Meld je aan voor de open avond in Rotterdam op 27 juni    

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Veelgestelde vragen over de facelift

Door Johan Wijbenga - 18 / 05 / 2022

Plastisch chirurg Johan Wijbenga, werkzaam bij Velthuis kliniek Enschede, gaf eerder al antwoord op de meestgestelde vragen over de facelift. Toch zijn er nog een aantal, vooral praktische, vragen die hij vaak voorbij hoort komen. Daarom beantwoordt hij deze ook graag.

Wanneer wel, wanneer niet: dit moet je weten

Wanneer ben je te oud voor een facelift?

Johan Wijbenga: "Er is geen absolute leeftijdsgrens voor een facelift. Als je een goede gezondheid hebt, kan het zelfs nog als je zeventig jaar of ouder bent. Wel kijken we altijd naar de huidkwaliteit, omdat die mede het eindresultaat bepaalt. We bespreken vooraf goed wat je van een facelift verwacht en of die verwachting reëel is."

Ga je bij een facelift onder narcose of sedatie?

“Dat kan allebei en hangt van je wensen af.  Bij een sedatie ben je ook in slaap zoals bij een narcose, alleen adem je zelfstandig. Je hoeft niet bang te zijn dat je wakker wordt tijdens de ingreep, daar wordt goed op gelet. Zowel voor een narcose als voor sedatie krijg je medicijnen die misselijkheid tegengaan. Je bespreekt vooraf met de arts wat in jouw geval de beste keuze is."

Hoelang duurt het herstel na een facelift?

“De eerste week draag je een elastische band om je hoofd. Die beschermt het behandelde gebied en bevordert het herstel. Omdat je pijnstillers krijgt, heb je over het algemeen weinig last van napijn. Door tijdens de operatie alle bloedvaatjes dicht te maken en het operatiegebied zo droog mogelijk te houden, proberen onze chirurgen te voorkomen dat je gezicht blauw wordt en dat er zwellingen ontstaan. Daardoor ben je in de meeste gevallen al na een week weer toonbaar. Na twee weken ben je grotendeels hersteld."

Waarom lijkt je gezicht na een paar weken minder strak te zijn?

“De eerste maanden is er nog sprake van een lichte zwelling. De huid wordt daardoor iets strakgetrokken en ziet er gevuld uit. In ongeveer drie maanden trekt die zwelling langzaam weg en dan wordt het eindresultaat zichtbaar. Omdat de spanning op de huid dan verdwenen is, kan die iets minder strak zijn dan vlak na de ingreep. Dat is dus normaal."

Welke risico’s zijn er bij een facelift?

“Een facelift geeft een kleine kans op een nabloeding of een wondinfectie. Dit hoeft het eindresultaat niet nadelig te beïnvloeden. Soms zien we een verdikt litteken, dit is een reactie van het lichaam zelf. Vroeger ontstond er soms een ‘pixie ear’: een oorlel die strak naar onderen en voren wordt getrokken. Dankzij de nieuwe technieken, waarbij de SMAS laag aan de stevige laag bij het oor gehecht wordt, komt dit eigenlijk niet meer voor.

Door de verdoving of zwelling kan het gebeuren dat de zenuwen van aangezichtsspieren tijdelijk minder werken. Dit zie je soms bij de wenkbrauw en de fronsrimpel. Dit kan zich in de loop van een paar weken of maanden normaliseren. We checken altijd na de operatie of alles werkt, maar als dit verschijnsel zich in de weken daarna voordoet, weten we zeker dat het gevoel vanzelf terug komt."

Wat is de prijs voor een facelift?

“Dat hangt af van wat er moet gebeuren en of de ingreep gecombineerd wordt met een andere. Een halslift kan vanaf € 3880, een facelift vanaf € 6000 en een gecombineerde hals-facelift vanaf € 9500. De arts zal je altijd vooraf informeren over de kosten."

Hoelang blijft het resultaat van een facelift?

“Een facelift draait de klok 15 tot 20 jaar terug. Daarna gaat het verouderingsproces gewoon verder. Omdat je uiterlijk dan weer past bij je leeftijd, heb je van deze ingreep dus heel lang plezier."

Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van een kliniek voor een facelift?

“Het gaat om je gezicht - daar wil je geen risico’s mee nemen. Velthuis kliniek is al sinds 1995 dé kliniek cosmetische ingrepen. Onze plastisch chirurgen hebben veel ervaring met facelifts en zijn op de hoogte van de nieuwste technieken. Maar het is ook belangrijk dat je een goede klik hebt met de arts. Stel al je vragen, informeer naar de mogelijkheden en luister naar het eerlijke advies. Heb je er een goed gevoel bij? Dan kun je met een gerust hart de ingreep ondergaan."

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201