Boek een gratis consult voor huidverbetering of injectables!   

Klik hier
Velthuis kliniek app

Tel: 088 - 7785201

Blog

Laserontharing: hoef jij binnenkort ook nooit meer te scheren?

Door Luca Geleedst - 26 / 06 / 2018

Het is de laatste weken weer mooi weer. In de kliniek zie ik het aantal mensen dat op consult komt voor laserontharing ieder jaar weer toenemen tegen de tijd dat het zomer wordt. Niet zo gek! Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het ideaal is om geen omkijken te hebben naar ruwe stoppels, vergeten haartjes en huidirritaties. Overweeg jij ook een behandeling voor laserontharing? Dan is het raadzaam je eerst te verdiepen in de behandeling en je goed te laten informeren. Is een laserbehandeling geschikt voor jou? Welk resultaat mag jij verwachten en welk behandelplan past daar het beste bij? En natuurlijk ook de vraag: is het verstandig om in de zomer met de behandeling te starten? Ik geef je alvast antwoord op de meest gestelde vragen over laserontharing!

Hoe werkt laserontharing eigenlijk?

Tijdens een licht- of laserbehandeling worden de haarzakjes vernietigd door middel van lichtpulsen. Dit gebeurt heel nauwkeurig door opname van het licht in de pigmenten van de haarwortel en zonder andere huidstructuren te beschadigen. Dit proces is alleen effectief in de groeifases van de haren. Het is echter zo dat haren zich niet allemaal tegelijk in hetzelfde stadium bevinden. Om die reden zijn meerdere laserbehandelingen nodig. Gemiddeld zijn 6 tot 8 behandelingen voldoende. De tijd tussen de behandelingen is afhankelijk van het behandelgebied. Voor het gelaat is dit meestal 5 tot 6 weken en voor het lichaam ongeveer 8 weken.

Is LASER hetzelfde als IPL?

Het zal het je vast niet ontgaan zijn dat het aanbod voor licht- en laserbehandelingen groot is. Er zijn veel aanbieders op de markt en de prijzen liggen soms wat uiteen. Veelal wordt de term laser onterecht gebruikt wanneer het gaat om een behandeling met IPL. Het verschil is nogal technisch. In de praktijk komt het erop neer dat LASER specifieker en krachtiger is en kostbaarder in aanschaf. De Alexandrite en ND:YAG laser zijn twee lasersystemen waarmee goede resultaten worden bereikt. Hiermee werken we binnen de Velthuis kliniek. Met dit laatste type laser kunnen ook donkere huidtypes worden behandeld.

Dikke, dunne, donkere of lichte haren: wanneer heb ik het meeste resultaat?

Zijn jouw haren dik en donker, dan ben je het beste af! Gemiddeld bereiken we dan zo’n 80-90% verwijdering van de haren. Naarmate de haren dunner worden, bevatten ze ook minder pigmenten. Het effect kan hierdoor minder groot zijn. Blonde, grijze en ook rode haren kunnen om deze reden niet behandeld worden. De huidtherapeut zal samen met jou de gewenste behandellocatie beoordelen op geschiktheid en op basis daarvan een persoonlijk behandelplan opstellen.

Ik heb last van ingegroeide haren en huidirritaties. Kan ik een behandeling ondergaan?

Jazeker! Door waxen en gebruik van scheermesjes waarmee we onze haren steeds kort kunnen afscheren, krullen de haren soms terug in de huid en kunnen ze moeilijker terug groeien. Met als gevolg: ingegroeide haren, huidirritaties en verkleuringen. Laserontharing kan dit probleem juist oplossen waarna de huid zich ook weer herstelt. Ook bij een milde vorm van hydradenis suppurativa, waarbij in de oksels en liezen vaak ook sprake is van ingegroeide haren, kan laserontharing helpen de huidaandoening te verminderen.

Laserontharing wordt ook wel definitief ontharen genoemd. Ben ik er echt voorgoed vanaf?

Je zal definitief een vermindering van de haargroei bereiken, hoe heerlijk klinkt dat! Maar kijk er niet gek van op als de huidtherapeut je na een serie van behandelingen adviseert om ieder jaar voor een onderhoudsbehandeling te komen. De overgebleven haarzakjes in het behandelde gebied bevinden zich namelijk in een rustfase. Deze haarzakjes maken geen haren aan, waardoor deze (nog) niet vernietigd kunnen worden. Onder bepaalde omstandigheden, zoals hormonale veranderingen, kunnen deze haarzakjes op een later moment alsnog actief worden. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration kunnen we daarom het beste spreken over een permanente reductie en niet van permanente verwijdering van alle haren.

Tot slot. Is het verstandig om in de zomer te starten met laserontharen?

Het is niet ideaal, maar wanneer de huid niet teveel zon heeft gezien, is het mogelijk. Een laserbehandeling op een aan zon blootgestelde huid is echter niet veilig. Het kan pigmentverschuivingen of zelfs verbranding veroorzaken. Behandelgebieden zoals de oksels en bikinilijn zijn doorgaans wel mogelijk om te behandelen gedurende de zomer. Echter, de beste periode om te starten is september. Dan weet je zeker dat je volgende zomer bikiniproof bent!

Heb je nog andere vragen over laserontharing? Kijk op onze website of kom langs voor een persoonlijk consultgesprek! September zit altijd snel vol, dus wees er snel bij!
Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201