Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Webinar ‘Plastische chirurgie van de buik’; de belangrijkste vragen op een rijtje | Deel 2

Door Carlijn Schipper - 19 / 07 / 2023

Er werden veel vragen gesteld tijdens het webinar ‘Plastische chirurgie van de buik’ van Velthuis kliniek. Plastisch chirurg Carlijn Schipper vertelde hierin uitgebreid over de buikwandcorrectie. De antwoorden op vragen over het consult, de voorbereiding en de ingreep kon je al lezen in een eerdere blog . In dit tweede deel komen alle vragen over de operatietechniek, het herstel en het eindresultaat aan bod.

Wanneer kiest een plastisch chirurg voor een fleur-de-lis?

Dat hangt met name af van het huidoverschot op de bovenbuik. Als je veel bent afgevallen, is er vaak ook op de bovenbuik sprake van lossere huid. Die kun je met een fleur-de-lis mooi strak krijgen. De chirurg zal dit altijd vooraf met je bespreken, want niet iedereen wil een verticaal litteken boven de navel. In dat geval kun je er ook gewoon voor kiezen dat de huid op je bovenbuik wat losser zal zijn.

Wordt er bij Velthuis kliniek gehecht zonder ‘ritssluiting’?

Ja, onze plastisch chirurgen hechten de wond inwendig. Daarvoor gebruiken ze oplosbare hechtdraden. Het knoopje komt aan de buitenkant en wordt na 1-2 weken verwijderd, de rest lost vanzelf op. Het litteken kan in het begin nog vurig van kleur zijn, maar wordt uiteindelijk een wit streepje. Zónder puntjes erlangs.

Je buik wordt gehecht in meerdere lagen. We zorgen ervoor dat alle huidlagen goed op elkaar aansluiten. Zo komt er weinig bloed en vocht vrij en zijn er dus geen drains nodig.

Hoe vaak moet ik op controle komen?

Vaak zien we je na 1 en 2 weken even terug om te kijken of alles goed gaat. Je kunt bij vragen tussendoor natuurlijk altijd bellen naar de kliniek. En als het nodig is, zien we je vaker. Na een half jaar is de laatste controle. Dan is de zwelling zo goed als verdwenen en beginnen de littekens al te vervagen. We kunnen het eindresultaat dan goed beoordelen.

Heb je veel last van napijn na een buikwandcorrectie?

Dat valt vaak mee. We geven je in elk geval pijnstillers (paracetamol en naproxen) mee, die kun je innemen als dat nodig is. Omdat je buikwand een stuk strakker is, kun je wel wat last hebben bij hoesten, lachen en persen.

Moet ik na een buikwandcorrectie een tijdlang ‘geknikt’ in bed liggen?

Als je uit de operatie komt, lig je inderdaad in een knik. Dat is om de spanning van je buik af te halen. Na een tijdje kun je gewoon weer recht liggen. In het begin kan het wel fijn zijn om een kussen onder je knieën te leggen.

Wordt het niet broeierig onder een drukpak?

Het dragen van een drukpak of buikband is de eerste weken belangrijk. Daardoor genees je beter. In de zomer kan het inderdaad wat broeierig worden. We adviseren om het pak of de band twee keer per dag een half uur uit te doen en te laten drogen. Je kunt dan bijvoorbeeld even douchen. Laat je huid goed drogen aan de lucht en trek dan het pak weer aan.

Na de operatie mag je niet tillen: hoe doe je dat met jonge kinderen?

Als je een buikwandcorrectie laat doen en je kinderen zijn nog klein, dan heb je veel hulp in de buurt nodig. Kindjes die nog niet kunnen lopen of veel getild moeten worden, kun je vaak niet goed uitleggen dat mama ze even niet op kan pakken. Dat kan een reden zijn om die buikwandcorrectie nog even uit stellen. Maar als je voldoende hulp hebt of een partner die het over kan nemen, dan kan het wel.

Mag ik na 6 weken echt weer gewoon tillen, duwen en trekken?

Als de genezing goed is verlopen kun je na 6 weken alles weer. Dan is het litteken op maximale sterkte. Het kan wel zijn dat er nog wat vocht zit, maar dat geeft in de regel geen last.

Hoe rekbaar is je huid na de ingreep?

De plastisch chirurg maakt je buik zo strak mogelijk. Niet té strak natuurlijk, want dan geneest de wond niet goed. In het begin loop je vaak wat krom maar de huid wordt altijd weer ietsje losser. Je ‘nieuwe’ buik is net als de rest van je huid: die rekt op een gegeven moment weer mee. Mocht je na de buikwandcorrectie nog een paar kilo afvallen, dan is de huid elastisch genoeg om dat op te vangen. Wil je meer afvallen? Doe dat dan liever voor de ingreep. Je krijgt dan een mooier resultaat.

Hoe ziet een buikwandcorrectie er na een jaar uit?

De littekens om de navel en op de onderbuik zijn dan vaak mooi wit en vervaagd. Als je gewicht stabiel is gebleven, is je buik nog net zo plat en strak als vlak na de ingreep. De meeste mensen zijn, ondanks het litteken, enorm blij met het resultaat. Lees de ervaringsverhalen op onze website maar eens.

Wordt een buikwandcorrectie vergoed door de zorgverzekering?

Een buikwandcorrectie wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar. Je moet de operatie dus meestal zelf betalen. In sommige gevallen is er wél een vergoeding mogelijk. De regels hiervoor zijn echter streng. Onze plastisch chirurgen kunnen tijdens het consult al heel goed inschatten of je eventueel in aanmerking komt, en bij twijfel zullen we altijd een aanvraag doen.

Het hele webinar van plastisch chirurg Carlijn Schipper terugkijken? Kijk dan hier!

Wil je meer informatie over buikwandcorrecties of liposuctie? Plan dan gerust eens een afspraak bij een van onze plastisch chirurgen. Zij helpen je graag verder! 

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201