Mijn Velthuis

Tel: 088 - 7785201

Nieuws

Zijn implantaten wel veilig?

26 / 11 / 2018

De veiligheid van medische implantaten staat weer volop in de aandacht. Dagblad Trouw en tv-programma Radar hebben, samen met een groep internationale journalisten, uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijke risico’s van o.a. borstprotheses. De conclusie: er zijn, zoals we al wisten, zeer kleine risico’s. De Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft laten weten op basis van de huidige wetenschappelijke data geen aanleiding te zien om het gebruik van een bepaald type borstimplantaat te ontraden.

Verreweg de meeste vrouwen hebben geen klachten

Ruim 3 procent van de Nederlandse vrouwen heeft een (siliconen) borstimplantaat. Het overgrote deel van deze vrouwen ervaart gelukkig geen klachten of bijwerkingen. Borstimplantaten kunnen dus veilig worden gebruikt. Toch zijn er wel kleine risico’s verbonden aan borstprotheses, zoals kapselcontractuur, lekkage of het scheuren van implantaten. Daarom krijg je voor de operatie altijd uitgebreide mondelinge en schriftelijke informatie over de ingreep en de mogelijke risico’s. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft ook een uitgebreide chirurgische bijsluiter ontwikkeld die recente cijfers bevat over de risico’s van borstprothesen.

Zeldzame aandoeningen
Uit onderzoek is gebleken dat borstimplantaten in zeldzame gevallen ook andere bijwerkingen geven. Zo komt ALCL, een zeldzame vorm van lymfklierkanker, iets vaker voor bij vrouwen met een borstprothese. De kans hierop is echter erg klein: 1 op 7000 als vrouwen de leeftijd van 75 jaar bereikt hebben. Als de ziekte ontstaat is deze meestal goed te behandelen. Ongeveer 90% van de vrouwen die de ziekte krijgt, geneest. 

Een andere aandoening die in verband gebracht wordt met borstimplantaten is ASIA, een auto-immuunaandoening die vermoeidheids- en pijnklachten geeft. Recente studies geven aan dat er een zwak verband lijkt te bestaan, maar het risico is zo klein dat het binnen de epidemiologie aangemerkt wordt als ‘klinisch niet relevant’. De NVPC is van mening dat een aanvullende studie naar ASIA nodig is en bereidt op dit moment een groot onderzoek voor.

Kwaliteitsregistratie
Wil je weten welke implantaten je hebt? Nederland was het eerste land in de wereld met een register (DBIR) waarin plastisch chirurgen de gebruikte borstimplantaten registreren. Op www.implantaatcheck.nl kun je zelf controleren of je implantaat geregistreerd staat.

Uitsluitend gebruik protheses die voldoen aan de meest strenge eisen
De NVPC en Velthuis kliniek vinden het gebruik van siliconen borstimplantaten nog steeds veilig. De artsen van Velthuis kliniek maken uitsluitend gebruik van protheses van gerenommeerde merken die voldoen aan de meest strenge eisen en onderzoeken en die door de FDA (de Amerikaanse Voedsel- en Waren Autoriteit) en CE officieel goedgekeurd zijn en veilig worden geacht. 

Heb je geen klachten, dan is er geen reden tot ongerustheid. Heb je nog vragen of maak je je toch zorgen, neem dan even contact op met ons Informatiecentrum via 088 - 7785201. We kunnen dan een gesprek met de plastisch chirurg inplannen.

Meer informatie over de recente onderzoeken vind je op de website van het NVPC.

Terug naar overzicht

Heb je borstprotheses en maak je je ongerust? Maak een afspraak met je plastisch chirurg.

Bel 088 - 7785201