Meld je aan voor de open avond in Rotterdam op 27 juni    

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Een slappe buik: is het vet of is het vel?

Door Carlijn Schipper - 12 / 07 / 2023

Plastisch chirurg Carlijn Schipper voert bij Velthuis kliniek veel buikwandcorrecties uit. Toch is dit niet voor elk buikprobleem de beste optie. Daarom onderzoekt ze tijdens het consult wat de oorzaak is van jouw slappe buik: zit er te veel losse huid of is onderhuids vet het probleem?

Zo herken je een huidoverschot op de buik

Drs. Carlijn Schipper: “Bij een huidoverschot zie je dat de huid erg uitgerekt is en niet meer terugveert. Vaak zie je ook striae op de buik: de littekens die het oprekken van de huid heeft achtergelaten. Dit is vaak het geval als je veel bent afgevallen of als je een (meerling)zwangerschap hebt gehad. Die losse huid hangt dan net boven de venusheuvel – maar soms ook eroverheen. Naast dat het cosmetisch storend is, kan een huidoverschot ook irriteren, lastig zijn in je kleding of in de weg zitten als je sport. Lijnen of oefeningen doen helpt niet, want daarmee verander je niks aan de huidkwaliteit. Omdat de huid niet meer elastisch is, is liposuctie geen optie. Daarmee maak je het alleen maar erger. Je kunt er alleen vanaf komen met een operatie.”

Zo herken je een vetoverschot op de buik

Carlijn: “Vrouwen met een vetoverschot op de buik herken je aan een relatief volle buik terwijl ze verder vrij slank zijn. Afvallen helpt niet (voldoende) om het vet op de buik weg te krijgen en je krijgt die bolling ook niet weggetraind. Heb je alleen een vetoverschot, dan is de huid strak en veerkrachtig en zie je nauwelijks of geen striae. In zo’n geval kun je met een liposuctie mooie resultaten bereiken.”

Combinatie van te veel huid en vet

Carlijn: “Een combinatie van een verslapte huid met striae én storende vetophopingen komt ook veel voor. Met een buikwandcorrectie kun je dat goed corrigeren. Heb je een ook een volle bovenbuik, dan kun je na een buikwancorrectie wel een verschil houden tussen de bovenbuik en de onderbuik. In dat geval kan een liposuctie erbij een optie zijn. Je brengt het geheel dan als het ware in balans. Ik geef een liposuctie ook vaak ter overweging om een mooiere taillering te krijgen. Het moet niet, het gaat erom waar jij je prettig bij voelt.”

Rectusdiastase: een veel voorkomend probleem

Carlijn: “Naast te veel huid of te veel vet is er nog een probleem waar veel vrouwen last van hebben: het wijken van de rechte buikspieren, ook wel rectusdiastase genoemd. Er zit dan ruimte tussen de ‘blokjes’ van je buik. Door die ruimte neemt je corestabiliteit af. Dat kan bijvoorbeeld zorgen voor pijnklachten in de onderrug.

Rectusdiastase zie je vaak na een (meerling)zwangerschap omdat de druk in de buik dan heel groot is geweest. Maar ook als je erg veel overgewicht hebt gehad, waarbij je buik langdurig op spanning heeft gestaan, kunnen de buikspieren gaan wijken.

Als ik vrouwen zie met een verslapte buikwand, onderzoek ik dit altijd. Ik laat je dan stevig op je handrug blazen, dan kan ik voelen of en hoeveel de buikspieren wijken. Heb je een diastase, dan hecht ik buikspieren tijdens een buikwandcorrectie. Dat wordt ook wel het reven van de buikspieren genoemd. De bolling van de buik vermindert er aanzienlijk door en tegelijk zie je ook vaak dat rugklachten daardoor verdwijnen. Je gaat niet meer hangen in je onderrug, je hele core wordt weer stabiel.”

 

Kijktip: in het webinar van plastisch chirurg Carlijn Schipper vertelt ze alles over plastische chirurgie van de buik!

Meer weten over buikwandcorrecties of liposuctie? Plan dan gerust eens een afspraak bij een van onze plastisch chirurgen. Zij helpen je graag verder! 

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201