Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Heb jij last van warmtebultjes?

Door Ineke Heijneman - 21 / 08 / 2020

De zomers in Europa worden steeds warmer en tropische temperaturen zijn niet meer uitzonderlijk. We zien hittegolven waarin hitterecords worden gebroken. Door die warmte kunnen we zweetpuistjes krijgen, ook wel warmte-uitslag, warmtebultjes of miliaria genoemd. Wij als huidtherapeuten zien vaker mensen tijdens een consult die niet weten wat ze precies hebben. Daarom vertel ik je er graag meer over!

Wat zijn Miliaria?

Warmtebultjes zijn kleine pukkeltjes op de huid die ontstaan door afsluiting van de zweetkliertjes. Dit probleem wordt nogal eens gezien bij baby’s, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Je kunt miliaria ontwikkelen wanneer je verblijft in een warme en vochtige omgeving, vooral als je je inspant. Warmte-uitslag kan ook uitgelokt worden door het dragen van afsluitende kleding zoals strakke sportoutfits of lang lopen met een rugzak. Denk ook aan het slapen onder een elektrische deken, te dicht bij de open haard zitten en een bezoek aan de sauna.

De gevoeligheid voor het ontwikkelen van miliaria is overigens van persoon tot persoon verschillend. Geschat wordt dat ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking vrij makkelijk miliaria ontwikkelt.

Verschillende vormen warmte-uitslag 

Warmte-uitslag ontstaat door (gedeeltelijke) verstopping van de afvoergangen van zweetkliertjes in de huid. Er zijn drie vormen van warmtebultjes, die worden ingedeeld naar het niveau van verstopping van de uitvoergangetjes.

1) Miliaria crystallina of sudamina
De verstopping van de zweetafvoergangetjes ligt vlak onder de hoornlaag. Je ziet honderden kleine oppervlakkige heldere vochtblaasjes die makkelijk stuk gaan.

2) Miliaria rubra of prickly heat
De verstopping zit hierbij wat dieper in de opperhuid, waardoor er vele kleine rode warmtebultjes ontstaan die erg jeuken. Deze vorm staat ook wel bekend als ‘tropische rode hond’ en kan veel dagen aanhouden.

3) Miliaria profunda
Dit is het gevolg van een verstopping in de lederhuid. Hierbij ontstaan grotere rode bultjes die erg jeuken, branden en soms pijn doen.

Daarnaast bestaat er nog een extra vorm, waarbij er voornamelijk puskoppen ontstaan, doordat de bultjes flink ontstoken raken en door bacteriën zijn besmet. Deze vorm wordt Miliaria pustulosa genoemd. 

Tips om te doen bij warmtebultjes

  • Vermijd overmatig zweten. Zoek verkoeling in bijvoorbeeld een airconditioned kamer of kantoor, en ga niet hardlopen of sporten wanneer je in een warm land bent.
  • Voorkom irritatie van de huid. Draag luchtige katoenen kleding die geen wrijving geven op de huid. Gebruik daarnaast ook geen irriterende zepen of sterk geparfumeerde producten. 
  • Breng indien nodig koude kompressen aan. Desinfecterende middelen kunnen ook worden gebruikt wanneer er een infectie bijkomt.


De lichte vorm Miliaria crystallina gaat vanzelf over en behoeft geen behandeling. Bij een van de andere vormen kun je het beste een arts raadplegen. Heb je vragen over warmtebultjes? Een van onze huidtherapeuten helpt je graag verder! 

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201