Boek je consultafspraak online   

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Individualiteit: het geheim van een goede fillerbehandeling

07 / 02 / 2022

Het lijkt zo simpel: je stoort je aan een rimpel en dus laat je die opvullen. Maar cosmetisch arts Noreen Vingerhoedt weet dat er veel meer bij komt kijken. Iedereen is anders. En juist die individualiteit vraagt om maatwerk, elke keer opnieuw.

Een rimpel opvullen?

Ik krijg regelmatig cliënten op consult met een hele specifieke vraag: kun je die ene rimpel niet weghalen? Het lijkt de makkelijkste oplossing: een spuitje erin en klaar ben je. Maar voor een mooi en natuurlijk resultaat is die ene rimpel vaak niet zo relevant. Om écht een verschil te kunnen maken vraag ik mensen altijd: wat zie je in de spiegel, wie ben je?

Alles draait om individualiteit

Als cosmetisch arts ben ik nieuwsgierig naar de persoon áchter die rimpel. Waar kom je vandaan? Hoe sta je in het leven? Wat zijn je sterke punten? Wat wil je uitstralen? Individualiteit, dáár draait het om. Daarbij speelt ook je afkomst een relevante rol. Een Aziatisch gezicht heeft een andere structuur dan bijvoorbeeld een Noord-Afrikaans of Europees gezicht. Niet alleen de huidskleur is anders, ook de beenderstructuur en de gelaatstrekken laten duidelijk andere kenmerken zien. Zo hebben Aziatische mensen vaak een wat bredere kaaklijn en een ronder gezicht. Vaak krijg ik de vraag om zo’n gezicht iets te versmallen en meer een V-vorm te creëren. Dan behandelen we bijvoorbeeld de kauwspier met een tijdelijke spierontspanner en zetten we de jukbeenderen wat aan met een filler. Wanneer je iemands afkomst en de features van het gezicht respecteert, kun je bepaalde punten accentueren en andere punten verzachten.

Fillers: mannen vs vrouwen

Naast verschillen in afkomst zijn er natuurlijk ook de verschillen in gender. Vrouwen willen vaak een zachter gezicht, terug naar die ideale V-vorm. Een man heeft vaak heel andere wensen. Mannen vragen vaak naar mogelijkheden om hun mannelijke kenmerken te versterken. Ze willen een krachtige kaaklijn, een wat breder gezicht of een geprononceerde kin. Ook bij de oudere man is er vraag naar het terugbrengen van volume en het verzachten van het verouderingsproces.

Tegenwoordig zien we naast die typisch mannelijke en vrouwelijke beautyvragen, ook alles dat zich tussen die twee uitersten bevindt. Er is meer dan alleen ‘man’ of ‘vrouw’, denk bijvoorbeeld aan transgender personen om maar een voorbeeld te noemen. Als cosmetisch arts kun je een mannelijk gezicht vrouwelijker maken en vice versa. Wat de wensen ook zijn, alles is bespreekbaar zolang het reëel (en dus anatomisch haalbaar) is. Soms heeft een persoon bijvoorbeeld een dusdanige mate van verslapping dat je te veel fillers zou moeten gebruiken om een verbetering te bereiken, waardoor iemand er onnatuurlijk uit gaat zien. In zo’n geval is een chirurgische ingreep een betere optie.

Het psychische effect van fillers

Fillers zijn een prachtige manier om tekenen van veroudering te verminderen, het proces van veroudering te verzachten en je uitstraling te verfrissen. In alle gevallen gaan we voor een full-face approach. Want wanneer je de juiste dingen aanpakt, stoort die ene rimpel vaak niet meer! Natuurlijk hoef je niet altijd het hele gezicht te behandelen, maar we kijken wel altijd naar het totaalplaatje.

Het leuke is dat zo’n kleine uiterlijke verandering vaak een groot psychisch effect kan hebben. Er zijn verschillende onderzoeken die het positieve effect van een cosmetische ingreep op de psyche bewijzen. Een mooi voorbeeld blijven mensen die een moeilijke periode achter de rug hebben en bij mij komen omdat het verdriet hun gezicht heeft getekend. Dat je de sporen van dat verdriet achter je kunt laten, maakt dat je letterlijk én figuurlijk beter in je vel zit. Hetzelfde geldt voor de mensen die er graag minder boos, minder streng of minder moe uit willen zien. Wanneer de spiegel een frisser, jonger gezicht laat zien, vóelen ze zich ook zo. Dat maakt mijn werk extra dankbaar om te doen!

 

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201