Gratis consultafspraak injectables   

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Herfst; een mooie kans om je huid weer eens onder de loep te nemen!

Door Devika Nandoe - 03 / 10 / 2018

Ja hoor, nu de hete zomerse dagen rustig aan tot een eind gekomen zijn en het koude herfstweer in zicht is, gaan we weer aandacht besteden aan onze huid. We waren natuurlijk al voor de zomer netjes aan de slag gegaan met de 10 zomertips uit onze voorgaande blogpost, maar dat betekent niet dat de huid elk seizoen hetzelfde nodig heeft! Helaas ontkomen we niet echt aan huidschade. Al die leuke tijden buiten op het strand of in het zwembad achter in de tuin, zorgen nou eenmaal ook voor UV-, zout- en chloorwaterschade in de huid. Gevolg: Een drogere huid, toename van zonnevlekken (uv-schade vlekjes), kleine fijne lijntjes en rimpelvorming. En als kers op de taart zorgt de herfstkou ook nog eens voor een grauwige huid. De volgende stap is dan ook schadebeperking en herstel. Maar hoe doen we dat?

Tips voor de dagelijkse verzorging

Kouder weer betekent de verwarming omhoog en een hete douche. Dit betekent ook dat de huid droger wordt, vooral als we vervolgens buiten de koude wind langs ons gezicht voelen razen. Tips om de droge huid aan te pakken zijn onder andere:

  • Douche of badder bij voorkeur niet te lang, 5 á 10 minuten is perfect. Gebruik liever warm water in plaats van heet water. Kies voor doucheproducten zonder parfum bij een gevoelige huid. Gebruik in de huidverzorging nadien een wat vettere crème, geen lotion. Mocht er sprake zijn van een wat schilferige huid ondanks het smeren met een vette crème, dan werkt een extra laagje vaseline eroverheen ook prima.
  • Zachte stoffen zoals katoen zorgen ervoor dat de huid niet helemaal ingepakt zit. Zorg ervoor dat irriterende kledingstoffen zoals wol niet direct in aanraking komen met de huid. Draag daaronder altijd een zacht T-shirt.
  • Het koude weer zorgt buiten voor een droger klimaat en binnen ontstaat er door de verwarming ook een drogere lucht. Hierdoor kan de huid sneller droog en schilferig worden. Een luchtbevochtiger thuis kan daarom al een verschil maken in de huid, omdat de huid thuis dan in ieder geval wat meer gehydrateerd blijft.
  • Smeer je handen nadat ze gewassen zijn in met een handcrème. Als de handen dan nog droog aanvoelen, probeer dan eens voor het slapen gaan de handen in te smeren met vaseline en met zachte handschoenen aan te slapen. Op deze manier worden vervelende scheurtjes in de handen ook weer voorkomen!

Net iets meer nodig?

De droge huid hebben we nu helemaal voorzien. Maar wanneer de huid toch net iets meer nodig heeft dan alleen tips tegen een droge huid zijn er natuurlijk altijd andere opties. Behandelingen zoals chemische peelings, laser of IPL kunnen een heleboel tegenwoordig, voornamelijk als het gaat om een grauwe, zonbeschadigde huid met hier en daar een pigmentvlek.

Een laser pakt de pigmentvlekken aan doordat deze geraakt worden door korte laserpulsjes die ervoor zorgen dat de pigmentcellen als het ware opgewarmd en kapot gemaakt worden. In de weken na een behandeling worden deze kapotte pigmentcellen als een afvalstof opgeruimd door het lichaam. Het pigment zal hierdoor minder worden.

IPL (intense pulsed light) kan daarentegen weer een handje helpen bij UV-schade waarbij pigment én roodheid aanwezig is. Deze behandelmethode pakt namelijk beide problemen aan.

Voor de grauwe huid met pigmentvlekken is er een andere oplossing, namelijk chemische of fruitzuur peelings. Peelings zorgen ervoor dat de huid weer opgefrist wordt, doordat celvernieuwing en collageenaanmaak gestimuleerd wordt. De intensiteit van een peeling wordt altijd bepaald naar aanleiding van het te behalen resultaat.

Naast al deze behandelingen is natuurlijk het gebruik van de juiste huidproducten met de juiste ingrediënten heel belangrijk om de huid fris en fruitig te houden.

Meer te weten komen over je huid? Vraag het tijdens een consult aan een van onze huidtherapeuten, wij helpen je graag verder!
Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201