorbeeld roken. Er is dus meer goed onderzoek naar ASIA nodig. Hiervoor heeft de beroepsvereniging voor plastische chirurgie (NVPC) een onderzoek verzoek ingediend.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen

Hier staan de meest gestelde vragen en antwoorden rondom borstimplantaten.

Welk implantaat heb ik?

Als je bij ons implantaten hebt laten plaatsen, heb je na de ingreep een kaartje meegekregen met daarop de gegevens van de implantaten zoals merknaam, type, volume en vorm. De implantaten staan ook vermeld op het Toestemmingsformulier dat je hebt getekend. De implantaten staan daarnaast geregistreerd in het DBIR (Dutch Breast Implant Register) en vanaf 2019 ook in het LIR (Landelijk Implantaten Register). Je kunt er dus op vertrouwen dat deze informatie zorgvuldig is vastgelegd. Het ministerie van VWS roept vrouwen in haar campagne op om te checken welk implantaat zij hebben. Mocht je deze informatie niet meer hebben en wil je deze bij ons opvragen uit je medisch dossier, dan kun je dit doen door dit toestemmingsformulier in te vullen. Jouw aanvraag komt dan bij ons terecht en na verificatie van de persoonsgegevens, sturen wij je de gevraagd informatie via aangetekende mail.

Ik heb bij jullie siliconen borstimplantaten gekregen. Moet ik me zorgen maken?

Binnen de Velthuis kliniek wordt uitsluitend gebruik gemaakt van protheses van gerenommeerde merken die voldoen aan de meest strenge eisen en onderzoeken en waar de producenten van de implantaten garantie op geven. Geen enkele producent kan echter een levenslange houdbaarheid beloven, of garanderen dat het implantaat nooit zal scheuren Indien je geen klachten hebt, zoals een knobbeltje, vochtophoping of een zwelling van een borst, hoef je je geen zorgen te maken. Indien je twijfelt adviseren wij om een controle te laten uitvoeren bij je behandelend specialist. Je plastisch chirurg kan onderzoeken wat de oorzaak van je klachten is.

Ik heb geen klachten op dit moment, maar ik maak me zorgen over de toekomst.

Indien je geen klachten hebt, zoals een knobbeltje, vochtophoping of zwelling van de borst, hoef je je geen zorgen te maken. Het staat je altijd vrij om een afspraak te maken met je behandelend plastisch chirurg om je zorgen te bespreken. Je kunt contact opnemen met het Informatie Centrum voor het maken van een afspraak. Telefoonnummer: 088–7785201.

In de media wordt gesproken over kanker na een borstvergroting? Wat is ALCL?

ALCL is een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker, die snel te ontdekken en goed te behandelen is. ALCL staat voor: Anaplastic large-cell lymphoma. Het is een zeer zeldzame complicatie die met name bij patiënten met borstprotheses kan voorkomen maar ook beschreven is bij patiënten zonder borstprotheses.

Hoe groot is de kans dat ik ook ALCL krijg?

Als 35.000 vrouwen met een borstprothese  50 jaar zijn, heeft één vrouw de ziekte gekregen. Die kans neemt toe met de leeftijd, tot 1 op 12.000 bij 70 jaar en 1 op 7.000 bij een leeftijd van 75 jaar. Bij de meeste vrouwen blijft de ziekte beperkt tot de borst en ongeveer 90 procent geneest volledig na verwijdering van de prothese en het kapsel.  Ter vergelijking: borstkanker komt bij 1 op de 9 vrouwen voor.

Er wordt ook gesproken over het ASIA syndroom, wat houdt dit in?

ASIA staat voor auto‐immune syndrome induced by adjuvants. Het is een lastige diagnose om vast te stellen, omdat duidelijke criteria hiervoor ontbreken, maar auto‐immuunaandoeningen zijn wel goed te diagnosticeren. Hierover zijn recent twee artikelen verschenen met beide de conclusie dat er een zwak verband lijkt te bestaan tussen het hebben van een borstimplantaat en de kans op het ontwikkelen van een auto‐immuunaandoening. Beide studies lijden echter aan methodologische tekortkomingen waardoor dit verband allerminst zeker te noemen.

Direct contact opnemen

MA - DO 08.00 - 18.00

VR 08.00 - 17.00

Vestigingen Stel een vraag

Heb je toch nog vragen of maak je je zorgen?

Neem dan contact op met ons Informatiecentrum via 088 - 7785201. We kunnen dan een gesprek met de plastisch chirurg inplannen.

Of neem contact op: 088 - 7785201
MA - DO 08.00 - 18.00
VR 08.00 - 17.00
Bel 088 - 7785201