Gratis consultafspraak injectables   

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Geen rokjes door zichtbare vaatjes op de benen

Door Ineke Heijneman - 14 / 02 / 2021

‘Ik durf geen rokje aan vanwege de adertjes op mijn benen.’ Voor mij als behandelaar een hele bekende uitspraak. De zichtbare oppervlakkige vaatjes kunnen heel ontsierend gevonden worden en dat is voor veel vrouwen een reden dat ze geen rokjes of jurkjes aan willen. Dat is heel jammer, zeker ook gezien het feit dat het steeds warmer wordt in Nederland. Bij 40 graden draag je toch liever een luchtig jurkje dan een broek. Deskundigen schatten dat ongeveer de helft van de bevolking zichtbare vaatjes (berkentakjes of bezemrijsvarices) heeft. Vrouwen lijden er vaker aan dan mannen. Reden genoeg om eens naar de behandelmogelijkheden te kijken.

Hoe ontstaan Berkentakjes?

Chronisch verwijde haarvaatjes (ook wel 'berkentakjes') op de benen ontstaan door het verslappen van de vaatwandjes, bijvoorbeeld met het ouder worden. Maar dit kan ook komen door hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap, erfelijke aanleg of een staand beroep. De oorzaak van verslapte aderwanden en berkentakjes is slap bindweefsel – dit kan erfelijk zijn. De kleine vaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door spataderen die dieper gelegen zijn veroorzaakt worden. De druk die dan ontstaat van binnenuit belasten de oppervlakkige kleine vaatjes. In veel gevallen zijn berkentakjes onschadelijk en vormen ze alleen een cosmetisch probleem. Als deze bezemrijsvarices alleen oppervlakkig zijn, is de bloedsomloop in de benen nog steeds gegarandeerd, ze veroorzaken geen symptomen en zijn prima behandelbaar.


Nd:YAG laser om de ontsierende beenvaatjes te behandelen

Deze kleine ontsierende vaatjes zijn goed behandelbaar met een laser. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid gaat, in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt. Dit gebeurt zonder de omliggende huid te beschadigen. Door de warmte die in de adertjes ontstaat, stolt het bloed en wordt het vaatje vernietigd waarna het verdwijnt. Deze behandeling wordt ook wel gedaan als aanvullende behandeling op sclerocompressie-therapie (het wegspuiten van spataders). Kleine rode, blauwe of paarse vaatjes (kleiner dan 3-4mm) kunnen we binnen Velthuis kliniek behandelen met de Elite MPX Nd:YAG laser. Dankzij de koude koeling tijdens de behandeling is het goed te verdragen en wordt de behandeling niet als erg pijnlijk ervaren; het is te vergelijken met warme prikjes of een elastiekje dat tegen je huid tikt. De behandeling kan daarom gewoon zonder verdoving plaatsvinden. Het is een veilige en bewezen effectieve methode, die nadien nauwelijks klachten geeft.

Hoe vaak moet ik behandeld worden?

Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van het resultaat dat je wenst. Vaak zijn de adertjes al na 2 tot 3 behandelingen weg of sterk vervaagd. Wij hanteren daarom een gemiddelde van 3 behandelingen om je adertjes te verwijderen. Helaas kunnen door aanleg op den duur wel nieuwe vaatjes ontstaan. Gelukkig zijn ze wel weer goed te behandelen met deze lasertherapie.

Smeren of bewegen tegen berkentakjes helpt niet, behandelen wel!

De smeersels in de drogist werken helaas niet tegen de haarvaatjes. De huid heeft een barrièrefunctie en laat deze crèmes niet door tot in de huid waar de vaatjes zich bevinden. Regelmatig bewegen is gezond, maar ook daarvan is helaas geen bewijs dat dit kleine spatadertjes kan voorkomen.

Heb jij last van berkentakjes en wil jij je laten behandelen? Neem dan contact op met een van onze huidtherapeuten, wij helpen je graag verder!

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201