Boek eenvoudig online je consultafspraak  

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Nieuwe trend: het natuurlijk decolleté

plastisch chirurg Laura Zaal Door Laura Zaal - 15 / 02 / 2021

In Amerika zagen we het al een poosje, maar nu neemt ook in Europa de vraag toe: het natuurlijk decolleté is dé nieuwe trend op het gebied van cosmetische ingrepen. Plastisch chirurg Laura Zaal legt uit hoe je dit effect kunt bereiken.

Wat is een natuurlijk decolleté?

Laura: “Van nature komen de borsten in het midden dicht bij elkaar. Een smalle spleet tussen beide borsten is dus het meest natuurlijk. Dat betekent dat we een borstvergroting nu anders aanpakken dan vroeger. Wat we in de jaren ’80 veel zagen waren ronde borstimplantaten die als twee tennisballetjes op de borst lagen met een brede opening ertussen. Dat willen we al een tijdje anders; de wens is nu veel meer een balans tussen vorm en volume. Dus moet je bij elke vrouw op maat zoeken naar een manier om een natuurlijk decolleté te creëren.”

Hoe creëer je zo’n natuurlijk decolleté? 

“Het begint allemaal met de perfect fit. Je moet voor elke vrouw precies de juiste vorm en volume vinden. Implantaten zijn tot op 5 millimeter in breedte, lengte en projectie te kiezen. Je moet dus goed meten, tot op de millimeter nauwkeurig. Het personaliseren van een borstcorrectie is echt iets van nu. De één wil een sexy decolleté, dan ga je met je volume meer naar voren toe. De ander houdt het liever bescheiden, dan kies je eerder voor een implantaat waarbij het volume meer bescheiden naar voren toe verloopt. Je zoekt naar natuurlijke lijnen, naar balans tussen borsten, schouders en heupen. Door goed te meten, goed te luisteren naar wat een vrouw wil en vervolgens de goede maat te kiezen samen met je cliënte, creëer je in principe al het gewenste decolleté.”

Wat heeft je BMI met je decolleté te maken?

“Je BMI bepaalt voor een groot deel hoe een borstimplantaat zich gedraagt. Het BMI (Body Mass Index) geeft de verhouding weer tussen lengte en gewicht. Heb je een BMI van 25, dan krijg je per definitie al een ander decolleté dan iemand met een BMI van 17. Bij een BMI van 17 plaats ik geen ronde implantaten met een hoog profiel, bij 25 is dat juist heel mooi.”

Welke nieuwe technieken helpen om zo’n natuurlijk decolleté te krijgen?

“Er zijn verschillende nieuwe technieken die we daarvoor gebruiken, zoals de hybride borstvergroting, de inner bra, auto-augmentatie en lipofilling. Niet elke plastisch chirurg is vertrouwd met deze technieken. Je moet veel borsten ‘gedaan’ hebben om goed in te kunnen schatten welke techniek en welk implantaat het mooiste effect zal geven.”

Wat is een hybride borstvergroting?

“Bij een hybride augmentatie combineren we een borstvergroting met borstimplantaten en lipofilling. Implantaten plaatsen we vaak deels onder de borstspier (dual plane). Die spier vormt dan een natuurlijke bedekking over het implantaat. De borstspier zit echter aan je borstbeen vast, je kunt met je implantaat dus niet helemaal naar het midden toe. Daardoor kan het lastig zijn om een smaller decolleté te creëren. Wil je die afstand tussen de borsten toch smaller hebben, dan kun je met lipofilling het gedeelte opvullen waar je met het implantaat niet kan komen. We gebruiken hiervoor vet dat we van de buik of de heupen halen. Dat vet wordt bewerkt en daarna in de borst ingebracht. Voor zo’n kleine liposuctie zijn slechts twee kleine steekgaatjes nodig, het risico van deze extra ingreep is dus niet veel groter dan van een normale borstvergroting. Een hybride borstvergroting geeft een heel mooi, natuurlijk resultaat.”

Wat is een inner bra?

“We weten al lang dat de borstplooi een belangrijke rol speelt in de stabiliteit en uitkomst van de ingreep, maar ook een bepalende factor is bij het behoud van je decolleté. Als de borstplooi te weinig steun biedt, zal de borst naar buiten en naar beneden zakken, waardoor je na verloop van tijd toch weer een breder decolleté krijgt. Precies het tegenovergestelde van wat veel vrouwen willen. Door de borstplooi te verstevigen, kan de borst niet zakken en blijft het decolleté de gewenste breedte houden. Deze techniek noemen we de ‘inner bra’. Soms wordt dit met matjes gedaan, maar die hebben zo hun nadelen en zijn behoorlijk prijzig. Het kan echter ook met een speciale hechttechniek en daarvoor ontwikkelde hechtdraad. Daarmee kan ik zonder extra littekens of lichaamsvreemd materiaal toch een goede en stabiele steun creëren.”

Wat is auto-augmentatie met borstlift?

“Auto-augmentatie met borstlift is een nieuwe techniek om zowel de borsten te liften als het eigen verslapte klierweefsel als een soort natuurlijk implantaat weer op de juiste positie te plaatsen. We nemen de verslapte huid in en brengen de tepelhof omhoog, maar hechten ook het klierweefsel van de borst rondom terug op de borstspier. Je krijgt dan meer ronding in de borst. Hier zien we hele mooie stabiele resultaten van.”

Kun je met lipofilling ook de borsten vergroten?

“Lipofilling is ideaal als je het erbij doet (zoals bij de hybride borstvergroting) of bijvoorbeeld om een deukje op te vullen. Bij vrouwen die hun protheses laten verwijderen kunnen we met lipofilling toch iets van volume creëren. Maar we gebruiken het zelden om een echte borstvergroting mee te doen. Het probleem is dat we een maximale hoeveelheid per keer kunnen inspuiten. Meestal moet je de behandeling dus meerdere keren herhalen, want per keer kun je maximaal één cupje vooruit. En als je heel slank bent, is lipofilling ook geen optie omdat we dan geen vet kunnen ‘oogsten’. Het voordeel van lipofilling is dat je met eigen weefsel werkt. Nadelen zijn dus de beperkte volumetoename, je moet er een stabiel gewicht voor hebben, het is bewerkelijk en dus prijziger, en je moet ook een liposuctie willen.”

Zijn zoutwater implantaten ook weer een trend, nu we een natuurlijker resultaat
willen?

“Nee, die verschuiving zien we in Nederland en Europa niet. Zoutwater implantaten hebben een veel minder mooie look en feel dan siliconen implantaten, ze voelen heel
anders aan en geven sneller plooivorming. Zoutwater implantaten hebben ook een ventiel dat kwetsbaar is. Bovendien is het omhulsel van zo’n zoutwater implantaat nog
steeds van siliconen.”

Kan ik zien hoe het gaat worden?

“Wat mooie borsten zijn, is natuurlijk heel subjectief. Tijdens het consult kijken we daarom samen naar foto’s en passen we verschillende implantaten in verschillende
maten. Daarnaast maak ik altijd een 3D simulatie. Zo’n scan maakt de verandering visueel, dat werkt heel goed. Samen zoeken we naar de perfecte balans tussen vorm en volume. Het goed managen van verwachtingen is heel belangrijk bij een borstvergroting, want dat zorgt voor een grotere tevredenheid met het resultaat.”

Moet je na de operatie een speciale beha dragen?

“Om de borsten steun te geven moet je vier weken een sportbeha dragen. Ik hoor van veel vrouwen dat ze niet kunnen wachten tot die beha uit mag en ze een leuk
lingeriesetje kunnen gaan kopen. Daarom heb ik zelf een postoperatieve beha ontwikkeld. Die is naadloos en geeft een goede compressie maar is óók vrouwelijk en
sexy. Daarmee zie je er dus direct na de operatie al goed uit!”

Wil jij meer weten over het natuurlijke decolleté? Plan dan gerust eens een consult in bij een van onze plastisch chirurgen, zij helpen je graag verder!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201