Boek je consultafspraak online     

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Rosacea in de zomer; hoe ga je daarmee om?

Door Elske Jachimowski - 03 / 08 / 2020

In onze eerdere blogs is het onderwerp rosacea al eens aan bod gekomen. Rosacea is een chronisch ontstekingsproces van de huid op het gezicht, gekenmerkt door een rode vurige huid (met flare ups, ook wel blozen) met of zonder rode bultjes, puistjes of couperose. Rosacea komt in verschillende subtypen en mate van ernst voor. Naast de gebruikelijke factoren die dit huidbeeld verergeren zoals stress en pittig eten, kan de rosacea ook toenemen in de zomer door klimaatveranderingen (warmte) en airco’s die veel meer aanstaan. Bekend is dat Uv-straling voor veel mensen de klachten verergert op korte termijn, maar ook op lange termijn kan het zorgen voor meer couperose en diffuse roodheid in het gezicht. We gaan weer meer de terrassen op of met vakantie en daarmee kan ook een hoger gebruik van alcohol gepaard gaan, wat ook weer kan resulteren in een opvlamming van het probleem.

Heb jij last van rosacea en weet je niet wat te doen in de zomer?

Ik help je hier graag bij met onderstaande tips:

  •  Investeer in milde maar goede huidverzorging met zonnecrème, en vermijd zoveel mogelijk parfum of alcohol bevattende merken. Smeer de zonnebrandcrème iedere dag op de huid om zo min mogelijk effect te hebben van de werking van Uv-straling op de huid. Vermijd behandelingen met scrubs, hardhandige massages in het gezicht en of gebruik van stoomapparatuur.
  • Indien de huid wat onrustig is (bultjes/puistjes), kun je huidproducten gaan proberen met salicyl- en of azelaïnezuur. Dit soort middelen hebben een ontstekingsremmend effect en zijn vrij verkrijgbaar zonder doktersrecept.  De huidtherapeut kan adviseren welke producten goed aansluiten bij je huidtype. Wanneer je niet direct resultaat merkt, schrik dan niet. Geef een verandering in huidverzorging minstens 6 weken de tijd om zichtbaar effect te hebben.

  • Mocht de huid erg onrustig zijn en de huidverzorging niet genoeg helpen, dan zou je zelfs in de zomer voor een lichte salicylzuurpeeling kunnen komen. Deze verwijdert op een milde wijze de dode huidschilfers en werkt ontstekingsremmend. Het ‘bij-effect’  is een mooie glow!

  • Bij een rosacea met veel couperose en of bultjes/puistjes wordt ook vaak de nd:YAG laser ingezet ter vermindering van ontstekingen en verwijde vaatjes (couperose) in het gezicht. Deze laserbehandelingen kunnen in principe door gaan in de zomer mits je goede Uv-bescherming treft. De huid is nadien namelijk 4 tot 6 weken gevoeliger voor de zon.

Bij Velthuis kliniek is het mogelijk om aanvullende crèmes op doktersrecept te smeren als dat nodig is om de huid extra tot rust te brengen. Ook al is rosacea chronisch, je hoeft anno 2020 niet met extreme klachten rond te lopen. Laat je adviseren tijdens een consult en ontdek wat een huidtherapeut voor jou kan betekenen. We zullen tijdens dit consult de mogelijkheden bespreken en een korte en langere termijnplan  (onderhoudsplan) voor je schetsen.

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201