Nieuws
Velthuis gebruikt geen macro-getextureerde en polyurethaan borstimplantaten
Misschien heb je er iets over gehoord: de veiligheid van borstimplantaten staat weer volop in de aandacht. Sinds begin april mogen in Frankrijk bepaalde borstimplantaten voorlopig niet meer gebruikt worden. Het gaat om macrogetextureerde en polyurethaan gecoate borstimplantaten. Naar aanleiding hiervan heeft minister Bruno Bruins ook de plastisch chirurgen in Nederland gevraagd om deze implantaten niet meer te gebruiken totdat er nader onderzoek is gedaan.
Het betreft de volgende implantaten:
Allergan: Natrelle
Arion: Monobloc
Sebbin: Siliconengel gevuld getextureerd
Nagor: GFXS, IMPLEO, COGEL
Eurosilicone: Matrix
Polytech: POLYtxt Sublime Line, POLYtxt DiagonGel/4two, Microthane Sublime Line, Michothane DiagonGel/4two
Velthuis kliniek gebruikt op dit moment géén van bovenstaande implantaten en werkt uitsluitend met implantaten van het merk Mentor die niet macrogetextureerd of polyurethaan gecoat zijn.
Verreweg de meeste vrouwen hebben geen klachten
Ruim 3 procent van de Nederlandse vrouwen heeft een (siliconen) borstimplantaat. Het overgrote deel van deze vrouwen ervaart gelukkig geen klachten of bijwerkingen. Borstimplantaten kunnen dus veilig worden gebruikt. Toch zijn er wel risico’s verbonden aan borstprotheses, zoals kapselcontractuur, lekkage of het scheuren van implantaten. Daarom krijg je voor de operatie altijd uitgebreide mondelinge en schriftelijke informatie over de ingreep en de mogelijke risico’s. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft ook een uitgebreide chirurgische bijsluiter ontwikkeld die recente cijfers bevat over de risico’s van borstprothesen.
Zeldzame aandoeningen
Uit onderzoek is gebleken dat borstimplantaten in zeldzame gevallen ook andere bijwerkingen geven. Zo komt ALCL, een zeldzame vorm van lymfklierkanker, iets vaker voor bij vrouwen met een borstprothese. De kans hierop is echter erg klein maar neemt toe met de leeftijd: 1 op 12.000 bij vrouwen die de leeftijd van 70 jaar hebben bereikt, en 1 op 7.000 bij 75 jaar. Op jonge leeftijd is de kans op ontwikkeling van ALCL zeer gering. Als de ziekte ontstaat is deze meestal goed te behandelen. Ongeveer 90% van de vrouwen die de ziekte krijgt, geneest.
Een andere aandoening die in verband gebracht wordt met borstimplantaten is ASIA, een auto-immuunaandoening die vermoeidheids- en pijnklachten geeft. Recente studies geven aan dat er een zwak verband lijkt te bestaan, maar het risico is zo klein dat het binnen de epidemiologie aangemerkt wordt als ‘klinisch niet relevant’. De NVPC is van mening dat een aanvullende studie naar ASIA nodig is en bereidt op dit moment een groot onderzoek voor.
Registratie van implantaten
Zijn er problemen met een bepaald type implantaat, dan moeten de vrouwen die dit type dragen snel gevonden kunnen worden. Zo kunnen zij op tijd informatie en eventueel een behandeling krijgen. Daarom is het sinds 1 januari 2019 wettelijk verplicht om implantaten te registreren in het Landelijk Implantaten Register (LIR). Ook Velthuis kliniek registreert alle implantaten via het LIR. Heb je implantaten gekregen vóór 2019? Ook die zijn waarschijnlijk geregistreerd. Nederland was het eerste land ter wereld met een register (DBIR) waarin plastisch chirurgen de gebruikte borstimplantaten registreren. Op www.implantaatcheck.nl kun je zelf controleren of je implantaat geregistreerd staat.
Onze protheses voldoen aan strenge eisen
De NVPC en Velthuis kliniek vinden het gebruik van siliconen borstimplantaten nog steeds veilig. De artsen van Velthuis kliniek maken uitsluitend gebruik van protheses van het merk Mentor, die voldoen aan strenge eisen en onderzoeken en waar de producenten van de implantaten garantie op geven. Geen enkele producent kan echter een levenslange houdbaarheid beloven, of garanderen dat het implantaat nooit zal scheuren. In het verleden heeft Velthuis de implantaten van het merk Natrelle gebruikt maar begin 2016 heeft Velthuis haar beleid hierin gewijzigd en is gekozen voor implantaten van het merk mentor. Wij maken geen gebruik van de in de media genoemde andere merken.
Heb je geen klachten? Dan is er geen reden tot ongerustheid. Heb je nog vragen of maak je je toch zorgen, neem dan contact op met ons Informatiecentrum via 088 - 7785201. We kunnen dan een gesprek met de plastisch chirurg inplannen.
Meer informatie over de recente onderzoeken vind je op de website van het NVPC.