Boek je consultafspraak online     

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Hardlopen in het donker om huidschade te voorkomen?!

24 / 10 / 2018

In september heb ik samen met een team van huidtherapeuten de No Sun Run gelopen tijdens de Damloop By Night. Met dit hardloopevent hebben de initiatiefnemers totaal €18.439,- opgehaald voor het project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’. Het doel is om kinderen al van jongs af aan te leren zichzelf te beschermen tegen de zon, zodat we huidkanker in de toekomst (deels) voorkomen. Terwijl ik daar liep, bezweet en vol motivatie besefte ik eens te meer dat het gebruik van zonbescherming erg belangrijk is.

Wist je dat 90% van de huidveroudering ontstaat als gevolg van UV-straling?

De zon zorgt voor drie verschillende soorten straling; UV-A, UV-B en UV-C, waarbij UV-C gelukkig volledig door onze dampkring wordt tegengehouden.

Maar wat doen UV-A en UV-B dan precies? Daar is een handig UV- ezelsbruggetje voor:

  • UV-A: A voor ‘aging’; zorgt voor verouderingsproces, pigment- en ouderdomsvlekken, verhoogt in grotere mate het risico op huidkanker en rimpels.
  • UV-B: B voor ‘burning; aanmaak Vitamine D, geeft rode huid, verbranding (de huid beschermt zichzelf waardoor dikker en bruin).

Straling is er dus altijd: zomer, winter, bij bewolking, onder de zonnebank en in de auto achter glas.

Voorkomen van zonschade is beter dan genezen

Gezien de continue aanwezigheid van UV straling, is het belangrijk om zonnebrandcrème met SPF (sun protection factor) te gebruiken. Schade door UV-straling kan veel verschillende vormen aannemen, zoals

  • Zichtbare vaatjes
  • Rimpels
  • Pigment
  • Verergering van rosacea of acne

Het gebruik van zonnebrandcrème is dus een must ter preventie van veroudering van de huid en meer! Het advies is om minimaal SPF 15 te smeren. Gebruik bij pigmentatiestoornissen minimaal SPF 25. Smeer voor het beste resultaat om de twee uur!

Wees er op tijd bij!

Op mijn spreekuur als huidtherapeut zie ik mensen met vlekjes en plekjes in alle kleuren en maten. Vlekjes en verkleuringen lijken soms ‘opeens’ te ontstaan, maar zijn vaak al op jonge leeftijd opgelopen - het kan een tijdje duren voordat deze zichtbaar worden.

Zie jij steeds vaker plekjes en vlekjes in de spiegel? Dan is het van belang om de goede van de kwade te onderscheiden. Overmatige blootstelling aan UV-straling kán leiden tot actinische keratosen (de voorloper van huidkanker). Je huisarts of dermatoloog kijkt deze graag voor je na!

Wat kan ik aan mijn huidschade doen?

Bij Velthuis kliniek beschikken wij over verschillende mogelijkheden tot behandelingen, ieder met zijn eigen doel maar inzetbaar voor huidveroudering, huidverbetering, vlekken, haartjes en vaatjes. Op zoek naar een speciek resultaat? Stel al je vragen tijdens een persoonlijk consult!

  • Wij hebben diverse peelings zoals glycolzuur, salicylzuur maar ook de EASY TCA Pain control. Lees hier meer over in de blog To be peeled or not to be peeled; welke peeling past bij jou?
  • Daarnaast hebben wij de Elite MPX laser. Dit is een apparaat met meerdere mogelijkheden: een Alexandrite laser, Nd:YAG laser en het Intense Pulsed Light systeem. Zoals te lezen in de blog Herfst; een mooie kans om je huid weer eens onder de loep te nemen! 
  • Onze huidtherapeuten gebruiken de CO2 laser Rejuvenation voor mensen met een matige tot aanzienlijke huidveroudering. De CO2laser wordt geabsorbeerd door water in de huid waarbij laserstraling 'gefractioneerd' (in kleine deeltjes) wordt aangeleverd. Er ontstaan tijdens de behandeling kleine gaatjes in de huid waarna de energie van de laser zich verspreidt vlak onder de bovenste huidlaag. Groot voordeel daarvan is dat de behandeling snel gaat, weinig pijn geeft en het herstel slechts 5 tot 7 dagen duurt, afhankelijk van de diepte en intensiteit. Hierbij wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd waardoor de huid strakker en dikker wordt, een grove huidstructuur verbetert, fijne en grove rimpels verzachten en de vlekken en vale huidskleur verbetert!

 

Met de juiste voorlichting, een samen opgesteld behandelplan, geadviseerde huidverzorging en bescherming ben je volgend jaar goed voorbereid. Nu is het juist de periode om de opgelopen zonneschade van de zomer te bestrijden en te herstellen. Als je nu start met het eerste consult dan straal je tijdens de feestdagen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201